Ako vybrať slnečník? 7 praktických tipov, ktoré vám pomôžu rozhodnúť sa

Doprajte si dokonalý letný relax na záhrade v tieni aj počas horúcich dní. Ak vám nestačí lehátko so slnečníkom, ktorý je zabudovaný na jeho konštrukcii, je najvyšší čas poobzerať sa po niečom väčšom. Slnečníky na záhradu sú praktickou voľbou pre každého milovníka leta, leňošenia vonku na čerstvom vzduchu pri bazéne, na terase, v záhrade alebo na balkóne. Ako sa rozhodnúť pre najlepšiu voľbu pre vás? Týchto 7 rád vám pomôže ľahko sa zorientovať.



Podľa čoho vybrať ideálny slnečník?

Najideálnejšie je rozhodovať sa podľa toho, kde a ako chcete záhradný slnečník využívať. S tým sú spojené aj ďalšie kritériá a požiadavky na slnečník, najmä hmotnosť, rozmery a ďalšie. Zamyslite sa nad týmito siedmimi bodmi a nákup slnečníka nebude problém.

1. Typ slnečníka

Existuje niekoľko druhov slnečníkov, ktoré rozlišujeme podľa typu stojanovej konštrukcie. Na výber máte stredovú tyč alebo bočnú tyč, no existujú aj nástenné slnečníky. Stredová tyč sa vyznačuje dobrou stabilitou, najmä ak je doplnená pevným stojanom, no má obmedzené možnosti variability a často býva limitujúca. Slnečníky s bočnou tyčou sú obyčajne drahšie ako tie so stredovou tyčou, vyžadujú si viac priestoru, no sú variabilnejšie a omnoho flexibilnejšie. Môžete ich naklápať horizontálne a vertikálne a umožňujú pohodlnejšie usadenie sa pod slnečník, keďže stredová tyč nezavadzia lehátku a podobne.

Nástenné slnečníky sa montujú priamo na stenu, ich výhodou je, že na podlahe nezaberajú žiadne miesto, klobúk je prichytený na rameno na stene. Nevýhodou je to, že majú obmedzené možnosti pri posunutí tieňa. Ďalšou možnosťou sú polkruhové slnečníky, ktoré majú tyč a stojan, môžete ich oprieť o stenu aj prenášať, kam potrebujete.

2. Veľkosť slnečníka

Rozmery slnečníka sú rozhodujúcim faktorom z hľadiska jeho umiestnenia a toho, koľkým ľuďom by mal zabezpečiť tieň. Na balkón budete veľmi pravdepodobne vyberať menší slnečník ako na záhradu alebo priestrannú terasu. Niektoré záhradné posedenia majú možnosť umiestniť slnečník do stredu stola, takže veľkosť stola má tiež vplyv na to, aký slnečník bude najvhodnejší.

Malé slnečníky poskytnú dostatok tieňa pre malé stoly pre dvoch až štyroch ľudí, pre väčšie posedenia je ideálne poobzerať sa po veľkom slnečníku, prípadne zvoliť dva hranaté slnečníky. Aby ste sa uistili, že vyberáte dostatočne veľký slnečník, odmeraje si plochu, ktorú plánujete zatieniť.

S veľkosťou slnečníka súvisí aj spôsob otvárania tienidla. Čím väčší slnečník, tým podstatnejšie je, aby bol mechanizmus otvárania čo najpraktickejší, napríklad pomocou kľučky či lankovým systémom s kladkou a závažím.

3. Materiál tienidla

Materiál, z ktorého je vyrobené tienidlo slnečníka, je podstatný najmä kvôli odolnosti voči vode a vplyvom počasia, stálofarebnosti a UV filtru.

Najbežnejšou možnosťou je polyester. Medzi jeho výhody, najmä ak je husto tkaný, patrí pevnosť, odolnosť, spoľahlivá ochrana voči slnečnému žiareniu, vodeodolnosť. Mínusom je najmä nižšia farebná stálosť a náchylnosť na škvrny. Podobné vlastnosti, avšak lepšiu odolnosť voči strate farebnosti a lepšej ochrane voči slnečnému žiareniu má polypropylén.

