Ako na maľovanie izby

Pomaly ale isto spolu s jarou prichádza aj teplejšie počasie. Keď sa teploty konečne stabilne usadia vyššie, väčšinu z nás čaká pravidelná jarná činnosť a to hĺbkové upratovanie spojené s každoročným maľovaním. Vymaľovanie vašej spálne na novú farbu jej prinesie úplný iný rozmer. Nielenže sa budete v nových farbách cítiť príjemne ale zároveň tak zakryjete rôzne praskliny, premaľujete nechcené škvrny, mastnoty prípadne nebezpečné plesne.

Niekto hravo stihne počas víkendu vymaľovať celý byt pričom má na celý rok pokoj. No iní to zase robia tak, že každý rok sa ujde nový náter inej izbe. Aby sa tohtoročné maľovanie nezmenilo na katastrofu, prinášame vám zopár rád, ako bez problémov vymaľovať svoju spálňu, kuchyňu alebo obývačku a so želaným výsledkom.

Výber farieb

Najdôležitejší je správny výber farby

Časy, kedy sa spálňa maľovala bielou sú dávno preč. Dnes máme k dispozícií nie len všetky základné farby, ale aj desiatky ich odtieňov. A to už nehovoríme o miešaní farieb, kde sú možnosti prakticky nekonečné. Výber farby nie je jednoduchým krokom. Teda vlastne je pokiaľ chcete zelenú a je vám jedno akú. Ak však chcete z konkrétnej farby konkrétny odtieň, nech už máte dôvod akýkoľvek, nájsť ten pravý nemusí byť jednoduché. Prvou a najčastejšou chybou, ktorú bežne ľudia robia je to, že si odtieň vyberajú priamo v obchode podľa vzorkovníka alebo, ešte horšie podľa štítku na plechovke. Tu je však dôležité uvedomiť si dve veľmi podstatné veci.

1. Obchod v ktorom si plánujete kúpiť farby nie je vaša izba, svetelné podmienky sú úplne iné a podľa štúdií múdrych ľudí si človek nevie presne vybaviť v mysli farbu, ktorú ma doma. Áno viete, že je to zelená, poprípade hráškovo zelená, ale presný odtieň by v obchode trafil pri väčšom výbere len málokto.

2. Rozmery farebného papierika na vzorke rozhodne nepostačujú pre vašu predstavu, ako bude daná farba vyzerať v danej miestnosti po vymaľovaní.

Odporúčanie je teda takéto: Vezmite si vzorku farby domov a natrite ju na kúsok steny. Uvidíte ju v reálnych podmienkach, v akých sa bude “používať” a takto ľahko vyberiete odtieň, ktorý sa vám bude páčiť.

Maľovanie izby

Príprava stien na náter

Ak je stena v dobrom stave, to znamená, že sa z nej nič neodlupuje, nie je znečistená, stačí ju pred maľovaním prejsť vlhkou handrou. Odstránite tak prach a vlhký podklad zabezpečí, že farba sa so stenou ľahšie spojí. Ak však zo steny odpadávajú kusy starého náteru, nemáte inú možnosť ako ho celý odstrániť a stenu vyčistiť a vyrovnať. Staré vrstvy najľahšie odstránite špachtľou a potom zabrúsite brúsnym papierom. Tapety alebo nečistoty pred odstraňovaním najprv nahrejte horúcou parou. Najčastejšie bývajú znečistené steny v spálni alebo detskej izbe. Po dôkladnom odstránení starého náteru alebo tapety bude pravdepodobne potrebné steny vyrovnať novou vrstvou omietky. Skúsený kutil to zvládne aj sám no stávkou na istotou bude pomoc skúseného murára.

Kedy maľovať?

Najlepšie počas slnečného dňa kedy vidíte, či farbu nanášate rovnomerne a správne. Ideálne v tieni aby vám slnko rýchlo nevysušovalo netienené časti. A najlepšie pri teplote aspoň nad 15 stupňov a určite nie počas najväčších letných horúčav. Pri nízkych teplotách farba schne dlho a pri vysokých (hlavne ak je horúci podklad) príliš rýchlo. V dôsledku rýchleho odparovania spotrebujete oveľa viac farby ako pri normálnej teplote.

Maliarsky valček Maľovanie spálne

Tipy a triky

1. Štetce pred natieraním vymáčajte vo vode a prstami ich skúste šuchoriť. Štetiny, ktoré držia slabšie v dôsledku tejto manipulácie odpadnú ešte pred natieraním a vy sa tak vyhnete vyškrabovaniu zaschnutých štetín z novonatretej steny.

2. Vždy maľujte tak, aby ste štetcom nový pás farby nanášali tak, že časť štetca ide už po namaľovanej časti. Vyhnete sa nechceným šmuhám.

3. Farby po zaschnutí menia farbu. To viete. No existuje mylne rozšírený názor, že farby schnutím svetlejú. Áno, ale tie hliníkové. Latexové, naopak, tmavnú.

Najčastejšie chyby počas maľovania

Strhávate pri maľovaní vašej kuchyne farbu, aj keď pri kontrole steny vyzeralo všetko v poriadku? V tomto prípade môže pomôcť zriedenie farby. Hustá farba môže pôsobiť ako lepidlo. Ak nepomôže ani zriedenie, tak pravdepodobne ste niečo pri kontrole prehliadli a budete musieť stenu od starých náterov očistiť. Máte však opačný problém a vidíte stále cez novú farbu pôvodnú maľbu? Pravdepodobne bola pôvodná farba tak výrazná, že pri novej jednoducho jeden náter nestačí. V takomto prípade je budete musieť po zaschnutí znova premaľovať. No chyba môže byť aj v príliš riedkej farbe. Praská vám nový náter? Nepotešíme vás, ale ten starý bude musieť ísť asi dole.

Namaľovaná izba

Ak ste s finálnym výsledkom maľovania vašej spálne spokojný, dokonalú zmenu danej miestnosti podčiarknú aj vhodne zvolené bytové doplnky s ktorými ju vyzdobíte tak aby ste sa v nej cítili príjemne.