Veľký sprievodca pre výber najlepšej trampolíny na záhradu

Ak chcete u svojich detí podporiť aktívne trávenie voľného času na čerstvom vzduchu, záhradná trampolína je fantastický nápad. Asi nikomu trampolínu netreba predstavovať, keďže v poslednej dobe sa teší obrovskému záujmu. Tento pevný, odolný a elastický vynález zvyčajne kruhového tvaru skvelo poslúži deťom i dospelým na udržiavanie sa v kondícii zábavnou formou.

Trampolína pre deti – aké má výhody?

Ako každý pohyb, aj skákanie na trampolíne vám prinesie množstvo zdravotných benefitov. Toto sú hlavné argumenty, prečo sa oplatí zaobstarať si trampolínu nielen pre deti, ale aj pre dospelých:

  • pri skákaní na trampolíne si nezaťažujete kolená a bedrové kĺby – vďaka pružnému povrchu, na ktorý dopadáte, sa zmierňuje váha vášho tela a nedochádza k takej záťaži, ako keby ste skákali napríklad po tvrdom betónovom povrchu.
  • posilníte si nohy – skákanie na trampolíne spevní a posilní svaly na nohách a zvýši vašu silu v nich.
  • pretiahnete si svaly a uvoľníte si v nich napätie.
  • zlepšíte si koordináciu pohybov celého tela – čím lepšiu koordináciu máte, tým väčšiu prevenciu proti pádom a zraneniam si zabezpečíte a zdokonalíte si stabilitu a rovnováhu. Výsledky zaznamenáte už po niekoľkých týždňoch.
  • zabavíte sa na čerstvom vzduchu a zlepšíte si náladu. Skákanie deti zabaví často viac ako beh.
  • zrelaxujete po náročnom dni a odbúrate stres.
  • v neposlednom rade môžete pravidelným skákaním na trampolíne vyformovať postavu a schudnúť.
  • deti môžu okrem skákania na trampolíne tráviť čas aj iným spôsobom - majú svoje miesto na oddych, hry, kreslenie, čítanie, svoj úkryt, domček, jednoducho čokoľvek, čo im detská fantázia ponúkne. Už len samotné ležanie na trampolíne je pre ne niečo iné, akýsi magnet, ktorému nemožno odolať.

Ako vybrať trampolínu

Viete, čo všetko treba zobrať do úvahy, ak si chcete kúpiť trampolínu, čo vám bude najlepšie vyhovovať a bude zároveň spĺňať bezpečnostné kritériá? Samozrejme, rozhodujúce slovo má rozpočet, no cena nie je jediné kritérium, na ktoré sa treba pozerať. Zamerať by ste sa mali najmä na tieto faktory:

Druh trampolíny

V prvom rade si ujasnite, či hľadáte trampolínu do interiéru, alebo verziu vhodnú do exteriéru.

Interiérové trampolíny majú spravidla menšie rozmery a priemer okolo 90 centimetrov, takže nájdu využitie aj v menších priestoroch. K dispozícii sú nielen na zabavenie detí, ale aj na nabratie kondície a cvičenie pre dospelých. Majú nižšiu hmotnosť, sú ľahko prenosné a niektoré druhy fitness trampolín sú dokonca vybavené madlami, aby bolo cvičenie na nich efektívnejšie. Taká je napríklad trampolína jumping, na ktorej si môžete zabezpečiť slušný tréning. Skákacia plocha býva pripevnená buď kovovými pružinami alebo špeciálnym gumeným pružením, ktoré je oproti pružinám menej hlučné.

Exteriérové trampolíny sú určené na umiestnenie do vonkajších priestorov, najčastejšie na záhradu. Postaviť ich môžete na rovnú plochu trávnika, prípadne zapustiť do zeme, ak plánujete na trampolíne skúšať akrobatické prvky. Vtedy sa maximálna možná stabilita bude viac než hodiť. Oproti interiérovým trampolínam sú exteriérové obyčajne väčšie, ťažšie a mohutnejšie a pokiaľ neinvestujete do mrazuvzdorného prevedenia, na zimu by ste ich mali odložiť a vytiahnuť opäť na jar. Špeciálnym typom exteriérových trampolín sú takzvané zemné trampolíny, zabudované do terénu, takže sú oveľa nenápadnejšie, no aj bezpečnejšie.

