Ako vybrať a starať sa o koberce v domácnosti ?

Najčastejšie používané vlákna kobercov

Pozerať sa na to, z akého materiálu je koberec vyrobený má veľký vplyv na to, do akej miery budete so svojou voľbou spokojní. Každý materiál totiž má iné vlastnosti, preto je dobré vedieť, čo od neho môžete a čo nemôžete očakávať. 

Syntetické materiály ako polyamid, polypropylén, polyester a pod. sú obyčajne lacnejšie, ľahšie sa čistia, sú relatívne odolné, no sú náchylnejšie na opotrebovanie a lámavosť vlákien.

Koberce vyrobené z prírodných materiálov (vlna, kokosové vlákno, bavlna, sisal, viskóza, juta a ďalšie) si vyžadujú obyčajne trochu vyššiu investíciu a bývajú náročnejšie na údržbu, no sú mäkkšie, pružnejšie a v suchom prostredí dodávajú priestoru vlhkosť, vo vlhkom prostredí naopak dokážu vlhkosť pohltiť.

Polypropylén (PP)

Ak hľadáte lacné koberce, ktoré sú odolné voči plesni, neabsorbujú vlhkosť, nezachytávajú prach a majú antistatické vlastnosti, pravdepodobne natrafíte najmä na koberce s vláknami z polypropylénu. Polypropylén patrí k najpoužívanejším materiálom na výrobu kobercov, veľmi dobre sa farbí, údržba nie je náročná, hodí sa aj na podlahové kúrenie a je obľúbenou voľbou pre alergikov, no s odolnosťou voči špine je to horšie. Nehodí sa preto do veľmi vyťažených priestorov.

Akryl/Polyakryl (PA)

Príjemný, mäkký umelý materiál, ktorý sa veľmi podobá prírodnému. Vyznačuje sa veľkou kvalitou, vysokou životnosťou a odolnosťou voči vyblednutiu i opotrebovaniu, stálosťou farieb a nezachytáva prach. Rovnako je odolný aj voči moliam, baktériám, plesniam, je hrejivý a príjemný na dotyk. Obľúbený je napríklad na koberce behúne do kuchyne.

Polyester (PES)

Ďalším obľúbeným materiálom na výrobu kobercov je polyester. Je odolný voči škvrnám, farebne stály a ponúka takmer neobmedzené farebné možnosti, neabsorbuje prach, preto je vhodný i pre alergikov a k výhodám patrí aj vysoký lesk. Polyesterové koberce s nízkym vlasom sú podobné hodvábu alebo viskóze, tie s vysokým vlasom sú veľmi objemné a huňaté - takzvané shaggy koberce.

Koberec z polyesteru je obyčajne výbornou voľbou do domácnosti alebo do nevyťažených komerčných priestorov.

Polyamid

Ak hľadáte koberec, ktorého údržba nie je náročná a možno ho prať v práčke, polyamidový by vám mohol vyhovovať. Poteší vás aj výbornými tepelnými a zvukovými izolačnými vlastnosťami, odolnosti voči plesniam a baktériám a je dostupný za výhodnú cenu. Zvyčajne sú polyamidové koberce s nízkym vlasom a sú na dotyk jemné ako zamat.

Vlna

Vlna je prírodný materiál, takže koberce z nej bývajú drahšie, no na oplátku dostanete výborné izolačné vlastnosti, farebnú stálosť a trvanlivosť, je to materiál príjemný na dotyk, odolný voči nečistotám. Na druhú stranu, nový koberec z vlny zvykne v začiatkoch trochu púšťať vlas.

Bavlna

Bavlna je príjemný materiál nielen na dotyk, ale aj na došľap, preto je z nej veľmi obľúbený koberec do detskej izby, koberec do obývačky ku gauču, ale aj koberec do spálne. Hoci je náchylnejšia na škvrny, je možné ju prať v práčke.

Viskóza

Viskóza, alebo aj umelý hodváb, je lesklá, mäkká a pôsobí luxusne. Vyrába sa chemickou úpravou z celulózy a koberce z nej sú odolné a kvalitné. V mokrých podmienkach však viskóza stráca pevnosť, takže je potrebné koberce z viskózy čistiť suchým spôsobom alebo využiť profesionálnu čistiareň.

