Ako sa starať o detské postele?

Kľúčovú úlohu v kvalite spánku hrá okrem matracov a postele aj posteľná bielizeň. Čo robiť aby posteľné obliečky vydržali čo najdlhšie a nestratili na svojej kvalite?

Posteľné obliečky

Najdôležitejšie aspekty pri kúpe detských posteľných obliečok sú veľkosť, výroba, materiál a samozrejme aj vzor alebo potlač. To všetko vplýva na kvalitu spánku ale aj pohodu pri zaspávaní. Pre deti sú najvhodnejšie obliečky z bavlny. Tá je veľmi príjemná na dotyk, zabezpečuje teplo, nespôsobuje alergie a je dostatočné vzdušná. A čo je najdôležitejšie môžete ju prať aj pri vyšších teplotách. Vďaka tomu Vám to umožňuje zbaviť sa rôznych typov mikroorganizmov alebo roztočov ktoré sú úplne zničené až pri praní nad 60 °C. Za uváženie stojí aj výber detských práškov na pranie ktoré sú hypoalergénne a neobsahujú umelé farbivá ktoré by mohli podráždiť jemnú detskú pokožku.

 

obliecky_astronaut          obleicka_princezna          obliecky_ladovy_medved

 

Pred prvým použitím

Verte alebo nie, ale mnoho ľudí pri kúpe novej posteľnej bielizne zabúda na to že ju treba pred prvým použitím vyprať. To platí pre všetky obliečky, obliečky na vankúšiky, deky či prehozy. Pýtate sa prečo je to tak dôležité? Praním posteľných obliečok sa zbavíte všetkých zvyškov z výroby, prípadne prachu a nečistôt ktoré sa na látku mohli dostať počas balenia. A hlavne ak sa jedná o detské posteľné obliečky dodáte im jemnosť a vôňu na ktorú sú Vaše deti zvyknuté.

 

Výmena a vetranie

Výmena detských posteľných obliečok je veľmi individuálna záležitosť. Závisí od mnohých faktorov. V prípade detí ide o čas strávený v posteli, rôzne hygienické problémy či návyky. V tomto prípade by sa mali obliečky meniť raz za týždeň. Pri starších deťoch by ste mali posteľné obliečky meniť v pravidelných vopred určených intervaloch. V tomto prípade sa však do úvahy berú hlavne nečistoty prípadne škvrny od jedla či nápojov. Rovnako dôležité ako výmena posteľnej bielizne je aj jej vetranie. Táto jednoduchá činnosť  Vám umožní jednoducho sa zbaviť drobkov prípadne vlasov a zabrániť tomu, aby sa vo vašej bielizni usídlili roztoče. Kde by ste obliečky mali vetrať? Je to len na Vás či ich roztiahnete na balkóne, terase alebo dokonca len na parapete okna. Možností je veľa. Ak nemáte možnosť vetrať ich priamo, roztiahnite ich na posteľ a okno otvorte do korán. Majte však na pamäti že periny alebo vankúše by ste nemali vetrať ak je vonku veľmi vlhko. To by mohlo mať za následok navlhnutie bielizne a následnú tvorbu pliesní.

 

 

Čas na dobrý spánok

Tipy ktoré sme Vám uviedli sú naozaj jednoduché činnosti, na ktoré keď si zvyknete budete vykonávať automaticky. Ich dodržiavanie Však môže výrazne zlepšiť spánok nie len Vašich detí ale všetkých členov domácnosti. Navyše správne pranie či vetranie posteľnej bielizne Vám zabezpečí že si na dlhší čas udržia svoj tvar, farbu aj vzhľad. Majte len tie najkrajšie sny. Dobrú noc.