Ako sa správne starať o svoj koberec

Starostlivosť o koberce nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať. Teda, aspoň tá správna. Určite to všetci poznáte, vyniesť koberec von, prevesiť ho cez tyč a trepať, trepať a trepať. O koberce sa však treba starať pravidelne. Ak ich neudržiavate, pre svoje vlastnosti sa vedia stať miestom plným prachu a roztočov. A to už jednoznačne vplýva aj na naše zdravie a to hlavne ak patríte medzi alergikov.

Ešte dôležitejšia ako samotná starostlivosť o koberce je aj správna voľba koberca. Hrubšie koberce s krátkymi vláknami sú odolnejšie a nie su tak náchylné na poškodenie ako jemné plyšové koberce s dlhými vláknami. Správnou voľbou do chodby alebo predsiene budú práve odolné koberce s krátkymi vláknami kde je väčšia pravdepodobnosť ich poškodenia a znečistenia. Naopak do spálne budú skvelou voľbou plyšové koberce. Ich jemné vlasové vlákna  budú potešením pre Vaše nohy a farebné prevedenie oživí celú miestnosť.

Vintage koberec Moderný koberec

Základná starostlivosť

Základná starostlivosť o koberce by mala zahŕňať poriadne vysávanie raz za týždeň. Ak máte doma alergika, tak dvakrát. Najlepšie je použiť vysávač so silným saním, ktorý nečistoty vytiahne až z hĺbky medzi vláknami. A bonusom je, ak má aj filter na zadržiavanie alergénov.

Prášenie kobercov

Prášiť koberce by ste nemali viac, ako jeden až dvakrát do roka. Ale pozor, to neznamená, že ho máte vyniesť von, prevesiť a trieskať, pokiaľ nevypľujete dušu. Ak máte veľa energie a potrebujete si ju vybiť, kúpte si radšej boxerské vrece, choďte si zabehať, alebo sa venujte nejakému športu. Takéto čistenie koberca je k nemu najmenej šetrné a rýchlo ho zničí. A to nehovoríme o vašich pľúcach, čerstvo umytých oknách vašich susedov a podobne. Takto čistiť môžete len koberce, pri ktorých je vám jedno, že sa vám rozletia. Najlepšie je ich prášiť v zime, keď ich položíte vrchnou stranou na sneh a jemne celé preklepete.

Vysávanie koberca Koberec v ružovej farbe

Vysávanie kobercov

Ako sme spomínali v úvode, raz, či dvakrát za týždeň povysávať koberec úplne postačí. K tomu môžete pridať vysávanie aj spodnej strany koberca. Toto stači spraviť raz – dvakrát ročne, aby ste vysali aj tie nečistoty, ktoré sú už príliš hlboko v koberci, alebo prach, ktorý sa tam dostal popod neho. Vysávať by ste mali stále v smere “rastu” vlasov, aby ste ich nelámali, ani inak nenamáhali.

Pri kobercoch s vysokými vlasmi (chlpaté koberce, plyšové koberce, koberce shaggy) neviete použiť robotické vysávače, a problém majú často aj tie obyčajné. Pri týchto kobercoch potrebujete vysávač s naozaj silným saním. Jednoduchšie je vziať mokrú kefu a koberec vyčistiť ňou. Je to daň za efektnosť a štýl, ktoré tieto koberce dodajú vašej izbe.

Zelený plyšový koberec Škandinávske koberce

Tepovanie

Niet dokonalejšej metódy na vyčistenie koberca, ako je tepovanie. Parádne vyčistí, oživí pôvodne farby koberca a ošetrí jeho vlákna. Okrem toho ho tiež zbaví nie len škvŕn ale aj pachov, ktorými za svoj “život” napáchol. Toto sa týka hlavne kobercov, ktoré sú v silne aromatickom prostredí, napríklad v kuchyni (rôzne korenia a výpary pri varení), alebo v kúpeľni, či na wcku (osviežovače a vône). Pri tepovaní sa nanáša teplá voda zmiešaná s tepovacím čistiacim prostriedkom, alebo s penou, ktorá sa aplikuje, nechá sa istý čas pôsobiť a potom sa vysaje (časy záležia od čistiaceho prostriedku, sú uvedené v návode na použitie).

Tepovanie je vhodné aj vtedy, ak máte doma zviera, ktoré plzne, či fajčiarov. Raz za dlhý čas (odporúčania výrobcov sú rôzne – väčšinou niekde od 7 – 12 rokov) je dobré dať si koberec vyčistiť profesionálne do čistiarne.

Behúň Detský koberec

Čo robiť, aby koberec vydržal čo najdlhšie

Koberec majte uložený na pevnom a rovnom podklade. Niektorí ľudia zvyknú dávať pod koberec ešte jeden (väčšinou starší) koberec. Toto by sa robiť nemalo, koberec sa v takomto prípade rýchlo deformuje.

• Pozor na umiestnenie koberca pri dverách. Mali by ste sa vyhnúť umiestňovaniu rohov koberca k dverám, lebo pri otváraní dvere často o koberec zavadia a ohýnajú ho, čím dochádza k deformácií a rýchlemu opotrebovaniu koberca.

• Pozor si taktiež dávajte na ťažký nábytok, na jeho nohy a tiež na presúvanie nábytku po koberci. Pri dlhom zaťažení koberca tažkým nábytkom vznikajú často neodstrániteľné preliačiny.

• Po koberci nechoďte v topánkach, mäkké papuče sú v poriadku, no obuv s tvrdou podrážkou koberec rýchlo znehodnotí.