Zdroj: Unsplash.com

Veľkosť a priemer trampolíny

Na výber máte trampolíny rôznych veľkostí. Nápomocné vám môžu byť najmä údaje o priemere skákacej plochy a výške odrazovej plochy. Priemer skákacej plochy sa najčastejšie pohybuje v rozmedzí od 90 do 500 centimetrov, výška odrazovej plochy máva väčšinou okolo 40 až 100 centimetrov. Tieto údaje sú smerodajné nielen kvôli priestorovým možnostiam, ale aj tomu, koľko ľudí akého vekového zloženia na trampolíne bude tráviť voľný čas. Z bezpečnostných dôvodov by ste mali okolo trampolíny vyčleniť aspoň 1 meter voľného priestoru a podľa výšky odrazovej plochy sa rozhodnúť, či budete potrebovať na vstupovanie na trampolínu schodíky, alebo si vystačíte bez nich.

Poďme sa na veľkosť trampolíny pozrieť z hľadiska toho, kto ju bude využívať. Pre najmenšie deti do 3 rokov vám budú stačiť trampolíny s priemerom do 200 centimetrov. Na tých môže súčasne skákať len jedna osoba. Troj- a viacročné deti si obyčajne vyžadujú aspoň 200 až 300 centimetrový priemer, no stále platí, že je to trampolína len pre jednu osobu. Priemer do 300 centimetrov je ideálny na malú záhradu, no nosnosť už býva slušná.

Do väčších záhrad alebo pre viac osôb hľadajte trampolíny s priemerom nad 300 centimetrov, a ak chcete, aby na trampolíne mali možnosť skákať dospelí s deťmi a priestorové možnosti záhrady vám to umožňujú, poobzerajte sa po trampolíne s priemerom od 400 centimetrov. Taká trampolína však bude potrebovať aspoň 6-metrovú plochu, kam ju umiestnite.

Hmotnosť a nosnosť trampolíny

S veľkosťou trampolíny úzko súvisí aj jej nosnosť. Spravidla platí, že čím väčšia je trampolína, tým väčšiu má nosnosť. Maximálnu nosnosť, ktorú udáva výrobca, by ste nemali za žiadnych okolností prekračovať, aby ste neriskovali pretrhnutie pružín, skákacej plochy a nekoledovali si o škaredé zranenia. Vystavovanie trampolíny nadmernej záťaži, na ktorú nie je stavaná, jej tiež uberá zo životnosti.

Trampolíny určené prevažne pre deti mávajú zvyčajne nosnosť okolo 80 kilogramov, no tie väčšie pokojne aj o sto kilogramov viac. Nosnosť nad 100 kilogramov obvykle postačuje na trampolínu určenú pre jednu osobu a zvládne aj menšie deti, ktoré si z trampolíny spravia útočisko na relax a hry. Nezabúdajte však, že deti rýchlo rastú, takže maximálna nosnosť, ktorá vám stačí dnes, už o pár rokov nemusí byť dostatočná. Vždy je preto lepšie počítať s väčšou rezervou, aby ste nemuseli po pár rokoch meniť menší model za väčší a nosnejší. S veľkosťou trampolíny, použitým materiálom a doplnkovou výbavou samozrejme súvisí aj jej celková hmotnosť. Ak bude trampolína počas celého roka umiestnená na záhrade a nebudete ju presúvať, nie je to tak podstatný údaj, no ak plánujete trampolínu často skladať a premiestňovať, oplatí sa vám vybrať si model s odľahčenou konštrukciou, s ktorou sa vám bude omnoho ľahšie manipulovať, ako s trampolínou s hmotnosťou nad 70 kilogramov.

