8 rád, ako si vybrať správny matrac

Často si ľudia zvyknú matrace vyberať tak, že jednoducho prídu do obchodu, sadnú si na posteľ s daným matracom a na základe prvého pocitu určia ktorý je pre nich asi ten pravý.

Takto by sa to rozhodne robiť nemalo, pretože za 10 sekúnd sedenia prípadne ležania v obchode nezistíte, ako sa bude matrac správať celú noc. Navyše v obchodoch sú na nich ešte rôzne návleky prípadne ochranné prehozy (aby sa nezašpinili) a tie môžu pocity tiež skresľovať.

A práve preto sme si pre Vás pripravili niekoľko rád, ktoré vám s výberom pomôžu.

Váš vek je dôležitý

Váš vek hrá dôležitú úlohu pri výbere tvrdosti matraca. Čím sme starší, tým mäkší matrac potrebujeme. Určite to poznáte keď ste mali 16 rokov, nemali ste problém vyspať sa aj na drevenej lavici. V päťdesiatke by ste to už asi radšej neskúšali. Mladí ľudia, ktorí sú stále vo vývine by mali voliť tvrdšie matrace. A to hlavne preto, lebo matrac sa nesmie prispôsobovať ich ešte nevyvinutej chrbtici. Neskôr by z toho mohli mať nie veľmi príjemné následky.

Spánok

Váha má čo povedať k výberu

Ide o základnú fyziku. Ak vážite viac, viac tlačíte na daný matrac. Ak vás má zvládnuť a podoprieť vás, musí byť tvrdší. Pri útlejších postávach je to jednoduchšie.

Vaša výška nerozhoduje len o dĺžke matraca

Okrem toho, že matrac má byť taký dlhý, aby sa vám na ňom spalo pohodlne a nič vám neprekážalo, čím ste vyšší, tým mäkší matrac môžete použiť, pretože vaša váha sa rozloží na veľkú plochu, čím na matrac tlačíte oveľa menej.

Vaše mimoposteľové aktivity

Ak pracujete manuálne a vaše svaly sú namáhané, mali by ste skôr siahnúť po tvrdšom. Vaše svaly si takto oddýchnu viac, ako na mäkkom matraci. Naopak ak máte sedavé zamestnanie, kde namáhate viac ako svaly svoju chrbticu, mali by ste siahnúť po mäkkom matraci, ten má na unavenú chrbticu lepší vplyv.

Vysoké matrace

Potíte sa v noci?

Zobúdzate sa ráno spotený? Počas noci sa telo zbavuje rôznych nečistôt, ktoré putujú práve do posteľných obliečok a matraca. Vo všeobecnosti sú matrace na tento jav pripravené. Ak však trpíte nadmerným potením, mali by ste zvoliť vzdušnejší matrac (napr. pružinový, taštičkový), pretože lepšia vzdušnosť eliminuje nadmerné rozmnožovanie baktérií a plesní a neobsahuje penovú výplň, ktorá by bola živnou pôdou pre baktérie a roztoče.

Alergia?

Matrace vyrobené v EÚ musia spĺňať hygienické normy, ktoré zaručujú, že matrace sú z hľadiska hygieny a vzdušnosti v poriadku. Avšak ak trpíte alergiou rozhodne netreba šetriť a siahnúť po tých kvalitnejších, pružinových, alebo taštičkových matracoch. Majú najlepšiu vzdušnosť a minimálny priestor na hromadenie alergénov. Vyhnúť by ste sa mali niektorým druhom penových matracov (napr. RE pena). Má zníženú vzdušnosť a vhodnejšie podmienky na množenie roztočov. Rovnako je dobré siahnúť po antialergických paplónoch.

Ružový prehoz na posteľ Kvalitný matrac

Bolí vás chrbát? Kde presne?

Ak Vás bolí vás horná časť chrbtice? Hľadajte tvrdší matrac, ktorý ju podoprie. Ak vás však trápi dolná časť chrbtice? Hľadajte mäkší, ktorý sa lepšie prispôsobí ohybu chrbtice.

Aká je vaša prirodzená poloha?

Výskumy síce hovoria, že najlepšie ja spať na boku, no hovoria tiež aj to, že počas noci sa niekedy otočíme aj 50krát. Vyberať by sme teda mali podľa polohy, v ktorej preferujeme zaspávanie. Ak zaspávate radšej na boku, mäkší matrac je lepšia voľba, lebo vie kopírovať nerovnosti tela. Ak preferujete zaspávanie na chrbte, alebo na bruchu, siahnite radšej po tvrdšom, ten vám nedovolí prepadnúť sa doň. Pri správne zvolenom matraci vašu posteľ následne dokonalé vyzdobia luxusné prehozy na posteľ.

Francúzsky prehoz Béžový prehoz na posteľ