Ako sa zorientovať v typoch vlasu

Spôsob, akým je vlas vyrobený a jeho typ, hustota a výška ovplyvňuje nášľapnú vrstvu koberca a jeho životnosť. Koberce s vyšším počtom vlasov sú obyčajne odolnejšie voči oderu. Základné typy vlasu sú slučka, strihaný vlas a ich kombinácia, no na trhu nájdete i koberce bez vlasu. Výška vlasu takisto zohráva dôležitú úlohu pri tom, aká je o koberec starostlivosť a kam je vhodný.

Slučka

Vlákno nie je upravené, jeho povrch tvorí slučka, ktorá je buď pravidelná alebo nepravidelná. Výhodou takýchto kobercov je dlhá životnosť a nenáročná údržba, preto sa hodia do miestností, v ktorých sa často zdržiavame.

Koberce so strihaným vlasom

Na konci slučky je vlákno strihané, aby sa vytvorili vzpriamené vlákna a tie sa navzájom poprepletajú. Sú husté, vhodné do bežných domácností, no sú o niečo drahšie ako klasické slučky. Strihanie môže byť rôzne: konce slučiek zastrihnuté na rovnakú výšku vytvárajú jednotný efekt, ak sú konce slučiek zastrihnuté na rôznu výšku, koberec získa zaujímavý 3D efekt.

Kombinácia slučky a vlasu

Táto možnosť zabezpečí rôzne plastické vzory na kobercoch, takže máte k dispozícii pestrú paletu dizajnov a farebných kombinácií.

Koberce bez vlasu

Plocho tkané koberce, tzv. bouclé, sú odolné koberce, ktoré sa vyznačujú bezproblémovou údržbou. Preto sa osvedčili napríklad na terasy, chodby, do kuchyne alebo do kúpelne.

Výška vlasu

Nízke vlasy do 10 mm sa vyskytujú na kobercoch nenáročných na údržbu, nezachytáva sa na nich toľko nečistôt ako na vyšších vlasoch, preto sú obľúbenou voľbou napríklad do kuchyne alebo na chodbu.

Náš tip: https://www.prehozynapostel.sk/p/protismykovy-koberec-ruzovej-farby-s-jemnymi-kvetmi

Stredne vysoké vlasy od 10 do 25 mm sa vyskytujú na kobercoch vhodných do spálne, obývačky alebo detskej izby. Sú to univerzálne koberce.

Vysoký vlas nad 25 mm, tzv. shaggy koberce sú perfektné ako dekoračné koberce ku gauču alebo posteli.

Výber vhodného koberca - na čo všetko treba ešte dbať?

Kam chcete koberec umiestniť

Je rozdiel, či je koberec na vyťaženom schodisku, alebo skrášľuje spálňu. Koberce bývajú obyčajne vybavené informačnými piktogramami, ktoré vám povedia, či sú vhodné na podlahové kúrenie, či sú protišmykové, akej požiarnej triede vyhovujú, ale aj do akej triedy záťaže sú zaradené. To vám veľmi pomôže rozhodnúť sa, či je vami vybraný koberec vlastnosťami vhodný tam, kam by ste ho plánovali umiestniť.

Trieda záťaže 21 oznamuje, že koberec je vhodný do priestorov s malým alebo občasným zaťažením, predovšetkým hosťovské izby a spálne. Do triedy záťaže 22 patria koberce vhodné na bežné používanie v chodbe, jedálni alebo obývačke. Ak potrebujete koberec do miestnosti s intenzívnejším zaťažením, ako sú schody, chodba alebo kuchyňa, vyhovovať vám bude trieda záťaže 23.

Dizajn a rozmery

Do hry pri nákupe ideálneho koberca vstupuje aj vizuálna stránka. Trendy koberec dokáže zútulniť priestor, vyberajte ho preto tak, aby pôsobil harmonicky s nábytkom a ostatným zariadením. Moderné koberce majú mnoho podôb a k dispozícii je vám množstvo veľkostí. Pri rozhodovaní o tom, aké rozmery potrebujete, sa riaďte rozmiestnením nábytku v miestnosti. Okrúhle koberce vyniknú pri okrúhlych konferenčných alebo jedálenských stoloch. Naopak, k obdĺžnikovým stolom harmonickejšie pôsobí štvorcový alebo obdĺžnikový tvar.

Výber farieb a vzorov je hotová alchýmia, závisí od vášho vkusu a preferencií. Vzorované koberce sú dominantou miestnosti, napríklad vintage koberec je klasika, ktorá nevychádza z módy a uplatnenie nájde v rôznych štýloch od klasického po moderný.

