Fóliovníky od A po Z - všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Radosť, keď si vypestujete vlastnú zeleninu, je neopísateľná. Ak máte na záhrade kúsok miesta, kam môžete umiestniť fóliovník, neváhajte. Každý, kto si pravidelne pestuje rôzne typy rastliniek, využije výhody, ktoré fóliovníky ponúkajú. Obrovským plusom okrem urýchlenia rastu a dozrievania, ochrany rastlín je aj dostupná cena a bohatý výber rozmerov. Okrem ovocia a zeleniny poskytujú fóliovníky na záhradu výborné podmienky aj na pestovanie kvetov.

V tomto článku sme si pre vás prichystali odpovede na najčastejšie otázky, ktoré vás v súvislosti s fóliovníkmi môžu zaujímať.

1. Čo pestovať vo fóliovníku

Medzi rastliny, ktorým sa vo fóliovníku obzvlášť darí, patria napríklad rôzne druhy paradajok - cherry, tyčkové aj kríčkové. Paradajky na rast potrebujú teploty okolo 20 - 25 stupňov Celzia a vo fóliovníku majú výborné podmienky, dokonca ešte lepšie ako v skleníku, pretože sa v ňom jednoduchšie reguluje vlhkosť, a tým aj znižuje výskyt plesní.

Milovníkom byliniek a šalátov záhradný fóliovník dokáže zabezpečiť pravidelný prísun zásob bazalky, medovky, oregana. Darí sa tu aj zeleru, brokolici alebo karfiolu, dokonca si môžete dopestovať aj pálivé papričky alebo feferónky. Z ovocia sa najčastejšie vo fóliovníku pestujú jahody, no teplé a vlhké prostredie vyhovuje aj viniču. Ten iným rastlinám poskytne tieň.

Fóliovník vám môže zabezpečiť aj slušnú úrodu šalátových uhoriek. Treba mať však na pamäti, že uhorky pre rast potrebujú stabilnú teplotu nad 30 stupňov Celzia, preto v chladnejšom počasí je dobré fóliovník vyhrievať, aby nedochádzalo k prudkým teplotným výkyvom. Uhorky síce vypestujete aj pri nižších teplotách, no hrozí oneskorená úroda a zmenená chuť.

2. Ako si vybrať ideálny fóliovník ?

Pri nákupe fóliovníka zistíte, že na trhu je viacero možností. Poradíme vám, ktoré parametre sú podstatné, aby ste sa ľahšie zorientovali.

Druhy fóliovníkov

Fóliovník tunel - poslúži vám na pestovanie reďkoviek, šalátov a postavíte ho na zvolené miesto zapichnutím konštrukcie, najčastejšie ohnutých tyčiek, do zeme. Tie potom potiahnete ochrannou fóliou a mini fóliovník je na svete. Ak nemáte k dispozícii veľa miesta, predstavuje praktické riešenie.

Veľký záhradný fóliovník - klasický veľký fóliovník na záhradu, ktorý má rôzne rozmery a umožňuje vám vstúpiť priamo dnu.

Konštrukcia

Ak hľadáte kvalitný fóliovník, pri výbere si určite dajte záležať na tom, z akého materiálu je jeho konštrukcia. Aby fóliovník dokázal odolávať silnému vetru a prudkému dažďu, musí byť zhotovený z odolných materiálov a pevne stáť na svojom mieste. Najčastejšie sa môžete stretnúť s týmito konštrukciami:

Hliníková - je odolná, má nízku hmotnosť, vysokú tvárnosť 
Plastová - odolná voči vode, ľahká, no nie je taká pevná a hrozí polámanie. Najväčšou výhodou plastovej konštrukcie je jej nízka cena.
Oceľová - najodolnejší materiál, pevná, robustná, odoláva vetru aj dažďu, najodolnejšia, no má väčšie rozmery a je drahšia.

Fólia

Podstatnú časť fóliovníka tvorí práve fólia, preto si treba všímať aj to, z akého materiálu je vyrobená. Určite chcete, aby vám vydržala viac ako len jednu sezónu, takže sa treba zamerať na kvalitu, aby ste nemuseli tak skoro kupovať náhradnú fóliu na fóliovník. Medzi najbežnejšie typy fólií, ktoré na trhu môžete nájsť, patrí:

Agrofólia - je typická pre fóliovníky, zabezpečuje UV stabilizáciu a pod pojmom agrofólia vystupuje viacero druhov fólií - niektoré trvácnejšie, niektoré majú životnosť len jednu sezónu.

