Viete prečo sú textílie v byte také dôležité?

V tom Vám ostré hrany a čisté línie veľmi nepomôžu. Ale ako sa vraví, “proti gustu žiaden dišputát”. Každý má rád niečo iné. Preto sa dnes pozrieme na to, ako v interiéri umiestniť tú správnu látku na správne miesto.

V dnešnom blogu si rozoberieme výhody a nevýhody bytových textílií. Názory ľudí sa na tento druh doplnkov veľmi líšia. Preto Vám ukážeme aké vlastnosti majú textílie v miestnosti, aké farby a vzory sa Vám budú hodiť. Ale aj to aký materiál je ten najlepší. Viac si prečítajte v našom blogu.

cervene-zavesy

Textilné doplnky áno alebo nie

Možno ste sa už aj Vy stretli s názorom, že textilné doplnky v domácnosti sú len zbytočným lapačom prachu. Ak však zmeníte slovo zbytočné za slovo užitočné, textilné doplnky sa Vám nebudú zdať až tak tabu. Nikdy úplne nezabránite tomu, aby sa malé čiastočky prachu dostali do Vašej domácnosti. Ak však na okná zavesíte napríklad záclony alebo závesy, tie zachytia veľké množstvo prachu ktoré sa nebude ďalej šíriť po Vašej domácnosti. Potom stačí ostatné textílie občas oprať a prach už nebude taký problém.

Ak Vás aj napriek tomu láka minimalistické zariadenie bytu, po čase Vám v ňom bude niečo chýbať. V interiéroch bez textílií zvyčajne býva nepríjemná akustika, zvuky sa ozývajú z každej strany a svetlo je príliš ostré. Hlavnou výhodou textilu je to, že dokáže zútulniť každú izbu. Do Vašej domácnosti vnesie farebnosť, vzory, teplo, súkromie a pohodlie. Navyše textílie sú často flexibilné a môžete ich meniť podľa sezón.

Umelé alebo prírodné materiály

obliecky-na-postel
Látka hrá veľkú úlohu pri určovaní celkového charakteru a dizajnu. V dnešnej dobe je dostupné široké spektrum farieb, materiálov a vzorov, vďaka čomu si určite vyberiete. Pri textíliách do domácností sa využívajú hlavne kombinované materiály. Vďaka pridaniu umelých vlákien k tým prírodným, látka získa lepšie úžitkové vlastnosti, odolnosť, trvácnosť farieb alebo nekrčivosť. Napríklad posteľné obliečky sú v dnešnej dobe vyrábané hlavne z kombinovaných vlákien. Tak si udržujú svoju farebnú stálosť, ľahšie z nich odstránite prach a nečistoty a vďaka prímesi prírodných látok ostávajú aj po dlhodobom používaní mäkké a príjemné.

Farby a vzory

taburetka

Textil je dokonalým prostriedkom ako do miestnosti vniesť farby, alebo prepojiť jednotlivé farebné kombinácie. Napríklad dekoračné vankúšiky v jasných farbách na jednoduchom gauči, dodajú Vašej izbe farebnosť a útulnosť. Prípadne budú výrazným akcentom vo farebne neutrálnej izbe. V interiérovom dizajne je zlatým pravidlom, že výrazný odtieň farby by sa mal v miestnosti vyskytovať na troch rôznych miestach. Napríklad by to mohli byť spomínané dekoračné vankúšiky, závesy  a niektoré doplnky ako vázy či rámčeky na fotky. Nie len farba látky je dôležitá, svoju úlohu zohrávajú aj vzory. Štvorcové a grafické vzory sa skvele hodia k modernému, hranatému nábytku. Látka ktorá má na sebe rastlinné motívy s ľahkosťou vnesie kus prírody do mestského interiéru.