Drahšie slnečníky sú obyčajne z akrylu, pretože je odolný, farebne stály, môže sa pochváliť aj tepelnou izoláciou a dlhou výdržou. Ďalšou z možností, obľúbených najmä pri drevených konštrukciách, sú tienidlá vyrobené z prírodných látok, prípadne zmesi bavlny a syntetických materiálov. Vďaka prírodnému vzhľadu sa postarajú o príjemnú atmosféru, no majú aj nevýhody, najmä väčšiu náchylnosť na plesne, menšiu odolnosť voči vode, slabšiu ochranu voči dažďu a slnku.

Pri všetkých materiáloch je podstatná aj ich gramáž. Čím je vyššia, tým je tienidlo pevnejšie a lepšie chráni pred UV žiarením, dažďom a slnečnými lúčmi.

Zdroj: Pixabay.com

4. Materiál konštrukcie

Stojan a kĺby, ktoré umožňujú nastaviť potrebnú polohu slnečníka, by mali byť pevné a stabilné, ale aj ľahko prispôsobiteľné. Platí, že ak má slnečník viac kĺbov na ohýbanie, ponúka pestrejšie možnosti nastavenia, no na úkor stability a odolnosti voči vetru. Na stabilitu konštrukcie vplýva aj použitý materiál.

Lacné slnečníky sú najčastejšie vyrobené z hliníka. Je ľahký, takže ak hľadáte slnečník, ktorý budete často prenášať, je to praktické riešenie. Hliníková konštrukcia nie je náročná na údržbu, nehrdzavie, no nie je taká pevná ako napríklad oceľová konštrukcia, takže horšie odoláva prudkým náporom vetra.

Pre náročnejších je vhodná oceľová konštrukcia, takisto aj pre veľké slnečníky, pri ktorých je nutná stabilná a pevná konštrukcia odolná voči vetru. Nevýhodou ocele je hmotnosť, takže ak plánujete slnečník často presúvať, nebude to pohodlné. Okrem toho, oceľ hrdzavie, takže je potrebné ošetrovať ju nátermi.

Milovníci prírodného materiálu často vyhľadávajú drevenú konštrukciu slnečníkov. Drevo však oproti vyššie spomínaným možnostiam horšie znáša vlhkosť, dážd, ale aj horúčavy. Aby vám drevená konštrukcia dlho slúžila, musíte sa oň starať a pravidelne ju natierať.

5. Stojan/základňa

Základňa a stojan k záhradným slnečníkom sa starajú o stabilitu, o to, aby sa neprevrátil, ak zafúka silný vietor alebo bude vyčíňať nepriaznivé počasie. Čím väčší slnečník máte, tým ťažšia a pevnejšia základňa je potrebná. Rovnako aj typ slnečníka kladie na základňu rozličné požiadavky: stredové slnečníky umiestnené v strede stola si nevyžadujú takú pevnú záťaž ako samostatne stojace slnečníky, najmä tie s bočnou konštrukciou.

Najlacnejšie slnečníky bez základne sú určené na zapichnutie do zeme alebo do plastovej základne naplnenej vodou či pieskom. Na terasu a záhradu sú praktickejšie slnečníky s ťažšou základňou. Malou pomôckou na výber základne je orientácia podľa hmotnosti konštrukcie a rozmerov klobúka slnečníka. Pre lepšiu predstavu: slnečník s priemerom 2 m potrebuje ideálne 10 kg základňu, 3 m slnečník si vyžaduje aspoň 20 kg a 4 m slnečník aspoň 40 kg základňu.

Dôležité je aj to, či je slnečník so stredovou tyčou alebo s ramenom na boku, pretože s jeho umiestnením súvisí aj materiál základne a jej rozmery. Bočné slnečíky si vyžadujú širokú základňu, aby boli dostatočne stabilné, takže sú pre ne vhodnejšie pevné a ťažké materiály.

6. Dizajn

Aby sa vám slnečník hodil k ostatnému záhradnému vybaveniu, pri kúpe sa pozeráme aj na dizajnovú stránku. Slnečník môžete zladiť farebne a vybrať si buď kontrastný krémový slnečník k tmavému posedeniu, alebo dať prednosť tmavším zemitým farbám, najčastejšie zelenej, či bordovej alebo červenej.

