Ako sa dobre vyspať počas horúcich letných nocí

Začneme s fyzikou zo základnej školy

Teplo stúpa hore. To znamená, že čím nižšie idete, tým chladnejšie je. Ak bývate v poschodovom dome a zvyknete spať na poschodí, v horúcich letných dňoch by ste mohli uvažovať o presťahovaní sa na prízemie, resp. nižšie. Navyše ak máte zle zateplený strop (resp. nemáte vôbec), horné poschodia a podkrovia sa zvyknú v lete prehrievať a to už nemusí byť sranda nielen preto, že sa znova nevyspíte, ale riskujete aj samotné prehriatie vášho tela.

Vetranie v miestnosti

Vyššie teploty vo vašej spálni vás môžu presviedčať, aby ste otvorili okná a vetrali. Treba si uvedomiť, že hoci sa vám napríklad 27 stupňov v izbe zdá veľa, vonku v tej chvíli môže byť kludne 35. To znamená, že pri vetraní dnu dostanete ešte teplejší vzduch, ako momentálne máte v izbe a zbaviť sa ho potom je takmer nemožné. Ak už vetrať musíte, skúste otvoriť okno, ktoré je v tieni. Použite ventilátor na rozprúdenie vzduchu v spálni alebo obývačke. Vetrajte vždy v noci, alebo v ešte chladných, ranných hodinách kedy vzduch vonku ešte nieje prehriaty.

Spálňa Ventilátor

Použite ventilátor

Umiestnite ho k otvorenému oknu tak, aby ťahal v noci chladnejší vzduch z vonku a fúkal ho do izby. Pozor na dekoračné závesy, nastavte ho na najnižšie možné otáčky. Takto nastavený ventilátor bude jemne víriť vzduch vo vašej miestnosti a zároveň vás nebude obťažovať nadmerným hlukom.

Sprcha

Možno budete prekvapení ale opäť ide o fyziku. Pri sprchovaní radšej použite teplejšiu vodu, ako studenú. Ak sa totiž schladíte studenou vodou, efekt chladu dosiahnete, ale len krákodobo. V momente, keď spod sprchy vyjdete von, začnete sa opäť prehrievať a pocit tepla bude ešte intenzívnejší. Naopak ak použijete teplú vodu, vzduch sa bude zdať chladnejší a vy sa budete cítiť príjemnejšie. Rovnako je to aj s nápojmi, v horúcom lete vás viac osvieži vlažnejší ako ľadový nápoj.

Letný nápoj Letná sprcha

Posteľné prádlo a oblečenie

Počas horúcich nocí používajte posteľné obliečky z hodvábu, alebo saténu. Sú ľahšie a preto aj pocitovo chladnejšie. Naopak, taká bavlna je ťažká, drží teplo a po tejto by ste mali siahnúť počas chladnejších nocí. V lete by ste tiež mali rozmýšľať nie len nad tým, čím sa zakryť, ale či vôbec. Pri teplote nad 25 stupňov dokážete bez problémov spať aj bez prikrývky. Od 20-25 stupňov vám stačí plachta, či tenká deka. Nad hrubšími a teplejšími prikrývkami by ste mali rozmýšľať len vtedy, keď teplota klesne pod 20 stupňov. Rovnako je to s oblečením. Rozhodne by malo byť vyrobené z príjemného a vzdušného materiálu. Nepreháňajte to s vrstvami a pri vyšších teplotách zvážte, či niektoré jeho časti vôbec potrebujete.

Posteľné obliečky Saténové obliečky