Konštrukcia a stabilita sú kľúčové

Konštrukcia trampolíny, teda jej materiálové prevedenie, má obrovský vplyv na kvalitu a životnosť výrobku. Všímať si treba, z čoho je vyrobený rám trampolíny, pružiny a skákacia plocha. Konštrukcia by mala byť dostatočne pevná a odolná, preto je ideálne, ak je oceľová. Na trhu sú aj hliníkové konštrukcie, no tie sú náchylnejšie na opotrebenie a nie sú také pevné. Ich výhodou je však nižšia hmotnosť. Záhradná trampolína umiestnená v exteriéri si vyžaduje, aby jej konštrukcia mala vhodné povrchové spracovanie odolné voči poveternostným vplyvom. To sa dosahuje buď galvanizáciou alebo pozinkovaním, vďaka čomu je kovová časť trampolíny ochránená pred koróziou, alebo špeciálnym náterom čiernou práškovou farbou, ktorá sa postará o odolnosť aj voči hrdzaveniu. Čo sa týka stability, najmä pri väčších trampolínach je výhodné, ak majú nohy do tvaru písmena U, pretože sú stabilnejšie v porovnaní s klasickými rovnými nožičkami. Bežná záhradná trampolína má zvyčajne 3 až 6 takýchto nôh, čím sú pevnejšie a väčšie, tým je to lepšie z hľadiska bezpečnosti a stability.

Skákacia plocha a pružiny

Skákacia plocha trampolíny musí byť vyrobená zo špeciálneho materiálu s hladkým povrchom, aby nespôsoboval odreniny. Zároveň však musí byť dostatočne pevný v ťahu a disponovať pamäťovým efektom, ale dôležitá je aj odolnosť voči UV žiareniu, najmä pri exteriérových trampolínach. Skákacia plocha býva najčastejšie vyrobená z polypropylénu, ktorý sa vyznačuje vynikajúcou odolnosťou voči vlhkosti, dažďu, prudkému slnečnému žiareniu, ale aj záťaži. V závislosti od veľkosti rámu sa na trampolíne nachádza približne 40 až 100 a viac pružín. Najlepšie trampolíny majú pružiny vyznačujúce sa vysokou odolnosťou a pamäťovým efektom, ktorý sa stará o to, že sa časom neznižuje pružnosť a pevnosť pružín. U trampolín umiestnených v exteriéri je dôležité myslieť na to, aby boli pružiny ochránené proti korózii a vonkajším vplyvom, nech môžu spoľahlivo plniť svoju funkciu. V ideálnom prípade by mali byť pružiny zakryté zvrchu i zboku na to určeným krytom. Ten chráni pružiny pred poškodením, ale aj skákajúceho pred zranením.

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že čím má trampolína viac pružín, tým pohodlnejšie sa na nej skáče a jej odrazové vlastnosti sú lepšie.

Zdroj: Pixabay.com

Ochranná sieť - prečo je dôležitá a aký typ uprednostniť?

Trampolíny pre deti by mali mať ochrannú sieť, ktorá zamedzí pádu z trampolíny na zem. Na výber máte dva druhy sietí: vonkajšiu a vnútornú ochrannú sieť. Líšia sa tým, v akej oblasti sú namontované. Vonkajšia ochranná sieť je umiestnená okolo rámu trampolíny, takže umožňuje využiť na hranie celú plochu trampolíny, zatiaľ čo vnútorná ochranná sieť sa nachádza ešte pred pružinami, vďaka čomu chráni pred zaseknutím medzi pružiny alebo pred nárazom do rámu trampolíny, no mierne zmenšuje plochu na skákanie. Je obľúbená najmä pre menšie deti, pretože minimalizuje riziko zaseknutia rúk alebo nôh medzi pružiny.

Výška ochrannej siete sa odvíja aj od veľkosti trampolíny. Ak to nie je uvedené priamo v popise od výrobcu, výšku ochrannej siete si jednoducho vypočítate odpočítaním výšky skákacej plochy od celkovej výšky konštrukcie trampolíny. Ďalším dôležitým prvkom, ktorý by sieť na trampolíne pre deti mala mať, je ochrana v podobe zipsu alebo praciek. Pri vstupe do trampolíny sa sieť rozopne, no keď dieťa skáče dnu, tento otvor sa zavrie. Ochranná sieť by mala byť veľmi odolná voči roztrhnutiu a mierne pružná, aby spoľahlivo plnila svoju úlohu.

