Najkrajšie vianočné stromčeky – živé alebo umelé?

6 hlavných dôvodov, prečo je umelý vianočný stromček lepšou voľbou ako živý

Vojny o tom, či je lepší živý alebo umelý vianočný stromček, sa vedú už nejaký ten piatok a ak chceme túto dilemu raz a navždy vyriešiť, treba si stanoviť kritériá, na základe ktorých sa budeme rozhodovať.

Určite by sme ich našli viac, my sme sa zamerali na podľa nás najdôležitejšie faktory:

Výhodná cena

Začnime rovno zostra, chúlostivou otázkou, teda peniazmi. Umelé vianočné stromčeky sú viac-menej jednorázovou investíciou, no poslúžia vám roky. Za pekný živý vianočný stromček zaplatíte aj okolo sto eur, no po sviatkoch si svoje odkrútil a ide z domu von. Za desať rokov pravidelného kupovania živého vianočného stromčeka sa to pekne nazbiera, miniete pokojne aj 1 000 eur. V podobnej cenovej hladine ako živý stromček dnes viete kúpiť aj naozaj pekný umelý vianočný stromček ako živý, takže investovať stačí raz a zvyšné roky už len šetríte. Napríklad na vianočné darčeky pre rodinu a blízkych. Kvalitné vianočné stromčeky 3D vyzerajú naozaj pekne a spoľahlivo poslúžia niekoľko desaťročí, čo znamená, že z ekonomického hľadiska máme jasného víťaza.

Estetická stránka

Pri výbere akéhokoľvek stromčeka sa všetci zameriavame aj na estetickú stránku, teda jeho vzhľad, pravidelnosť, symetriu. Živé stromčeky sú často v niektorých oblastiach redšie a nesúmerné, takže ak si potrpíte na dokonalosť v každom smere, umelé vianočné stromčeky, predovšetkým 3D vianočné stromčeky, uspokoja vaše náročné monkovské oko. Vetvičky takéhoto stromčeka majú typický súmerný a hustý vzhľad, na ich výrobu sa používajú gumové odliatky skutočných vetvičiek, no môžete si ich vytvarovať aj asymetricky, aby čo najrealistickejšie pripomínali stromčeky z lesa. Sú aj pevné, takže pod váhou všakovakých vianočných ozdôb sa nebudú prehýbať.

Ak sa vám páči snehový poprašok na vetvičkách, aj v obývačke môžete mať vianočný stromček zasnežený ako z rozprávky, s trblietavým leskom ako čerstvo napadnutý sneh, ale aj ihličnan ozdobený šiškami, prekrásny vianočný stromček na pníku alebo ak máte v obľube extravaganciu, môžete mať doma pokojne aj biely vianočný stromček či dokonca fialový. Všetko záleží od vášho vkusu.

Zdroj: unsplash.com

Praktická stránka výberu vianočného stromčeka

Priznajme si to, väčšina z nás pri vianočnom zhone a povinnostiach nemá čas myslieť ešte aj na to, že živému vianočnému stromčeku treba pravidelne dolievať vodu do stojanu, zametať po ňom opadané ihličie (najmä ak ho zabudnete zalievať) a po sviatkoch sa ešte zamýšľať, ako ho zlikvidovať. A spomínali sme už úpravu živého stromčeka, aby dobre sedel do stojana? A koberec alebo podlaha pokvapkaná od smoly?

Umelé vianočné stromčeky vám tieto starosti odbúrajú. Jednoducho ich rozložíte a umiestnite, kam potrebujete, ozdobíte podľa ľubovôle, po Vianociach odzdobíte, zložíte, zabalíte do obalu, aby ste ho ochránili pred prachom, odložíte na určené miesto a na budúci rok celý postup zopakujete. Nemusíte sa trápiť, či stihnete zrušiť vianočnú výzdobu dovtedy, kým na vašom sídlisku bude prebiehať zber živých vianočných stromčekov. Ak si chcete uľahčiť život a praktickosť je vaše druhé meno, voľba je opäť jasná.