Okrem farby máte na výber aj rôzne tvary tienidla, nielen okrúhle a mnohouholníkové tvary, ale aj elegantný štvorcový tvar ideálny do symetrických priestorov. Najčastejšie sa odporúča vyberať tvar klobúka podľa toho, aby čo najvernejšie kopírovalo tvar stola alebo priestoru, ktorý má zatieniť.

7. Cena

Rozpočet je pri výbere slnečníka tiež veľmi dôležitý. Cena slnečníka sa odvíja nielen od veľkosti, ale aj od použitých materiálov a ďalších faktorov. Lacné slnečníky za pár eur bývajú často vyrobené z nekvalitných materiálov a vydržia vám len chvíľu, preto sa do nich neoplatí investovať. V cenovej hladine okolo 50 eur sa už dajú vybrať cenovo dostupné a pomerne spoľahlivé slnečníky, ktoré nebudete musieť po jednej sezóne vyhodiť.

Kvalitnejšie a odolnejšie slnečníky kúpite v cenovej hladine okolo 100 eur a ak si potrpíte na robustné konštrukcie, prvotriednu kvalitu a materiály, pripravte si minimálne 200 eur a viac, pokojne aj niekoľko tisíc a získate dizajnový a pevný slnečník na dlhé obdobie.

Svoj nový kvalitný slnečník a ďalší záhradný nábytok si môžete vybrať tu: https://www.prehozynapostel.sk/zahradny-nabytok-1

Zdroj: Pixabay.com

Rady na záver – údržba slnečníka

Nezáleži na tom, či ste hrdým majiteľom luxusného slnečníka, alebo ste kúpili slnečník lacno, určite ho nechcete po jednej sezóne vyhadzovať. Aby dlho spoľahlivo slúžil a odolával premenlivým vonkajším podmienkam, trochu času by ste mu mali obetovať. Nebojte sa, nič náročné vás nečaká, ale od starostlivosti, ktorú mu raz za čas doprajete, sa odvíja jeho životnosť. Predsa len, je vystavený priamemu slnečnému žiareniu, dažďu, vetru, výkyvom teplôt…

Starostlivosť o slnečník počas sezóny

Správna starostlivosť o slnečník by mala prebiehať už počas sezóny. V lete sa na poťahu slnečníka usádza prach, rôzne nečistoty, preto by ste ho mali čistiť aspoň raz do mesiaca. Najideálnejší čas na umývanie slnečníka je keď neprší, no nepraží prudké slnko. Niektoré slnečníky majú odnímateľný poťah, čo vám údržbu uľahčí, stačí ho vyprať v práčke, no ak máte model, ktorý toto neumožňuje, budete si musieť poradiť priamo na mieste.

Najskôr slnečník dôkladne oprášte, môžete si pomôcť metličkou alebo vysávačom, potom sa môžete vrhnúť na umývanie. Slnečník môžete umývať tekutým saponátom alebo mydlovou vodou. Ako ochranu proti plesniam môžete do vody pridať ocot, citrónovú šťavu alebo esenciálny olej. Dôležité je, aby ste ho umývali v tieni vyhnete sa vzniku škvŕn na plátne.

Pozornosť nevenujte len plátnu, ale aj stojanu – poutierajte ich namočenou utierkou z mikrovlákna. V prípade, že má slnečník drevený stojan, použite na čistenie vhodný prípravok na drevo a ošetrujúci prípravok na drevo, ktorý sa postará o jeho výživu. Látku nedrhnite silou, radšej ju nechajte polhodinu vymočiť a potom ju opláchnite záhradnou hadicou čistou vodou. Keď je plátno dobre opláchnuté, slnečník rozprestrite a nechajte úplne vyschnúť.

Údržba slnečníka po sezóne

Hoci sa aj počas sezóny o slnečník príkladne staráte, predtým, ako ho zbalíte a odložíte po sezóne zo záhrady, tiež by ste ho mali poriadne vyčistiť od prachu, plesní a ďalších nečistôt, ktoré sa na ňom nazbierali. Obzvlášť dôležité je to v prípade, že ste sa čisteniu slnečníka počas sezóny vôbec nevenovali. Slnečník zložte a uskladnite len dokonale suchý, inak hrozí, že ho nasledujúcu sezónu vytiahnete plesnivý.