Zdroj: Pixabay.com

Trampolína a otázky bezpečnosti

Dbať na maximálnu bezpečnosť by ste mali už pri nákupe a uprednostiť kvalitný model, ktorý spĺňa nielen minimálne bezpečnostné normy (čo je technická norma STN EN 1176), ale je ovenčený bezpečnostnými certifikátmi, ako napríklad nemeckým puncom kvality TUV SUD. Pravidelne tiež kontrolujte stav trampolíny, zamerajte sa najmä na zvary a švy. Tie by mali byť bez trhlín a viditeľného poškodenia. Skákanie na trampolíne je zábavné, no aby ste minimalizovali riziko úrazu, je potrebné dodržiavať isté pravidlá a umiestniť trampolínu na vhodné a bezpečné miesto s dostatočným priestorom okolo nej. Nielen kvalita prevedenia trampolíny, ale aj miesto, kam ju umiestnite, hrá pri bezpečnosti podstatnú rolu. Ideálne je trampolínu postavť na mäkký rovný povrch, teda trávu. Možno by vás lákalo postaviť ju na betón alebo iný tvrdý povrch, no z hľadiska bezpečnosti to nie je najlepší nápad. V prípade pádu z trampolíny by tvrdý podklad len zvýšil riziko zranenia.

K výberu najideálnejšieho miesta pre záhradnú trampolínu treba ešte podotknúť, že sa neodporúča, aby stála na priamom slnku, no nie je vhodné umiestniť ju ani pod konáre, nízku strechu alebo nestabilný a nerovný podklad. Ak sa rozhodnete trampolínu umiestniť pod strechu alebo do interiéru, nezabudnite na to, aby bol medzi stropom a hlavou skákajúceho dostatočný priestor a nehrozilo riziko zranenia. Aspoň pol metra priestoru medzi človekom a strechou či stropom je potrebných. Neskáčte na mokrej trampolíne, pretože je klzká a rovnako ani nepreceňujte svoje schopnosti. Nepokúšajte sa o saltá a akrobatické kúsky a rešpektujte vyznačenú plochu, od ktorej by ste sa mali odrážať a snažiť sa aj dopadnúť na to isté miesto.

Príslušenstvo k trampolínam, ktoré sa oplatí mať

Pri nákupe trampolíny sa uistite, čo všetko je súčasťou balenia, aby ste si v prípade potreby rovno mohli doobjednať požadované príslušenstvo. Jedným z najpraktickejších prvkov, ktoré ku trampolíne určite využijete, sú schodíky, ktoré uľahčia vstup a vychádzanie z trampolíny. Najmä ak je skákacia plocha vyššia a trampolínu budú využívať malé deti, bez schodíkov sa na ňu dostanú len ťažko a pri schádzaní z nej bez schodíkov hrozí riziko pádu. Užitočnou pomôckou sú aj kotvy slúžiace na pripevnenie trampolíny k zemi. Tie sa postarajú o vyššiu stabilitu aj v prípade silného vetra. Vhod príde aj kryt na trampolínu slúžiaci na ochranu proti dažďu a samozrejme kryt na pružiny.

Kvalitnú trampolínu so všetkým, čo k nej potrebujete, si môžete kúpiť tu: https://www.prehozynapostel.sk/trampoliny

Starostlivosť o trampolínu

Na trampolíne si môžete užívať zábavu od jari do jesene, no v zime je rozumnejšie ju vhodne uskladniť napríklad v záhradnom domčeku na suchom mieste, aby ste spoje a pružiny zbytočne nevystavovali hrdzaveniu, a ani teplotné výkyvy, sneh a mráz trampolíne rozhodne nepridajú na životnosti. V prípade, že nechcete konštrukciu skladať, na zimu by ste mali dať dole aspoň skákaciu plochu, sieť a príslušenstvo. Trampolínu udržíte čo najdlhšie v dobrom stave, ak budete pravidelne kontrolovať jej stav a vymieňať opotrebované časti. Zamerajte sa najmä na pružiny a kovové časti, ktoré by sa aspoň raz za rok mali premazať vazelínou, aby ste ich ochránili pred nadmerním trením a koróziou. Keďže je trampolína v exteriéri vystavená vplyvom počasia a prostredia, nevyhnete sa jej čisteniu. Nič zložité to nie je, nebudete potrebovať nič viac ako mäkkú utierku z mikrovlákna a vlažnú vodu. Agresívne a abrazívne čistiace prostriedky určite nepoužívajte, aby ste nepoškodili povrch trampolíny.