Nenáročná starostlivosť a výdrž

Už sme to načrtli v predchádzajúcom bode, no o živý vianočný stromček sa treba trochu aj starať, aby nevyschol ešte skôr, ako vám Ježiško donesie darčeky. Okrem toho by ste ho nemali umiestniť do príliš prekúrenej miestnosti ani blízko k zdroju tepla, aby mu vetvičky rýchlo nezvädli. Treba počítať aj s tým, že čerstvo zoťatý živý vianočný stromček bude krásny zhruba štyri týždne, potom začnú vetvičky postupne vädnúť aj ak ho vzorne polievate. Ak teda chcete z nejakého dôvodu mať stromček postavený dlhšie ako deň-dva pred Vianocami a skladať ho neskôr ako na Troch kráľov, možno budete sklamaní.

Umelý stromček má v tomto opäť navrch, ušetrí vám kopu času a uľahčí život, jednoducho žiadne starosti s ním nemáte. Netreba sa oň vôbec starať, aby vyzeral rovnako, ako keď ho v prvý deň postavíte na stojan. Svoj bezchybný vzhľad si zachová, aj keď ho vytiahnete z pivnice piatu sezónu po sebe, takže aj teraz sa misky váh prikláňajú k umelej verzii.

Ako je to s ekológiou?

O tom, ktorý stromček je lepšou voľbou, ak chceme do úvahy brať aj dopad planétu, sa vedú dlhé diskusie. Je síce pravda, že živý vianočný stromček počas doby, kým dorastie na požadovanú veľkosť v lesnej škôlke, produkuje kyslík a “dýcha” oxid uhličitý, no pri jeho preprave a po Vianociach sa vytvára uhlíková stopa rovnako ako v prípade umelých vianočných stromčekov.

Prepočet British Carbon Trust uvádza, že priemerná uhlíková stopa umelého vianočného stromčeka je približne 40 kg CO2. Jednorázový živý vianočný stromček má uhlíkovú stopu zhruba do 5 kg CO2, ak bol pestovaný lokálne a po sviatkoch ho využijete ako palivo. Ak však skončí na skládke odpadu, jeho uhlíková stopa bude viac ako trojnásobná. Vždy závisí od toho, odkiaľ pochádza a čo sa s ním po skončení Vianoc stane.

Ak teda nemeníte umelý vianočný stromček príliš často, ale vydržíte to s ním aspoň 5 rokov, vôbec si nemusíte vyčítať, že ste environmentálny barbar, ktorému nezáleží na planéte. Zhruba za túto dobu vyrovnáte uhlíkovú stopu živého a umelého vianočného stromčeka. Okrem toho, dnes sa mnohé stromčeky vyrábajú z recyklovaných materiálov, čo je ďalšie plus. Keď sa predsa len rozhodnete vymeniť ho za nový, vždy najskôr zvážte darovať starý umelý vianočný stromček niekomu, kto ho ešte ocení, prípadne do nemocnice, domova dôchodcov a podobne.

Bezpečnosť

Domácnosti, ktoré majú malé deti alebo zvieratá, najmä malých psíkov a mačky, počas vianočných sviatkov zvyknú tŕpnuť, či na seba ich miláčikovia nezhodia vianočný stromček. Predsa len, oči všade nemáte a všetky tie svetielka i trblietky sú veľkým lákadlom pre každého nezbedníka. Je rozdiel, ak na seba dieťa či zvieratko zhodí ľahký plastový vianočný stromček, ako keď naň spadne prírodný stromček, ktorý váži omnoho viac a aj ihličie má pichľavejšie ako jeho umelá kópia.

Zdroj: pixabay.com

Krásne umelé vianočné stromčeky za výborné ceny nájdete tu: https://www.prehozynapostel.sk/vianocne-stromceky-1

Druhy umelých vianočných stromčekov

Oproti minulosti sa vzhľad umelých vianočných stromčekov posunul výrazne k lepšiemu a dnes ich už mnohokrát na prvý pohľad ani nerozoznáte od živých. Najmä u tých kvalitnejších platí, že predlohou pri ich výrobe sú skutočné smreky, jedle, borovice či iné ihličnany a mierami, tvarom stromu, farbou, hustotou, postavením a rozmiestnením konárov, ale aj tvarom, hrúbkou a dĺžkou ihličia konkurujú živým stromčekom.

