Viete, čo treba zvážiť pri nákupe detského pieskoviska ?

Keď sa vonku oteplí, pieskoviská pre deti sú obrovským lákadlom, kde tí najmenší radi trávia voľný čas. Okrem verejných pieskovísk na detských ihriskách však môžete mať doma na záhrade vlastné pieskovisko, kde nehrozí, že sa vaše ratolesti porežú na skle, či sa v ňom objavia výkaly a ďalšie neželané nečistoty. 

Pieskoviská pre deti sú obľúbenou súčasťou záhrad, pretože rozvíjajú fantáziu, kreativitu, predstavivosť, poslúžia na mnoho lákavých hier od stavania hradov z piesku, cez pečenie “chutných” koláčikov až po zakopávanie kadejakých pokladov. Ako vybrať deťom to najlepšie? Pripravili sme si pre vás prehľad toho, na čo treba myslieť.

Umiestnenie pieskoviska

V prvom rade sa treba rozhodnúť, kam pieskovisko umiestnite. Možnosti sú rôzne: na záhradu, terasu, či dokonca balkón, ak máte dostatok priestoru. V každom prípade sa odporúča pieskovisko pre deti situovať niekam, kde býva tieň a zároveň je naň dobrý výhľad, aby ste deti mali na očiach.

Podľa potreby je možné pieskoviská presúvať, nemusíte ho mať stále na jednom mieste. Niektoré, najmä pieskovisko s domčekom vybaveným kolieskami, sa na želané miesto presunú jednoducho. Plastové pieskoviská sú ľahšie, preto sa s nimi bez problémov manipuluje. Drevené pieskoviská môžete zapustiť do zeme alebo ich umiestniť na ochrannú fóliu na zvolené miesto. Pevné dno zabráni prerastaniu trávy a miešania piesku s podkladom.

Rozmery

S umiestnením často súvisia aj rozmery pieskoviska. Tie vyberajte podľa toho, koľko detí sa na ňom bude hrať. Bežné rozmery postačujúce pre 1 dieťa, sú 120 x 120 cm, na ploche 150 x 150 cm sa už bez problémov zahrajú aj dve deti a rozmer 200 x 200 bohato postačí pre 4 staviteľov.

So strechou alebo bez nej ?

Pieskovisko so strieškou poskytne deťom pri hre tieň a ochranu pred úpalom. Ak má látkovú strechu, uprednostnite takú, ktorá má UV filter s ochranným faktorom aspoň 50, aby vaše deti spoľahlivo ochránila pred slnečným žiarením. Ideálne je, ak je aj nepremokavá, aby v prípade dažďa poskytla deťom i hračkám ochranu napríklad pred nečakaným letným dažďom.

Dôležité je vyberať pieskovisko s krytom, aby ste mohli piesok chrániť pred znečistením od zvierat, neželanými návštevníkmi a zabezpečiť tak deťom nezávadné prostredie na hru. Kvalitné pieskoviská pre deti nájdete tu: https://www.prehozynapostel.sk/pieskoviska

Aký materiál sa oplatí najviac ?

Drevené pieskoviská sa výborne hodia na záhradu, pretože vyzerajú výborne, majú stabilnejšiu konštrukciu, dokážu odolať vetru a nehrozí, že sa prevrátia. Neskôr, keď už deti vyrastú, môže drevená konštrukcia pieskoviska poslúžiť ako vyvýšený záhon. Drevené pieskovisko je obyčajne lepšou voľbou, ak hľadáte variant pre viac detí.

Plastové pieskoviská sú oproti dreveným ľahšie a nevyžadujú si takú údržbu ako drevené, sú odolné voči vode, no málokedy sú vybavené strieškou, takže je k nim potrebné dokúpiť slnečník. Dvojdielne plastové modely, napríklad pieskovisko mušľa, či originálne tvary zvieratiek a ďalších detských motívov, sú obľúbenou súčasťou balkónov, terás a pergol.

Je údržba pieskoviska náročná ?

V závislosti od materiálu, z akého je pieskovisko zhotovené, sa odporúča venovať mu určitú starostlivosť. Plastové pieskovisko je nenáročné na údržbu, stačí ho pravidelne čistiť vlhkou handričkou a saponátom. Pieskovisko drevené si vyžaduje vašu pozornosť niekoľkokrát počas sezóny, aby ste zvýšili životnosť materiálu. Doprajte mu ošetrenie ochranným lakom alebo olejom určeným na drevo. 

V každom prípade, raz za čas je potrebné pieskovisko poprekopávať kvôli prevzdušneniu a zbaviť piesok opadaného lístia, nečistôt a ďalších nánosov. Túto činnosť netreba zanedbávať, najmä ak máte nekryté pieskovisko, kde sa neželané súčasti zbierajú rýchlejšie. Neprekrývajte pieskovisko nepriedušnými plachtami, pod ktorými by mohli vznikať pliesne. Sieťou na pieskovisko zabránite zvieratám vstup dnu a minimalizujete riziko výkalov do piesku.