Starostlivosť o trávnik - rady, ako dosiahnuť hustý a zdravý trávnik

Aby bol trávnik pýchou vašej záhrady, bude to chcieť na ňom trošku popracovať. Občasné kosenie nestačí, ak túžite po tmavozelenom, hustom trávniku ako z katalógu, na ktorý je radosť sa pozerať. Ako by mala vyzerať údržba trávnika? V každom ročnom období inak, preto sme si pre vás pripravili prehľad všetkých činností, ktoré vás čakajú a pripravili sme si aj zopár rád a postrehov, čo robiť ak vás trápia choroby trávnika.


Starostlivosť o trávnik na jar

Ako by mala vyzerať starostlivosť o trávnik po zime? Nie je dobré zbytočne zaťažovať trávnik chodením, kým na ňom ešte leží vrstva snehu, aby ste neriskovali napadnutie trávnika hubovými chorobami. Počkajte, kým sa roztopí sneh a ustáli počasie. Ideálne je, ak sa denné teploty pohybujú okolo 10 stupňov a v noci už nehrozia mrazy, až potom sa vrhnite na údržbu trávnika.

Príprava na sezónu a kontrola trávnika po zime

Kým ešte počasie neumožňuje starostlivosť o trávnik, je ideálny čas na to, aby ste si pripravili všetko potrebné. Údržba kosačky zahŕňa kontrolu všetkých prevádzkových kvapalín a nabrúsenie nožov. To platí aj pre vertikutátor. V priaznivom počasí môžete začať čistiť trávnik od napadaného lístia, konárov, kôry, odhaliť plesne, ktoré cez zimu mohli na trávniku napáchať škody, aby bol pripravený na ďalší krok.

Kosenie

Nekoste mokrú trávu, počkajte, kým vyschne. Dbajte na to, aby ste nepokosili viac ako tretinu celkovej výšky trávnika a nemenej dôležité je aj to, aby ste prvé jarné kosenie vykonali s nabrúsenými nožmi, ktoré netrhajú trávnik a zbytočne ho nestresujú. Tupé nože nekosia rovnomerne, časť stebiel vytrhnú, časť ohnú a vytvoria vstupnú bránu pre plesne. Ak pokosíte trávnik viac ako do jednej tretiny, hrozí, že ho príliš oslabíte.

Vertikutácia

Trávnik na jar potrebuje odstrániť mach, plsť a nečistoty, prevzdušniť ale aj prerezať koreňový systém, aby tráva lepšie rástla. Vertikutácia sa takisto vykonáva za sucha, takže po daždi sa odporúča počkať približne dva dni. Nastavte nože vertikutátora tak, aby sa pôdy len dotýkali, odporúča sa hĺbka 2 - 3 mm. Po prevzdušnení vás pohľad na váš trávnik asi nepoteší, no výsledok sa dostaví o niekoľko dní až týždňov.

Jarné hnojenie

Trávnik môže po vertikutácii vyzerať zničene, takže pre podporu rastu ho môžete prihnojiť hnojivom bohatým na dusík. Rovnako platí, že aplikovať prípravok na hnojenie sa odporúča v suchom období, aby sa živiny nevyplavili príliš hlboko. Ak máte príliš kyslú pôdu s pH nižším ako 5,5, môžete vykonať vápnenie, no až približne mesiac po hnojení dusíkom.

Dosev trávnika

Ak vám po vertikutácii zostali príliš holé plochy, môžete trávnik dosiať. Pomôcť si môžete aj jemnou vrstvou trávnikového substrátu alebo kremičitého piesku. Trávne osivo dobre polejte a miesta, kde ste vysiali nový trávnik, sa snažte zaťažovať čo najmenej.

Čo s burinou?