Ktoré ihličnany sú predlohou umelých vianočných stromčekov?

Najobľúbenejšie druhy vianočných stromčekov sú jedle, smreky a borovice. Jednoznačné prvenstvo medzi vianočnými stromčekmi patrí jedličkám. Sú krásne súmerné, elegantné, ich tvar je pravidelný a majú husté ihličie, vetvičky pôsobia nadýchane. Smrek zaujme krásnym sfarbením a zaujímavým, prirodzene nerovnomerným rozložením vetvičiek. Konáre borovice sú redšie a ihličie je dlhšie, no má špecifický charakter a pôsobí mohutne.

Rozhodnúť sa môžete pre tradičný zelený vianočný stromček, husté umelé vianočné stromčeky v rôznych odtieňoch zelenej od jasne zelenej kaukazskej jedličky, oceľovo zelenej normandskej jedličky, cez ľadovo zelený smrek ľadový, tmavozelený kalifornský smrek až po sviežu zelenú himalájsku borovicu. Pri umelých imitáciách nemusíte uvažovať nad vlastnosťami stromov, jednoducho si vyberiete taký, aký sa vám najviac páči. Okrem klasických stromčekov si prídu na svoje aj milovníci zasnežených stromčekov či netradičných farieb.

Výška, tvar a materiál umelých stromčekov

Stromčeky mávajú rôznu výšku, štandardne od 120 cm do 250 cm, ich výber preto prispôsobte aj priestorovým možnostiam. Čo sa týka tvaru, na trhu sú klasické stromčeky s plným tvarom, ale aj užšie stromčeky, ktoré sú štíhlejšie a zaberajú menej miesta. Okrem toho môžete natrafiť na stromčeky, ktoré môžete oprieť o stenu, chýba im zadná strana, tá je rovná, aby zaberali v priestore menej miesta.

Najpoužívanejším materiálom na výrobu umelých vianočných stromčekov je PVC, polyetylén alebo kombinácia týchto materiálov. PVC stromčeky patria k najlacnejším, sú trvácne a svoju farebnosť si bez problémov uchovávajú dlhé roky. Ich nevýhodou je lacný vzhľad, ihličie je upevnené na drôtoch, preto môžu pôsobiť trochu ako kefy. PE stromčeky, nazývané aj 3D vianočné stromčeky, sa môžu popýšiť ihličím vymodelovaným veľmi realisticky, prirodzenejším vzhľadom, no ich farebná stálosť býva horšia, časom môžu blednúť. Ideálnou cestou je preto kombinácia materiálov: PE na vetvičky a PVC na zvyšok stromčeka a podobne.

Tipy pri zdobení vianočných stromčekov

Na krásne ozdobený vianočný stromček je radosť hľadieť. Každý má iný vkus a predstava o tom, ako by mal stromček vyzerať, je v každej rodine iná. Niekto sa drží najnovších trendov a farebných odporúčaní, iný nedá dopustiť na retro vzhľad vianočného stromčeka, aký si pamätá z detstva. To, ako bude vyzerať ten váš, je len na vás. Ide predsa o to, aby vám pomohol vytvoriť príjemnú sviatočnú atmosféru.

Vezmite si vianočné ozdoby, pustite si koledy a urobte si zo zdobenia krásnu rodinnú tradíciu, na ktorú budete aj po rokoch s láskou spomínať. Ak nie ste veľmi esteticky orientovaní, môžete vyskúšať čiastočne alebo úplne ozdobený model umelého vianočného stromčeka. Najčastejšie je v ponuke stromček vybavený led svetielkami, umelým snehom, jarabinou alebo šiškami, zvončekmi a inými ozdobnými prvkami. Tam stačí naozaj už len minimum úsilia, aby bol výsledok úchvatný.

Čo je aktuálnym hitom a čo radšej nechať v skrini?