Priehľadná kašírovaná fólia - z mechanického hľadiska je veľmi pevná, pretože je vybavená vystuženou mriežkou, veľmi dobre prepúšťa svetlo a hodí sa pre fóliovníky, ale aj pre pareniská.

Skleníková fólia - ako už názov napovedá, najčastejšie pokrýva skleníky, no využitie nájde aj pri fóliovníkoch a pareniskách, vďaka vystuženej mriežke sa môže pochváliť dlhou životnosťou, odolnosťou voči počasiu a pevnosťou.

Okrem týchto typov fólií na trhu nájdete i ďalšie iné, rôzne farebné prevedenia, takže si treba pozrieť, aké majú vlastnosti a ako sa správajú v podmienkach, do ktorých ich plánujete umiestniť. U nás nájdete napríklad viacvrstvovú PE UV4 fóliu so zelenou PP sieťkou, ktorá je zapustená v štruktúre fólie a zvyšuje jej pevnosť. Poskytuje veľmi dobré podmienky na vývoj rastlín.

Zemná zástera, dvere, okná

Niektoré druhy fóliovníkov sú vybavené okolo celej plochy šírky a dĺžky zemnou zásterou. Aby bol fóliovník stabilnejší, treba ju po celej ploche pokryť zeminou a na vrch umiestniť kamienky. Na reguláciu vlhkosti vzduchu, teploty a cirkuláciu vzduchu slúžia okná. Najčastejšie sa dajú vyrolovať a zachytiť pomocou suchých zipsov.

Uzatvárateľné okná s moskytiérou zabraňujú neželaným návštevníkom vstup dnu do fóliovníka a postarajú sa o pravidelné vetranie. Umiestnenie okien na oboch stranách je dôležité pre dôkladnú cirkuláciu vzduchu. Rolovacie dvere dostatočnej šírky uzatvárateľné na zips takisto prispievajú k lepšej funkčnosti fóliovníka.

Rozmery

Záhradné fóliovníky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach. Aby ste si vybrali pre vás ten správny, musíte si na začiatok ujasniť, akú veľkú máte záhradu, akú plochu môže fóliovník zaberať a čo v ňom chcete pestovať. Výška fóliovníka 2 m umožňuje pohodlne sa v ňom pohybovať bez nutnosti sa krčiť. Medzi najpredávanejšie rozmery patrí fóliovník 2x3 m alebo fóliovník 3x6 m, no máte samozrejme aj väčšie možnosti.

Cena

Na cenu má vplyv viacero faktorov: rozmery fóliovníka, použitý materiál, značka, príslušenstvo a ďalšie. Ak chcete nakúpiť výhodne fóliovník, výpredaj po sezóne je ideálnym riešením.

3. Kam umiestniť záhradný fóliovník ?

Samozrejme, vždy závisí na priestorových možnostiach, rozvrhnutí záhrady a ďalších individuálnych faktoroch, no ak máte možnosť zužitkovať zopár šikovných trikov vo svoj prospech, dokážete ušetriť a dosiahnete lepšie výsledky.

Aby ste sa vyhli používaniu vykurovacích telies, môžete využiť takzvané “odpadové teplo” z domu či chaty a umiestniť záhradný fóliovník z južnej, juhozápadnej alebo juhovýchodnej strany domu a zužitkovať tepelnoizolačné a tepelnoakumulačné vlastnosti steny domu. Ak má navyše budova bielu stenu, tá bude odrážať svetlo do fóliovníka a vaše rastlinky budú osvetlené intenzívnejšie.

Umiestnenie fóliovníka do závetria je tiež rozumným ťahom. Ochránite ho pred prípadným poškodením silným vetrom, keďže jeho konštrukcia nie je taká pevná ako skleník.

4. Výhody pestovania ovocia a zeleniny vo fóliovníku

Fóliovník má mnoho plusov, vďaka ktorým bude sezónne pestovanie ovocia a zeleniny omnoho jednoduchšie.

Premiestňovanie

V porovnaní so skleníkom jednoznačne víťazí v možnosti jednoducho ho v prípade potreby preniesť na iné miesto. Ak na danom mieste je už pôda vyčerpaná alebo dokonca zamorená škodcami či chorobami, bez problémov ho môžete premiestniť inam, jeho nízka hmotnosť a konštrukcia to dovoľuje.