Objavila sa vám na trávniku neželaná burina? Treba sa jej zbaviť v začiatkoch, aby ste si zbytočne nepridávali starosti a nečakal vás zložitý a únavný boj. Na výber máte dve cesty: ručné vytrhanie rastlín alebo použitie selektívnych herbicídov. V prípade, že sa vyberiete chemickou cestou, nezabúdajte, že po aplikácii herbicídu by ste nemali aspoň týždeň kosiť.

Treba na jar zavlažovať?

Na jar obyčajne nie je nutné trávnik polievať, hlavne preto, aby natiahol korene hlbšie do zeme a bol schopný využiť vlahu zo spodných vrstiev pôdy. Ak však zbadáte vysušený trávnik, závlahu mu doprajte.

Starostlivosť o trávnik v lete

Nástup horúčav si vyžaduje najmä dôkladné zavlažovanie, aby ste udržali trávnik zelený. Vertikutátor teraz potrebovať nebudete, no viete, čo treba robiť?

Dostatočná závlaha

Aby trávnik nikdy nevyschol, musíte mu dopriať dostatok vody - buď každý deň menšiu zálievku, alebo bohatšiu zálievku raz za 3 dni, závisí aj od teplôt. Pri extrémnych horúčavách sa spotreba vody zvyšuje, takže dôkladné zavlažovanie trávnika je obzvlášť dôležité. Zapamätajte si však, že nikdy nepolievame na priamom slnku, optimálne je dopriať trávniku závlahu skoro ráno, aby mu nehrozil úpal. S tým vám pomôže zavlažovač s časovačom.

Kosenie

Intenzita kosenia v lete by mala byť nižšia a nemali by ste trávnik skracovať o viac ako jednu tretinu, aby sa v ňom mohla hromadiť vlhkosť. Ak to s kosením preženiete, alebo budete kosiť tupými nožmi, rozstrapkané a zhnednuté špičky listov trávnika vás isto nepotešia. Vyšší trávnik je schopný si udržiavať vlhkosť a vodný režim v optimálnej hladine, takže nežltne. V období sucha sa kosiť neodporúča.

Hnojenie

Údržba trávnika v letnom období si nevyžaduje extrémne hnojenie, hoci výživu potrebuje. Podpora malou dávkou hnojiva s obsahom draslíka trávniku neuškodí, no netreba to preháňať, hoci dopriať trávniku výživu sa oplatí. Radšej uprednostnite hnojivá v granulovej forme, ktoré vyživujú trávnik počas doby 1 až 3 mesiacov. Obsahovať by mali dusík, forsfor a horčík, ktoré majú vplyv na rast, regeneráciu a odolnosť trávnika.

Postrek proti burine

V lete to s chemickými postrekmi proti burine netreba moc preháňať, aby ste trávnik nevystavovali zbytočnej záťaži a neoslabovali ho. Najmä v obzvlášť horúcich dňoch uprednostnite mechanické vytrhanie buriny.

Starostlivosť o trávnik na jeseň

Na jeseň vás opäť čaká vertikutácia a prevzdušnenie, prípadný dosev trávneho osiva a príprava trávnika na zimné obdobie, aby prežil bez veľkej ujmy. Ako vyzerá správna starostlivosť o trávnik na jeseň?

Vertikutácia

Začiatkom jesene opäť vytiahnite vertikutátor a odstráňte z trávnika mach a plsť, aby sa v zime na trávniku nehromadili hubové ochorenia. Ideálnym obdobím na jesennú vertikutáciu a prevdzušňovanie je prvá polovica septembra, kedy sú teploty aj v noci ešte priaznivé. Trávnik má tak dostatok času na potrebnú regeneráciu pred zimou.

Hnojenie trávnika a vápnenie

Jesenné hnojenie je iné ako hnojenia v predchádzajúcich ročných obdobiach. Hnojivo s vyšším obsahom dusíka vystriedame za hnojivo s vyšším obsahom draslíka, ktorý pomôže trávniku nabrať silu pred nadchádzajúcou zimou a mrazmi. Okrem draslíka býva v hnojivách určených na jeseň aj fosfor, síra a horčík. Ak pozorujete v trávniku vyšší výskyt machu, može to znamenať, že pH pôdy je nižšie ako 5,5. Vtedy sa odporúča aj vápnenie, no približne mesiac po hnojení.

