Osem praktických rád, ako vybrať detské postele

Ktorý rodič by si neželal dopriať svojmu dieťaťu zdravý a kvalitný spánok. Pri zariaďovaní detskej izby a nákupe postele, ktorá bude jej dominantou, by ste sa mali snažiť vytvoriť príjemné prostredie, kde bude môcť vaše dieťa nerušene relaxovať, čítať si knihy, oddýchnuť si po náročnom dni a, samozrejme, dobre sa vyspať. V posteli totiž nielen my dospelí, ale aj deti strávia veľa času. Oplatí sa teda jej výber dôkladne premyslieť. Aby sme vám proces nákupu uľahčili, pripravili sme si pre vás zopár praktických rád a tipov, ktoré môžu prísť vhod.


1. Zohľadnite vek dieťaťa

Detské postele nebývajú najlacnejšie a pre mnohých sú investíciou na niekoľko rokov. Pre dojčatá a menšie deti sú najpraktickejšie menšie postieľky, mnohé si môžete umiestniť do spálne k manželskej posteli a mať dieťa pod dozorom. Postieľky pre najmenšie deti vydržia asi do dvoch až troch rokov v závislosti od výšky dieťaťa a konkrétneho modelu. V tomto období už prestávajú byť pre deti bezpečné, pretože z nich dokážu aj vyliezť.

Kladiete si otázku, kedy je čas na osamostatnenie a vlastnú posteľ? Je to veľmi individuálne a závisí od zrelosti a pripravenosti každého dieťaťa. Od veku približne päť rokov už môžete kúpiť klasický rozmer 80x 160 cm. Plocha na spanie by mala mať aspoň 80 cm, aby sa mohlo dieťa pohodlne a bez problémov otáčať počas spánku a na dĺžku aspoň 180 cm. Samozrejme, čím širšia je plocha na spanie, tým príjemnejší spánok vašej ratolesti doprajete. Detská posteľ 90 x 180 cm je už slušné “letisko”, zabezpečujúce dokonalý komfort.

2. Vždy uprednostnite kvalitu a klaďte dôraz na maximálnu bezpečnosť

Deti si občas na posteli rady zaskáču, takže bezpečná konštrukcia, čo znesie aj trochu nezbedného vystrájania, nie je veru na škodu. V konečnom dôsledku, investícia do kvalitnej postele sa vždy oplatí - posteľ poslúži dlhé roky a nemusíte ju po chvíli meniť za novú. 

Zdroj: Unsplash.com

Vedeli ste o tom, že na postele pre deti sa kladú rôzne bezpečnostné požiadavky týkajúce sa najmä výšky plochy na spanie či ostrých hrán a rohov? Pre menšie deti, ktoré spia samostatne v svojom lôžku, sa odporúčajú detské postele so zábranou a kvalitnou povrchovou úpravou. Tie sa postarajú o minimalizáciu nočných pádov a ak máte strach, že je zábrana moc tvrdá, môžete na ňu použiť mäkký chránič. Obyčajne pre deti okolo deväť až desať rokov už zábrana nie je potrebná.

3. Môžu byť lacné detské postele kvalitné?

Ak sú vyrobené zo zdraviu nezávadného a kvalitného materiálu a spĺňajú bezpečnostné normy, môžete za relatívne málo peňazí získať veľa muziky. Oplatí zamerať sa na overených výrobcov a predajcov, ktorí ponúkajú spoľahlivé výrobky a kvalitné detské postele za dostupné ceny.

Náš tip: Prezrite si ponuku na https://www.prehozynapostel.sk/detske-postele a vyberte si z pestrej ponuky kvalitných detských postelí za výborné ceny.

4. Nosnosť postele a materiály

Detské postieľky pre najmenších majú obmedzenú nosnosť, napríklad 15 kg. Treba ich preto dostatočne skoro vymeniť za väčšiu a nosnejšiu verziu, ktorá vydrží dlhšie. Na trhu nájdete postele vyrobené z rôznych materiálov od masívneho dreva, cez lamino a rôzne kombinácie materiálov. Pri detských posteliach je často pomocným materiálom plast. Má nižšiu životnosť, no je nenáročný na údržbu a využitie nachádza najmä pri tematických posteliach.

