Bytový textil vs. alergik v rodine

Roztoče patria medzi najrozšírenejšie alergény vôbec. Nachádzajú sa v každej domácnosti a narozdiel od peľu, ktorý je sezónnou záležitosťou, sú celoročným problémom. Zbaviť sa ich síce nie je vôbec ľahké, ale ani nemožné. Existuje niekoľko rád, vďaka ktorým ich výskyt aspoň eliminujete a tým uľahčíte život či už sebe alebo alergikovi v dome.

Predtým, ako vám v tomto článku ponúkneme najúčinnnejšie zbrane na boj proti týmto miniatúrnym živočíchom, povedzme si viac o tomto zdravotnom probléme. Alergia je vo všeobecnosti zápalová reakcia nášho organizmu na alergény v okolitom prostredí. Medzi najčastejšie a najrozšírenejšie alergény patrí peľ, zvieratá, prach, plesne, potraviny a samozrejme roztoče. Alergia na roztoče má vplyv predovšetkým na dýchacie ústrojenstvo.

Alergia Roztoče

Čo sú to Roztoče?

Roztoče ako také nie sú pre človeka vôbec nebezpečné, to znamená, že vám od nich nehrozia štípance či uhryznutia. Alergény sú ukryté v ich výkaloch. V teplom a vlhkom prostredí sa rozmnožujú veľmi jednoducho. Preto ich nájdeme v našich domácnostiach, a to najmä v posteliach (matrace, vankúše, periny), v sedacích súpravách, hračkách, kobercoch a pod. Asi najčastejšie sa roztoče spomínajú v súvislosti s výskytom v posteli. Je to z tohto dôvodu, že roztoče sa živia odmuretými šupinami kože, ale aj tým, že práve tam s nimi prichádzame do najužšieho kontaktu. Posteľ je pre ne súčasne ideálnym prostredím na rozmnožovanie sa, keďže predstavuje teplé, vlhké a tmavé prostredie.

Ako rozoznať, či trpíme alergiou na roztoče?

Ak sa u vás vyskytne zápal spojiviek, ekzémy, nádcha, opakované kýchanie, pocit upchatého nosa, pocit únavy či problémy so spánkom, je dosť možné, že touto alergiou trpíte. Pozor. Vyššie uvedené príznaky treba odlišovať od jarnej únavy, stresu, kožných problémov a pod.‚ takže ak si nie ste istí, navštívte pre istotu svojho lekára. Testy problém rýchlo potvrdia, alebo vyvrátia.

Vetranie izby Vysávanie izby

Útočte na ich prostredie

Ako sme uviedli hneď na začiatku tohto článku, zbaviť sa roztočov nie je jednoduché, ale ani nemožné. Obmedziť ich prítomnosť, či dokonca zbaviť sa ich úplne, znamená znepríjemniť pre nich prostredie, ktoré doteraz považovali za ideálne, t.j. teplé, vlhké, tmavé zmeniť na vetrané a svetlé priestory. Začnime postupne:

1. Odporúčame pravidelné vetranie izby- Vetrajte izbu pravidelne ak to umožňuje počasie, rovnako by sa mali vetrať aj periny, vankúše a matrace. Pravidelné a poriadne vetranie platí pre celú domácnosť. Takže pri upratovaní, varení, sušení bielizne alebo kúpaní nezabudnúť otvoriť okná dokorán. Vetrať môžete aj svoju posteľ tým, že ju po prebudení necháte na istý čas (napr. do odchodu do práce) odostlanú.

2. Pravidelným vetraním znížite vlhkosť vo vašom dome či byte - Pre roztoče je vyhovujúca vlhkosť v rozmedzí od 60-80%. Nadmerná vlhkosť vnútri domu či bytu je spôsobená častým sprchovaním v spojení s nedostatočným odvetrávaním, sušením bielizne v dome a pod. Ak sa vám podarí znížiť vlhkosť v dome pod 50%, roztoče nebudú mať šancu.

3. Dôležitá je stabilná izbová teplota - Aj keď je to náročné, najmä v zimných mesiacoch, snažte sa váš príbytok neprekurovať. Podľa odborníkov je optimálne udržiavať izbovú teplotu na úrovni nie viac ako 22 ºC. Ak odmietate vetrať pri mínus 10 stupňoch, môžete vystaviť mrazu len vaše matrace a vankúše.

Antialergický vankúš Umývanie podlahy

4. Vedeli ste, že po kúpe úplne nového matraca sa v ňom nové roztoče objavia do 4 mesiacov? - Pravidelným vetraním a otáčaním matracov zabezpečíte jeho dostatočné vetranie, čím sa odstráni vlhkosť z potenia. Na trhu sú dostupné aj špeciálne obliečky pre matrace, vankúše a prikrývky, ktoré neprepustia roztoče ani ich alergény. Ako náhrada za špeciálne obliečky slúži pravidelné (podľa viacerých názorov každý týždeň) pranie pri teplote 60 stupňov. 

5. Chlpaté koberce a koberce s dlhým vlasom sú v súčasnosti veľmi žiadané a moderné - No takisto sú skvelým miestom pre roztoče, vzhľadom na to, že sa v nich dokážu ľahko ukryť. Nie každý vysávač dokáže z takéhoto koberca vysať roztoče. Takéto koberce sú jednak náročné na údržbu a ani pravidelné vysávanie vám nezabezpečí, že preniknete do najhlbších vrstiev koberca. Ak máte doma alergika alebo sami trpíte alergiou, závesy a ostatný bytový textil je vhodné obmedziť čo najviac.

6. Pravidelné upratovanie - Upratovanie vás síce roztočov nezbaví navždy, no mimoriadnym spôsobom prispeje k ich eliminácii. Nestačí však len prejsť suchou handrou po nábytku a pretrieť ho. Odporúča sa prach utierať vlhkou handrou alebo obrúskom, rovnako namiesto vysávača, ktorým prach len rozvírite, radšej utrite podlahy mokrou handrou.

Antialergické paplóny Upchatý nos