Náš tip: ak si neviete predstaviť, koľko miesta zaberie koberec v miestnosti, môžete použiť trik s páskou: na podlahu si vyznačte okraje koberca podľa rozmerov, aby ste videli, či vám bude vyhovovať, alebo by vám stačil menší či naopak budete potrebovať väčší. Koberec 200x300 alebo radšej niečo menšie, čo nebude zasahovať pod nábytok.

Kedy uprednostniť prírodné a kedy radšej umelé vlákno

Samozrejme, vždy je to otázkou vkusu, no sú isté situácie, kedy sa konkrétne materiály hodia viac.

Ak máte doma psa alebo iné domáce zvieratko, materiál, z ktorého je koberec vyrobený, bude hrať veľkú úlohu. Pýtate sa prečo? Domáce zvieratá, najmä psy a mačky, majú srsť pokrytú mazom. Prírodné vlákna v sebe prirodzene obsahujú určité množstvo oleja, takže z toho dôvodu do seba neabsorbujú maz domácich zvierat, ktorý by mohol časom nepríjemne zapáchať. Koberce vyrobené z vlny sú pre vás v tomto prípade najlepšou voľbou. Syntetické vlákna koberca sú na absorbovanie mazu náchylné, takže vaše krásne trendové koberce by mohli získať časom nepríjemný odór.

Pri malých deťoch je zase praktickejšie siahnuť po akrylových kobercoch, najmä ak vyberáte koberce do detskej izby, kde sa deti zdržiavajú najviac. Vlákna sú stabilné a sterilné, a keďže malí výmyselníci dokážu s kobercami častokrát divy, na čistenie budú šikovnejšou voľbou. Rovnako je rozumné sa vyhnúť sa dlhým vláknam, ktoré majú tendenciu púšťať a vypadávať. Na trhu však existujú aj vlnené koberce so špeciálnou úpravou, ktoré je možné prať v práčke a sú určené pre detské izby.

Údržba koberca - ako sa oň správne starať, aby vydržal čo najdlhšie

Koberec, najmä ak ho túžite udržať ako nový čo najdlhšie, potrebuje, aby ste sa mu občas povenovali. Niektoré typy kobercov, najmä odolné, plocho tkané druhy, nie sú na údržbu vôbec náročné, preto sú to ideálne koberce do kuchyne, ale hodia sa aj ako koberce do chodby či iné frekventované miesta. Menšie bavlnené a syntetické koberce môžete prať aj v práčke. Drahý koberec môžete zveriť do rúk odborníkov a nechať ho profesionálne vyčistiť, aby ste sa nemuseli báť, že ho nevhodnou starostlivosťou poškodíte.

Tieto rady zabezpečia, že bude vždy ozdobou akejkoľvek miestnosti:

Pravidelné vysávanie a prášenie

Pýtate sa, prečo je nutné pravidelne koberec vysávať a prášiť? Ak ho chcete čo najdlhšie udržať v peknom stave a postarať sa o jeho životnosť, vysávaniu sa nevyhnete. Zbaví totiž nečistoty na povrchu koberca a zabráni ich prenikaniu hlbšie do tkaniny, odkiaľ sa náročnejšie čistia a ak sa hromadia, koberec nadobudne opotrebený vzhľad. Staré dobré prevesenie koberca cez pracháč a pár dobre mierených rán na čerstvom vzduchu z koberca vyklepe prach a všetky drobné nečistoty, čo je dôležité pri udržiavavaní žiarivého vzhľadu.

Avšak, s vysávaním to tiež netreba preháňať. V závislosti od toho, aký typ vlasu má váš koberec, treba prispôsobiť frekvenciu a intenzitu vysávania. Ak by ste dlhšie alebo voľnejšie vlasy vysávali príliš často, kobercu by hrozilo nadmerné vypadávanie vláken. Takéto koberce je vhodnejšie pravidelne prášiť a uvoľniť z povrchu nahromadené nečistoty. Koberec s vysokým vlasom nevysávajte na plný výkon a určite si nezabudnite nasadiť nadstavec, aby ste vlákna nepoškodili.

Vysávanie je aj výbornou prevenciou žmolenia alebo preležania koberca.