Udržiavanie stabilných podmienok

Fóliovník dokáže zabrániť vode, aby sa rýchlo odvetrávala zo zeminy a veľký objem vzduchu, ktorý sa v ňom zdržiava, zabezpečuje, že teplota v ňom nekolíše a drží sa na optimálnych hodnotách, pri polievaní nehrozí rastlinám teplotný šok a rastú rýchlejšie. Vypestovať si zdravé ovocie a zeleninu a znížiť riziko plesňových chorôb takisto dokážete vďaka fóliovníku. Listy a stonky rastlín sú v ňom dobre chránené a majú zabezpečenú ideálnu klímu, takže sú menej náchylné na plesňové ochorenia.

V našej zemepisnej šírke máme síce veľmi dobré podmienky na pestovanie rôznych druhov ovocia a zeleniny, no vo fóliovníku sa vám môžu podariť vypestovať aj také, ktoré nie sú v slovenských klimatických podmienkach bežné.

Ochrana rastlín

UV fólie na fóliovníku ochraňujú rastliny pred prudkým slnečným žiarením. Majú zabezpečený dostatok svetla, vlhka a tepla, vďaka čomu je rast a dozrievanie plodov rýchlejšie. Fólia chráni ovocie, zeleninu, kvety či bylinky aj pred vetrom, silným dažďom a výkyvmi teplôt.

5. Parenisko, skleník alebo fóliovník ?

Lámete si hlavu nad tým, pre ktorú možnosť sa rozhodnúť? Každý má svoje plusy a mínusy, niečo majú spoločné, v niečom sa naopak odlišujú. Všetky tri možnosti vám umožnia predpestovať si priesady, urýchliť zber úrody a zabezpečiť si zvýšenú úrodnosť, alebo pestovať rastliny, ktoré by v klasických záhonoch v záhrade nemali šancu prežiť. Môžete ich využívať samostatne, alebo si vybrať kombináciu, ktorá vám najviac vyhovuje.

Fóliovníky nie sú stavané na celoročné pestovanie ovocia a zeleniny, zatiaľ čo vo vykurovanom skleníku to možné je.

Ak fóliovník porovnávame s pareniskom, jednoznačne víťazí vďaka veľkosti a výške, pretože v ňom môžete pracovať, dokonca vykonať jarné prípravné práce, ak si dovnútra donesieme stôl alebo police. Parenisko nám pomôže predpestovať priesady, urýchliť rast šalátov či reďkoviek a v lete ho viete využívať ako bežný záhon. Zo všetkých troch možností je parenisko najlacnejšia možnosť.

V porovnaní so skleníkom má fóliovník výhodu v tom, že jeho fólie sú ľahko vymeniteľné a ak investujete do kvality, vydržia vám veľmi dlho. Ak sa vám rozbije sklo na skleníku, náklady na opravu a výmenu poškodených častí budú omnoho vyššie. Skleník si vyžaduje pri nákupe vyššiu investíciu ako fóliovník a nie je možné ho tak jednoducho presúvať podľa potreby. Fóliovník nemusíte mať na záhrade celoročne, jednoducho ho demontujete a opäť zmontujete, konštrukciu len vtlačíte do záhonu. Fóliovníky sú teda vhodné aj pre začiatočníkov a nenáročných pestovateľov.

Nevýhody fóliovníkov

Skleník má však oproti fóliovníku v niektorých prípadoch aj navrch. Ak používate chemické postreky, znížite si životnosť fólií, čo pri skle nehrozí. Takisto odolnosť voči mechanickému poškodeniu je pri skleníku väčšia. Pevná konštrukcia skleníka omnoho ľahšie odolá silnému vetru a búrke.

Ku skleníkom máte často k dispozícii i bohaté príslušenstvo, ktoré uľahčí sadenie a pestovanie rastlín. Pri fóliovníkoch je výber obmedzenejší, no máte možnosť využívať rôzne druhy stojanov, políc, regálov a stolov, ktoré vám uľahčia prácu. Takisto aj teplomery a zavlažovacie systémy, ak to s pestovaním myslíte naozaj vážne. Fóliovník nie je vhodný na celoročné pestovanie ovocia a zeleniny, pretože oproti skleníku má horšie izolačné vlastnosti.