Zdroj: Unsplash.com

Posteľ z masívu má dlhú životnosť, je pevná a stabilná, poslúži roky. Je však ťažšia a počiatočná investícia do nej je vyššia. Dostupnejšia verzia je detská posteľ z drevotrieskovej dosky DTD, ktorá je ľahká, tvárna, vďaka čomu umožňuje rozmanité možnosti dizajnu. Typické je pre ňu rýchlejšie opotrebovanie, je citlivá najmä na nárazy a okopanie. Kompromis medzi týmito dvoma možnosťami sú MDF dosky. Sú stredne tvrdé, pevné a odolné, no oproti DTD doske sú drahšie a ťažšie.

5. Detské postele s úložným priestorom alebo bez neho?

Pri zariaďovaní modernej detskej izby, ktorá bude spĺňať nielen vaše predstavy o vzhľade, funkčnosti, bezpečnosti a kvalite, ale bude odrážať potreby dieťaťa a slúžiť mu na hranie a trávenie voľného času, ale aj spánok a oddych, sa často rodičia zamýšľajú, či si vybrať posteľ s úložným priestorom. Vždy závisí od veľkosti izby, ak je menšia, každý úložný priestor navyše príde vhod. 

Na všetky hračky, oblečenie, kreatívne potreby a ďalšiu nevyhnutnú výbavu detskej izby budete potrebovať dostatok miesta. Ideálne takého, ktoré dieťa bez problémov dočiahne, aby malo svoje veci na dosah a vedelo si ich samo aj uložiť. Detské postele s úložným priestorom sú výborným riešením aj v prípade, že máte limitovaný rozpočet na zariadenie izby a takto dokážete získať v jednom kuse nábytku dve funkcie.

6. Dizajn - obrázkové detské postele alebo radšej jednofarebná klasika?

Vzhľad je veľmi dôležitý. Posteľ tvorí dominantu detskej izby a na prvý pohľad upúta. Závisí od vášho vkusu a štýlu zariadenia izby, či sa rozhodnete pre neutrálne, jednofarebné postele ladiace ku všetkému, alebo dáte prednosť detským posteliam s kresleným motívom - obľúbenou rozprávkovou postavičkou, zvieratkami, autíčkami a podobne. Veľmi populárne sú aj detské postele domček, ktoré sa stanú oku lahodiacim dizajnovým kúskom a stanú sa stredobodom detského sveta. Nechajte dieťa popustiť uzdu fantázii a využiť posteľ aj na hranie. Na konštrukciu môžete umiestniť svetielka alebo hračky a zútulniť priestor drobnými detailmi.

7. Kedy sú poschodové detské postele ideálnou voľbou?

Ak by ste sa opýtali detí, tak by určite nadšene odpovedali, že vždy. Deti poschodové postele jednoducho milujú - predstavujú pre nich totiž nielen miesto na spánok, ale hlavne nevšedný priestor na každodenné hry a zábavky, nahradia aj obľúbené preliezačky. Ak máte v detskej izbe málo miesta a hľadáte praktické riešenie pre súrodencov, poschodové postele sú populárnym riešením. Nezaberú toľko miesta ako dve a viac postelí, takže deti majú v izbe dostatok miesta na hranie.

Zdroj: Unsplash.com

8. Nezabúdajte na matrac a rošt

V niektorých prípadoch máte možnosť kúpiť priamo detské postele s matracom, alebo môžete matrac kupovať osobitne. Správny výber kvalitného matraca je obzvlášť u detí, ktoré sa len vyvíjajú, veľmi dôležitý. Vo výraznej miere ovplyvňuje kvalitu spánku a poskytuje oporu chrbtici dieťaťa. Výber matraca je vhodné prediskutovať s odborníkom v špecializovanej predajni, pretože každý typ má svoje plusy a mínusy.

O kvalitu spánku a predĺženie životnosti matracov sa starajú aj rošty. Vďaka tomu, že umožňujú matracu lepšie dýchať, nemnožia sa v ňom tak roztoče a plesne. Na výber máte latkové rošty, ktoré sú lacnejšie, menej pružia a majú nižšiu nosnosť, no pre deti sú spravidla postačujúce. Okrem nich sa môžete rozhodnúť aj pre lamelové rošty - tie oceníte najmä ak má vaše dieťa problémy s chrbticou, pretože sa dajú polohovať.