Ako rýchlo a jednoducho pozdvihnúť úroveň spálne? Vyskúšajte prehoz na posteľ

V spálni strávime približne tretinu života. Prispôsobiť si ju tak, aby sme sa v nej cítili príjemne, preto nie je len akýsi zbytočný rozmar, ale nevyhnutnosť. Každý chce predsa relaxovať a nabrať silu do nového dňa v prostredí, kde sa dokáže úplne uvoľniť, naplno si oddýchnuť a zregenerovať svoje telo počas spánku. 

V tomto článku sa dozviete, aký význam má prehoz na posteľ, ktoré motívy a farebné prevedenia sú najpopulárnejšie, ako prehoz správne naaranžovať, aby ste dosiahli vzhľad ako z hotela,  akú starostlivosť si prehozy vyžadujú.

Prečo by sme mali používať prehoz na posteľ

Prehoz na posteľ je dôležitou súčasťou každej spálne. Plní dekoratívnu funkciu, často si môžete vyberať z rôznych materiálov, vzorov, farieb a potlačí, aby dizajn perfektne ladil k vášmu štýlu a vylepšil celkový dojem z miestnosti, ktorá vďaka nemu bude pôsobiť upratane a interiér nadobudne oveľa vyššiu úroveň.

Úlohy, ktoré plnia prehozy na posteľ, však nekončia len pri estetickej stránke. V chladnejších dňoch si často ľudia prehozy nechávajú na paplóne ako extra vrstvu na zateplenie, alebo naopak, počas horúcich dní tenší prehoz používať na spanie namiesto paplónov.

Najdôležitejšia je však ochranná funkcia. Posteľ môžete využívať aj počas dňa - čítať si knihu alebo sledovať obľúbený seriál, zatiaľ čo vaša posteľná bielizeň bude chránená pred znečistením alebo zamočením, ak by sa vám rozlial napríklad čaj alebo káva. Prach, ktorý sa v okolí neustále víri, sa nebude usádzať priamo na vankúšoch a perinách, ale skončí na prehoze. Vďaka tomu bude váš spánok zdravší, pretože si ľahnete do čistých perín. Najmä v malých bytoch a garzónkach, kde má často posteľ aj inú funkciu ako miesto na spanie, je toto naozaj dôležitý bod.

Najobľúbenejšie prehozy na posteľ

Rebríček predajnosti prehozov na posteľ dlhodobo vyhrávajú neutrálne farby, ktoré bez problémov zapadnú do akéhokoľvek interiéru a nebudú sa biť s motívmi na vankúšoch a paplónoch či perinách. Zemité farby navyše dodajú vašej spálni nádych spojenia s prírodou, čo pôsobí veľmi útulne. Prehoz na posteľ hnedý sa výborne hodí do klasicky ladených interiérov. Milovníci škandinávskeho a minimalistického ladenia interiérov ocenia najmä jednofarebný prehoz na posteľ béžový alebo sivý, alebo geometrické vzory či jemnú potlač s prírodnými motívmi.

Klasické vzory a farby

Hodia sa vám do spálne výrazné farby a hľadáte prehoz, ktorý bude ozdobený zaujímavými ornamentmi, čo mu dodajú ten správny charakter? Takýto prehoz zaručene nikto neprehliadne a dotvorí vzhľad miestnosti podľa vašich predstáv. Obľúbené sú orientálne motívy, jemné kvetinové vzory, ale aj pastelové farby. Výber často ovplyvňuje aj ročné obdobie - na leto máme tendenciu rozhodnúť sa pre svetlejšie farby, zatiaľ čo v zime siahame po sýtych farbách a tmavších odtieňoch farebného spektra.

Náš tip: Luxusný prehoz na posteľ bordovej farby

Prehozy na posteľ v provensálskom štýle

Máte chuť do svojej spálne dostať kus slnečného Provensálska? Nielen nábytok a výber farieb do miestnosti, ale aj doplnky, dekorácie a zdanlivo nevýznamné detaily dokážu zázraky. Prehoz ladiaci s provensálskym štýlom sa okamžite stane dominantou miestnosti. Provensálsky štýl je aktuálne horúcim trendom, takže ak ste mu prepadli aj vy, niekedy stačí naozaj málo - aj prehoz dotvorí izbu tak, ako potrebujete.

Zamatové prehozy na postele

Zamat je materiál, ktorý okamžite upúta svojim vzhľadom a je veľmi príjemný na dotyk. Efektné prešívanie môže mať mnoho podôb, záleží od vášho vkusu, či dáte prednosť klasickým štvorčekom, ornamentálnemu štepeniu, modernému rybiemu vzoru alebo inému prešívaniu. V každom prípade, zamatový prehoz na posteľ sa postará o nadčasový, elegantný imidž miestnosti v klasickom alebo aj minimalistickom duchu.