6. Na čo si dať pri pestovaní vo fóliovníku pozor !

Aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody, oplatí sa držať sa dobre mienených rád, ktoré vám môžu uľahčiť život a zabrániť rôznym problémom, ktoré by vaše rastlinky mohli postretnúť.

Polievanie

Zalievajte rastliny priamo ku koreňom, snažte sa zabrániť, aby sa voda dostala na listy. Aby bolo polievanie čo najefektívnejšie, zľahka prekyprite pôdu. Premyslite si a poraďte sa s odborníkom, aký zavlažovací systém by bol pre vaše potreby vhodný, nastavte správny režim zavlažovania, aby rastliny dostali vodu v potrebnom množstve v ideálnom čase. Na polievanie vždy použite kvalitnú, čistú a nezávadnú vodu, najmä v prípade, že využívate závlahovú techniku. Nečistoty vo vode by mohli upchať trysky.

Pri výbere vhodného typu zavlažovacieho systému zohľadnite individuálne potreby rastlín. Niektoré neznážajú navhlčovanie povrchu, no sú náročné na dostatok vody v koreňovej časti. Iné potrebujú vysokú vlhkosť vzduchu a ďalšie druhy si vyžadujú kombináciu vrchnej a spodnej závlahy.

Rozmiestnenie rastlín

Pri plánovaní, čo všetko chcete vo fóliovníku pestovať, nezabúdajte na to, že niektoré druhy zeleniny sa neznášajú a nemali by ste ich sadiť vedľa seba. Paradajky sa nemajú rady s uhorkami a paprikou, preto je vhodnejšie ich sadiť osobitne, nie v jednom fóliovníku.

Ak chcete pestovať viac druhov zeleniny, snažte sa zladiť také, ktoré obľubujú podobné podmienky. Uhorky si vyžadujú omnoho viac vlhkosti vzduchu ako paradajky alebo paprika. Veľký fóliovník vám umožní rastliny s odlišnými nárokmi vhodne umiestniť: papriku k dverám a uhorky na konci. Ak však máte malý priestor, nesnažte sa naň príliš nahustiť mnoho druhov zeleniny, inak sa kvalitnej úrody nedočkáte. Na zdravý rast totiž každá rastlina potrebuje dostatok priestoru a živín.

Príprava pôdy

Prípravy pôdy vo fóliovníku na sezónu treba ideálne začať riešiť ešte počas jesene. Organické hnojivo, maštaľný hnoj, pôde dodá potrebné živiny. Pred sadením prvých rastlín je vhodné pôdu poriadne prekypriť. Uľahčíte tak rastlinám proces zakorenenia. Okrem toho by ste mali pred výsadbou pôdu pohnojiť buď priemyselným hnojivom, alebo granulovaným maštaľným hnojom, slepačím trusom, domácim kompostom či vermikompostom.

Ako eliminovať škodcov a dôležitosť vetrania

Aby v uzavretom priestore nevznikali podmienky pre vznik rôznych chorôb, plesní a množenie škodcov, preventívne opatrenia sú základ. Dôkladné vetranie fóliovníka je významným preventívnym opatrením, no rovnako dôležitá je výsadba len rastlín, ktoré sú zdravé.

Ak nebudete vo fóliovníku pravidelne vetrať, riskujete výskyt plesní a ďalšie nepríjemné problémy. Obzvlášť v horúcich letných mesiacoch potrebujú rastliny dýchať čerstvý vzduch, inak budú prehriate a vaša úroda ohrozená.

7. Starostlivosť o fóliovník

Aby vám fóliovník spoľahlivo slúžil, je nutné sa oň starať. Na zimu by ste skladací fóliovník mali rozobrať a odložiť zo záhrady, aby ste ho na jar mohli opäť postaviť. Ak fóliovník však aj napriek odporúčaniam necháte stáť, keď napadne sneh, odstráňte ho z fólie, aby pod váhou snehu a ľadu nedošlo k zdeformovaniu konštrukcie. V poriadnych mrazoch dbajte na to, aby ste plachty fóliovníku čo najviac povolili. Napnuté by vám mohli popraskať. Aj vy si môžete jednoducho, lacno a pohodlne vypestovať vlastnú zeleninu, bylinky a ovocie. Prezrite si ponuku fóliovníkov u nás a vyberte si ten najvhodnejší pre vaše potreby, aby ste sa čoskoro mohli tešiť z vlastnej úrody.