Feng shui #3 – Kuchyňa

Odborníci na Feng shui radia kuchyňu situovať čo najďalej od hlavného vchodu, tak aby bola miestom maximálneho súkromia a pokoja. Ideálne je prepojiť kuchyňu aj s jedálňou. Pocit harmónie sa znásobí, pretože energie udržujú jednotlivých členov pokope a rodina môže byť spolu aj vtedy, ak niektorý z jej členov ešte nie je pri stole, ale dovára spoločný pokrm.

Naopak, kuchyňa ktorá sa nachádza oproti obývačke, spôsobuje, že ľudia v domácnosti sú náchylnejší na choroby a tiež sa častejšie medzi sebou hádajú. Orientácia podľa svetových strán a energií je vo Feng shui veľmi dôležitá. Kuchyňa by mala byť umiestnená na južnej, alebo na východnej strane. Juh je ohnivým smerom, a oheň predstavuje srdce domu, no a východné energie zase tento oheň podporujú.

Biele kuchynské stoličky Kuchynský behúň

Kam ju teda umiestniť ?

Kuchyňa nesmie byť prvým miestom, ktoré uvidíte, keď vojdete do domu. Môže vám priniesť zažívacie problémy, zlé stravovacie návyky, či problém s obezitou. A to pre sústavnú myšlienku na jedlo. Jednoducho len preto, lebo ho máte stále na očiach. Ak už tak kuchyňu umiestnenú máte, umiestnite medzi vchod a kuchyňu čokoľvek, čo vašu pozornosť upúta skôr, ako kuchyňa. Napríklad nejakú zaujímavú bytovú dekoráciu. Kuchyňu by ste mali umiestniť tiež čo najďalej od spálne. Ak to už nie je možné, zabezpečte, aby stena, ktorá je za vašou posteľou nebola tou istou stenou, za ktorou je sporák. Energie ohňa v kuchyni vám môžu spôsobiť srdcovo-cievne problémy a nešťastie. O týchto energiách si viac povieme v ďalšej časti nášho feng shui seriálu.

Kuchyňa by nemala byť blízko wc ani kúpeľne. Tak, ako srdce domácnosti by sa mala jednoducho nachádzať v strede bytu. Ak bývate v rodinnom dome, ktorý má viac poschodí, tak by ste ju mali umiestniť na prízemie. Ak bývate v byte, s týmto problémom asi nič nespravíte. Kuchyňa by mala mať pravidelný tvar a žiadne skryté miesta, kde by sa mohla negatívna energia hromadiť a ovplyvňovať náladu a správanie obyvateľov domu. O poriadku, čistote a podobných veciach snáď ani nemusíme hovoriť.

Feng shui kuchyňa Feng shui kuchyňa2

Akú farbu zvoliť ?

To, akú farbu by ste mali v kuchyni použiť, závisí od svetovej strany, umiestnenia v dome a miery presvetlenia miesnosti. Najviac sa však vo všeobecnosti odporúčajú svetlé farby a pastelové odtiene hlavne bielej, žltej, oranžovej a červenej farby. Ohnivé farby navyše podporujú aj chuť do jedla a trávenie. Farbou nemyslíme len farbu stien, ale aj dekorácií, ako sú napríklad dekoračné záclony, závesy, koberce či obrusy na stôl. Ideálnym prvkom je drevo a jeho imitácie, pretože sú “palivom” pre ohnivú energiu, ktorá sa v kuchyni nachádza.

Obrusy do kuchyne Tyrkysový obrus

Stolovanie

Vyhýbajte sa rohom a ostrým hranám. Sedeniu oproti rohu miestnosti, či ostrým hranám nábytku. Keď energia čchi prechádza okolo rohu vyčnievajúceho do miestnosti, zrýchli sa alebo zmení smer. Ak jej stojíte v ceste, budete sa cítiť nepokojne. Rohy na kuchynskom stole môžete prekryť dekoračným obrusom, na stenách pri okne zase závesom. Svetlo nad stolom by nemalo smerovať priamo na stôl, ale do stropu. Od neho by sa malo harmonicky odrážať smerom dole. Kombinujte prirodzené svetlo s umelým a uprednostnite teplé farby žiaroviek.