Výsev trávnika a postrek proti burinám

Jesenné dažde sú nápomocné pri vzchádzaní dosiateho trávneho osiva, ktoré býva po vertikutácii často potrebné. Takisto po lete sa zvyknú na trávniku objaviť poškodené miesta (ak ste mali na trávniku bazén a podobne), takže jeho obnova je nevyhnutná. Opäť by ste mali trávnik zbaviť buriny, ktorá ho oberá o svetlo a živiny. Preventívne môžete trávnik ošetriť proti hubovým ochoreniam vhodnými fungicidmi.

Starostlivosť o trávnik v zime

V zime sa snažte držať najmä týchto pravidiel:

  • Nešliapte zbytočne po zamrznutej tráve, je krehká a hrozí polámanie.

  • Ak napadá sneh, nezhŕňajte ho vždy na jedno miesto na trávniku, aby ste túto plochu nadmerne nezaťažovali a nevytvárali tak prostredie na vznik snežných plesní.

  • Keďže od práce na trávniku si v zimnom období oddýchnete, využite tento čas na očistenie kosačky, nabrúsenie nožov a takisto ošetrite olejom záhradnú techniku, uskladnite ju na suché miesto, aby bola pripravená na ďalšiu sezónu.

Akú záhradnú techniku si vybrať?

Pri nákupe kosačky treba vziať do úvahy veľkosť plochy, ktorú budete kosiť. Kosačka benzínová a kosačka s pojazdom je praktická voľba na veľké plochy, do malej záhrady vám bude stačiť kosačka elektrická. Dôležité je predovšetkým to, aby ste pravidelne brúsili nože.

Kosačka sa ale nedostane úplne všade. Horšie dostupné miesta, ako je okolie terasy, kmeňov stromov či okrasných kameňov, môžete strihať nožnicami na trávu. Na výber máte nielen manuálne, ale aj akumulátorové nožnice na trávu.

Aj pri vertikutátoroch máte na výber modely vhodné na rôzne veľké plochy. Na malé a ťažko prístupné plochy je rozumnou voľbou ručný vertikutátor, ktorý si ale bude vyžadovať aj trochu vašej sily. Ak je rozloha vášho trávnika okolo 100 m2, dobrou voľbou je elektrický vertikutátor. Pri rozlohe trávnika viac ako 350 m2 sa už oplatí vertikutátor benzínový, aby ste za sebou nemuseli ťahať káble. Vyžaduje si však viac námahy pri údržbe.

Vertikutátory, kosačky a ďalšiu záhradnú techniku určenú na starostlivosť o trávnik a záhradu za výborné ceny nájdete na https://www.prehozynapostel.sk/zahradna-technika

Ako bojovať s chorobami trávnika a škodcami?

Niekedy ani pri tej najlepšej starostlivosti sa nedokážete ubrániť problémom, ktoré sa na trávniku môžu vyskytnúť. Minimalizovať ich môžete správnou starostlivosťou, no je dobré vedieť, čo s nimi, ak sa už vyskytnú. Vždy treba zasiahnuť čo najskôr, ako je to možné, aby ste chorobe nedali možnosť sa šíriť a zničiť celý trávnik.

Choroby trávnika a škodcovia

Ako spoznať, že s trávnikom nie je niečo v poriadku a je nutný zásah? Ak sa vám do trávniku nasťahuje hmyz, zvykne si pochutiť na korienkoch, čím postupne vzniknú na tráve lysé miesta. Bledé. schnúce pásy zase signalizujú vznik plesne. Napadnuté miesta bude nutné chemicky ošetriť.

Trápi váš trávnik hrdza? Tá sa zvykne objavovať najmä koncom leta a počas jesene a vyskytuje sa predovšetkým na trávnikoch, ktoré nie sú správne ošetrované. Predísť jej môžete dostatočným hnojením, kosením a polievaním.