Stále sa rozprávame o vianočných stromčekoch, nebojte sa. Tak ako v obliekaní, aj u stromčekov sa stretávame s trendmi, ktoré sa počas sezóny tešia obrovskej popularite. Tento rok budú v kurze vianočné ruže, veľké luxusné mašle, vtáčie pierka. Na chvoste popularity sa momentálne nachádzajú farebné lesklé reťaze, lamely, salónky a príliš veľa farebných kombinácií pokope.

Zdroj: unsplash.com

Overenými farebnými kombináciami sú červená, zelená a zlatá, biela v kombinácii s niektorou z pastelových farieb, alebo rustikálne ladený stromček ozdobený jutovými stužkami, sušeným ovocím a šiškami.

Zopár praktických rád pri zdobení stromčeka

Ak radi kráčate s dobou a zaujímate sa o modernú vianočnú výzdobu, tipy na to, ako naaranžovať stromček, môžete nájsť napríklad na internete. Pinterest či Instagram je plný inšpiratívnych nápadov, ktoré vedia nasmerovať aj ľudí, ktorých estetické cítenie nie je zrovna ich prednosťou. Ako však začať, aby bolo zdobenie čo najefektívnejšie? Odborníci radia postupovať takto:

  • Ešte predtým, ako vôbec začnete so stavaním stromčeka, nájdite mu ideálne miesto, kde nebude zavadzať, ani stáť v prievane, blízko pri radiátore, krbe či inom zdroji tepla. Dôležité je aj to, aby bolo miesto blízko elektrickej zásuvky kvôli svetielkam.
  • Umiestnite stojan na vianočný stromček na zvolené miesto. Ak stojan nepôsobí veľmi esteticky a narúšal by dojem, je vhodné šikovne ho zamaskovať. Kreativite sa medze nekladú, môžete ho obaliť jutou či inak dozdobiť.
  • Keď už stromček stojí v stojane, prichádzajú na rad svetielka. Ešte predtým, ako ich oviniete na stromček, skontrolujte, či všetky svietia a nebude nutné nejaké nahradiť.
  • Svetelnú reťaz môžete čo najrovnomernejšie obtočiť okolo celého stromčeka, začnite na vrchu a postupujte smerom dolu. Aby bol efekt zo svetiel čo najpôsobivejší a dodal stromčeku hĺbku, svetielka umiestnite pozdĺž vetiev čo najviac dovnútra. Ďalšou možnosťou, ako umiestniť svetelnú reťaz na stromček, je rozvešať ich z prednej časti cikcakovým spôsobom. Je to efektívne ak ste stromček umiestnili do rohu miestnosti, zadnej strane, ktorá bude skrytá, nemusíte venovať toľko pozornosti a aj odzdobovanie pôjde ľahšie.
  • Zamyslite sa nad tým, do akých farieb chcete ladiť výzdobu. Podľa toho vyberajte ozdoby na vianočný stromček. Začnite veľkými guľami, tie povešajte bližšie ku kmeňu stromčeka v tvare písmena Z. Menšie gule umiestnite k okraju vetvičiek rovnomerne, hrajte sa s veľkosťami a tvarmi. Najskôr vešajte jednofarebné kúsky, potom vzhľad dolaďte dekoratívnejšími, pestrejšími ozdobami.
  • Po guliach stromček doplňte o šišky, stužky, kvety, girlandy a ďalšie dekorácie podľa ľubovôle. Opäť platí, že väčšie ozdoby sa snažte vešať do stredu, menšie na okraj, aby ste vytvorili hĺbku.
  • Ak vám stále na stromčeku ešte niečo chýba, môžete ho dozdobiť salónkami. Na záver nezabudnite na vianočný stromček umiestniť špic, najčastejšie hviezdu, snehovú vločku alebo zaujímavú mašľu, ktorá bude harmonicky ladiť ku zvyšku ozdôb.

Zdroj: unsplash.com

Náš tip: Chýba vám pri umelom vianočnom stromčeku typická vôňa toho živého? Aj na to máme riešenie. Ako dekoráciu si môžete domov priniesť vetvičku ihličia, alebo si voňavä atmosféru vykúzliť aromalampou a esenciálnym olejom s vôňou obľúbeného ihličnanu, prípadne vianočnej vonnej zmesi alebo pomocou vonnej sviečky.