Ako sa dobre vyspať počas chladných nocí

Spánok je pre nás nesmierne dôležitý. Počas spánku dochádza k regenerácii organizmu a navracajú sa nám fyzické a psychické sily. Nekvalitný spánok prípadne nedostatok spánku a dlhodobá únava môžu viesť až k depresiám a psychickému vyčerpaniu. Kvalitný a dostatočný spánok aj počas chladnejších dní je tak základom nášho zdravia.

Bez deky vám je zima, no s dekou zase príliš horúco. Nájsť niekedy ten vyvážený bod medzi teplom a zimou môže trvať dlho a liezť poriadne na nervy. Poznáte ten pocit, kedy sa potrebujete vyspať, no spánok nie a nie prísť. Stavte na naších 6 základných tipov ako sa dobre vyspať aj počas chladných nocí.

Teplo Spiaca mačka

1. Nastavenie správnej teploty v izbe

Ak máte regulované kúrenie pre jednotlivé izby, nastavte si nočnú teplotu na približne 18-19 stupňov. Ak takúto možnosť nemáte, tak to asi budete musieť spraviť pre celý dom naraz. Táto teplota je na spánok najvhodnejšia. Pri nižšej teplote by ste už mohli pociťovať, že vaša spálňa nieje dostatočné vykúrená, pri vyššej by vám už bolo pravdepodobne horúco. Samozrejme, teplota závisí aj od vašich preferencií, ale vo všeobecnosti sa nezvykne pohybovať o viac ako dva stupne.

2. Pred spaním si zacvičte

Ak sa vám už chce spať, tak si poviete, že takáto rada je predsa blbosť, veď cvičenie by vás len zbytočne prebralo. Pravdou však je, že ľahké cvičenie, pozostávajúce z naťahovania a hlbokého dýchania vaše telo zvnútra rozohreje a toto teplo si so sebou vezmete pod deku, ktorá ho pod sebou udrží dlhšie a vám bude príjemne teplo.

Cvičenie

3. Teplý nápoj alebo sprcha

Ak sa vám nechce cvičiť, alternatívou je napríklad horúci čaj, alebo iný nápoj. Efekt je rovnaký, vaše telo sa rozohreje a vám potom ako prikrývka postačí aj jemná deka z mikrovlákna. Dajte si však pozor, aby tým nápojom nebola káva, alebo čaj s obsahom kofeínu, lebo v takom prípade môžete skončiť pri počítaní ovečiek a váš pokus o kvalitný spánok dopadne fiaskom. Ak už hovoríme o zvyšovaní telesnej teploty, tak ešte účinejším spôsobom na dosiahnutie cieľa je horúca sprcha, alebo vaňa. Tá vás navyše aj uvoľní a spánok príde ešte rýchlejšie.

Horúci čaj

4. Zásoby

V noci môže teplota v izbe kolísať. Ak máte napríklad staršie okná, či netesniace dvere alebo nezateplený dom. Dôvodov pre kolísanie teploty môže byť viac, často sa však stáva, že teplota klesne aj o pár stupňov. Poviete si 1až 2 stupne sú predsa zanedbateľné, ale verte, že rozdiel medzi 18 a 16 stupňami vo vašej spálni určite pocítite. Preto je dobré nechať si pri, alebo na posteli aj náhradné deky. Ak vám bude zima, natiahnete sa po jednu z nich, prehodíte cez seba a spíte ďalej. No ak vám po chvíli bude horúco, jednoducho ju odhodíte nabok.

Spánok Ružová deka

5. Vrstvy

A poslená rada na záver znie: noste teplé na dotyk príjemné oblečenie vyrobené z kvalitnej bavlny. Zároveň ak je to potrebné oblečenie v ktorom v zime spíte noste vo vrstvách, lebo medzi nimi sa teplo udrží viac, ako len na jednej hrubšej vrstve. Pamätajte, že hlbší spánok máte pri nižšej teplote a preto svoje telo síce zohrievajte, ale rozhodne ho neprehrievajte.