Náš tip: Béžový zamatový prehoz s jemným prešívaním

Luxusný prehoz na posteľ

Ak chcete do svojej spálne niečo extra, lesklé materiály, ornamenty a ozdobné prvky sa postarajú o všetko potrebné. Môžete tiež uprednostniť exkluzívnejšie materiály, ktoré sú samy o sebe zárukou prémiového vzhľadu.

Náš tip: Luxusný prehoz na posteľ béžový s karamelovým vzorom

Rady, ako používať prehoz na posteľ

Ak sa bojíte, že nebudete mať každé ráno čas pracne ukladať množstvo dekoratívnych vankúšov a baviť sa s prehozom, aby bol z každej strany dokonale rozprestretý, potešíme vás. Aj tí lenivejší alebo uponáhľanejší z nás môžu mať spálňu ako z katalógu, hoci jej aranžovaním nestrávia pol dňa. Posteľ, ktorú ste v rannom zhone nestihli ustlať, môžete veľmi rýchlo upratať tak, že cez ňu prehodíte prehoz a miestnosť okamžite pôsobí uhladene. Nezaberie vám to ani minútku a ak vás náhodou aj prekvapí nečakaná návšteva, nebudete sa musieť od hanby prepadnúť.

V prípade, že sa chcete s aranžovaním postele vyhrať, máte viacero možností sa kreatívne prejaviť. Veľký prehoz preložený do troch štvrtín dĺžky ľahko zakryje nedokonalo ustlané periny, takže máte veľmi rýchlo hotovo. Ak prehoz úplne nezakrýva periny, vtedy sa treba aspoň trochu vyhrať s ustlaním, aby bol výsledok uspokojivý.

Ďalšou možnosťou, ako dosiahnuť veľmi pekný upravený efekt, je využiť polovičný prehoz napríklad s rozmermi 130x240 cm alebo prehoz na posteľ. Aj veľký prehoz preložený na polovicu vám pomôže zabezpečiť tento efekt. Prehoz položíte na ustlané periny, zakryje spodnú časť postele a siaha približne do polovice postele. Perfektný vzhľad dotvoríte párom veľkých vankúšov, na ktoré položíte ešte dva menšie a nenáročný, ale veľmi efektný styling postele je hotový. Takisto do izby vašich ratolestí je vhodné zaobstarať prehoz na posteľ s detským motívom.

Prehozy na manželské postele - ako si vybrať vyhovujúci rozmer ?

Ideálne rozmery, ktoré by mal mať prehoz na posteľ, závisia od veľkosti a typu postele, ale do úvahy treba brať aj to, koľko chcete prehozom zakryť - či má siahať až takmer po zem, alebo chcete kratší prehoz, ktorý bude končiť nad zemou. Nezabudnite na to, že ak máte masívnejší rám, spotrebujete viac látky.

Prehoz na posteľ 220x240 cm je klasika, ktorá vám bude stačiť na manželskú posteľ so šírkou 180 cm. Ak je posteľ širšia, mali by ste sa poobzerať po väčšom rozmere, inak bude hroziť, že nedostatočne prekryje boky postele a nebude tak na sto percent plniť svoju funkciu. Prehoz na posteľ 160x200 cm, ktorý by zakrýval posteľ len čiastočne, môžete využiť aj na sedačku alebo jednolôžkovú posteľ.

U nás nájdete lacné prehozy na manželskú posteľ, ktoré splnia vaše potreby, ale aj kvalitné a prepracované dizajnové kúsky, na ktoré je radosť sa pozerať.

Ako sa starať o prehoz na posteľ ?

V prvom rade treba starostlivosť o prehoz prispôsobiť materiálu, z ktorého je vyrobený. Inštrukcie na štítku vám prezradia, ako ho čistiť, prať, či žehliť alebo nie, aby ste čo najdlhšie zachovali jeho vlastnosti a vzhľad. Prehoz, vankúše a periny by ste mali v každom prípade pravidelne vetrať, aby ste v spálni mali čisté a svieže prostredie, v ktorom sa vám bude príjemne relaxovať.

Bavlnené prehozy na postele patria k jedným z najjednoduchších na údržbu. Nevyžadujú si špeciálnu starostlivosť, môžete ich bez problémov prať a ani sušenie nie je náročné. Ani prehozov z polyesteru sa netreba báť, často sa môžu pochváliť skvelou odolnosťou, nekrčivosťou a tiež sú veľmi príjemné na dotyk.

Prehoz na posteľ je naozaj užitočným pomocníkom v domácnosti. Na záver vypichneme ešte jednu dôležitú výhodu: ak dostanete chuť na zmenu, nemusíte hneď kupovať nový nábytok a maľovať. Niekedy stačí naozaj málo - vymeniť prehoz za výraznejší alebo iný vzor. Toto riešenie je omnoho menej finančne náročné, no výsledok, ktorý dosiahnete, vás ohromí. Už ste si u nás vybrali?