Ako na malé nehody

Niekedy len vysávanie na udržanie koberca v čistom stave nestačí. Nehody sa stávajú a ak máte doma domácich miláčikov alebo malé deti, nie sú ničím výnimočným. Nech sa už stalo čokoľvek, dôležité je pustiť sa do odstraňovania škvrny čo najskôr. Aj tu však patria určité pravidlá: nikdy prudko nedrhnite znečistené miesto, pretože by ste škvrnu len rozšírili na ďalšie plochy.

Ak sa vám na koberec niečo rozlialo, postihnuté miesto vyčistite papierovou utierkou alebo čistou handrou. Keď sa vám podarí škvrnu vysušiť, čistou handričkou a čističom na koberce pokračujte v čistení smerom od vonkajšieho okraja škvrny do stredu. Nesnažte sa znečistené miesto príliš premočiť a keď sa vám škvrnu podarí odstrániť, miesto ešte dosušte papierovou utierkou a nechajte ho voľne vyschnuť.

Mokré verzus suché čistenie

To, ako koberec čistiť, neurčuje len materiál, z ktorého je vyrobený, ale aj ďalšie faktory. Ak je položený na podlahe citlivej na vlhko, mali by ste sa vyhýbať mokrému čisteniu. Mokré čistenie je vhodné najmä na veľké plochy. Vtedy je najrozumnejšie nechať parný čistič urobiť, čo je v jeho silách. Ak je koberec vlnený, nezabudnite na prostriedok určený na čistenie vlny. Na mokrý koberec nestúpajte.

V prípade, že by mokré čistenie spôsobilo kobercu alebo podlahe neželané poškodenie, nastupuje čistenie suchou cestou. Vtedy sa na koberec nasype špeciálny prášok, votrie sa do koberca a po niekoľkých minútach treba povrch dôkladne povysávať. Tento spôsob sa používa najmä pri prírodných vláknach alebo kusových kobercoch.

Prevencia voči vyblednutiu a oživenie farieb

Aj kvalitné koberce, na ktoré dlhodobo pôsobia slnečné lúče, môžu po čase vyblednúť, najmä tie časti, ktoré sú intenzívne vystavené slnečnému žiareniu. Časť koberca potom stratí svoje pôvodné farby, čo nepoteší asi nikoho. Nemusí sa to však stať vám, ak budete koberec pravidelne otáčať a striedať strany, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu.

Ak máte pocit, že váš koberec pôsobí akosi matne, farby sú už zájdené a stratil sýtosť, akou sa pýšil pri nákupe, pomôže roztok vlažnej vody s trochou octu. Koberec roztokom jemne pretrieme a necháme ho voľne vyschnúť a opäť sa môžeme tešiť zo žiarivých, živých farieb.

Čo so stopami po nábytku?

V prípade, že máte na koberci položený nábytok, pravdepodobne sa nevyhnete vytlačeným miestam, ktoré zanechajú nožičky nábytku. Aby ste zabránili drveniu vláken koberca, odporúča sa používať pod nožičkami nábytku ochranné pomôcky, ktoré dokážu tieto uležaniny minimalizovať a takisto zabraňujú poškodeniu, ktoré spôsobia ostré kolieska či úzke nožičky vyvíjajúce nadmerný tlak na jedno miesto.

Občas nábytok posuňte a stopy, ktoré po nábytku zostanú, ošetrite nasledovným spôsobom: prekryte otlačené miesto vlhkou handrou a zľahka ju prežehlite. Potom handru odstráňte a kefou koberec vyčešte.

Ako postupovať, aby ste koberec ochránili pred škodcami?

Kobercu z prírodných vláken by ste mali venovať náležitú pozornosť, ak nechcete, aby sa v ňom usídlili neželaní návštevníci. Mole prírodné vlákna neodmietnu a ak je navyše koberec v tmavých miestach, majú ideálne podmienky. Najlepšou ochranou pred moľami je pravidelné otáčanie a zdvíhanie koberca, obzvlášť v prípade, že nejaká časť koberca zasahuje aj pod nábytok.

Vysávajte koberec s pomocou špeciálneho nadstavca, ktorý sa dostane aj do úzkych miest a štrbín. Koberce z prírodných vláken, ktoré sa chystáte dlhšie nepoužívať a odkladáte ich napríklad do pivnice, starostlivo zabaľte tak, aby ste zamedzili moliam prístupu ku kobercu. Do obalu nezabudnite pre každý prípad priložiť prostriedok na odpudzovanie molí.