Chorôb trávnika je celá paleta. Niektoré, ako napríklad čarovné kruhy, sú síce ľahko identifikovateľné, no boj s nimi už taký jednoduchý nie je. Väčšina chorôb trávnika je našťastie riešiteľná a dá sa povedať, že zvyčajne sa šíri podobným spôsobom a teda aj bojovať proti nim môžete podobne.

Poškodenú časť trávnika vykopte, postihnuté miesto prevzdušnite a vysaďte nový trávnik. Na rad prichádzajú postreky proti vzniku a šíreniu plesní. Zavlažujte postihnuté miesto len v minimálnom a nevyhnutnom množstve a doprajte tráve výživu špeciálnymi minerálnymi prípravkami a hnojivami.

Príčiny schnutia trávnika

Nevyzerá to, že váš trávnik napadli škodcovia ani choroby, no predsa sa na niektorých miestach vyskytujú suché plochy? Príčinou môže byť aj vyprázdňovanie domácich zvierat. Moč psov alebo mačiek môže byť agresívny a vypáliť trávnaté plochy, čím utrpí hustota trávnika. Je preto dobré hneď po znečistení naliať na miesto vodu. Pri zakladaní trávnika je dobré vyberať si druh osiva, ktorý je voči zvieraciemu moču odolný.

Ďalším dôvodom, prečo vám trávnik vysychá, môže byť nadmerné hnojenie, prípadne nerovnomerné hnojenie. To navyše spôsobí aj rozdiely vo farebnosti plochy trávnika.

Okrem toho schnutie spôsobujú aj kamene v pôde. Ak ste pred zakladaním trávnika dostatočne neprečistili a nepripravili pôdu, kamene, ktoré v pôde zostali, sa môžu v lete prehrievať a spáliť korene trávy, ale aj znížiť množstvo vlahy v určitých miestach.

Ďalšie dôvody, prečo trávnik nevyzerá tak, ako by ste si priali

Solíte v zime chodníky popri trávniku? Pri topení ľadu z chodníku slaná voda prenikne do pôdy, takže sa to odzrkadlí aj na výzore trávnika. Hnedé, vyschnuté miesta napadnuté soľou sa vymývajú aj niekoľko týždňov, kým sa opäť zazelenajú.

Použili ste selektívny herbicid a účinok vás sklamal? Možno ste ho neaplikovali pri správnej teplote. Optimálne výsledky dosiahanete pri teplotách od 15 do 25 stupňov. Pri nižších teplotách je účinok spomalený a pri vyšších zase hrozí poškodenie trávnika.

Vybrali ste pri hnojení správny druh hnojiva? Dôležité je nielen obdobie hnojenia, pretože každé ročné obdobie si vyžaduje iný obsah minerálov, ale aj to, či je hnojivo určené na aplikáciu po prevzdušňovaní, alebo je určené na poškodený trávnik.

Tipy a triky pri údržbe trávnika, aby vyzeral výborne

Ak túžite po rovnomerne farebnom trávniku s rovnakou hrúbkou stebiel, pri dosievaní by ste mali používať rovnaké trávové semeno, aké ste používali pri zakladaní trávnika. Rovnomerné rozmiestnenie semien vám pomôže dosiahnuť rozmetač.

Na váš trávnik môžete použiť aj prírodné hnojivo. Kosačka s mulčovačom vám zabezpečí malé kúsky pokosenej trávy, ktoré pozitívne vplývajú na rast trávnika.

Vyrástli vám na trávniku huby a nemáte z nich radosť? Nie vždy sú úplne na škodu, pretože do pôdy uvoľňujú živiny potrebné na rast trávy. V každom prípade, zbaviť sa ich môžete jednoducho - odrežte im klobúčiky, aby sa nemohli ďalej rozmnožovať a obmedzte zálievku trávnika.