Ako sa správne starať o záclony a závesy

Záclony a závesy patria bezpochyby medzi najpoužívanejšie dekorácie v naších príbytkoch. Častokrát dokážu oživiť danú miestnosť na nepoznanie. Viete však ako ich spávne čistiť? V minulom blogu sme sa venovali údžbe kobercov, dnes sa budeme venovať čisteniu záclon a závesov.

Väčšina záclon, ktoré teraz dostanete v obchodoch je vyrobená zo syntetických vlánkien. Tie sú pevnejšie a trvácnejšie, ako prírodné, no vzhľadom na to, že záclony a závesy sú vo svojej podstate jemné, aj s umelými vláknami musíte zaobchádzať opatrne. Na údržbu sú však stále oveľa menej náročné, ako prírodné vlákna. Síce na nich sadá prach rovnako, no dostanete ho z nich ľahšie, ako z bavlny.

Luxusná biela záclona Pestrofarebné závesy

Dôležité je vetranie danej miestnosti

Najlepší spôsob, ako udržať čokoľvek čisté a svieže je stále čerstvý vzduch. Nielen, že nebudete mať problém s divnou vôňou, zbavíte sa aj časti prachu, ktorý odnesie prievan. Vetrajte preto často a pravidelne. Denne stačí pár minút, raz za čas otvorte okná aj na niekoľko hodín. Raz za čas záclonu zveste, vyneste von a prach z nej vytraste.

Vysávanie nie je len pre podlahu

Pri kúpe vysávača ste si určite všimli, že ste mali v krabici viacero nástavcov. Aj keď stále používate len jeden, je čas na zmenu. Vyberte ten, ktorý má kefu a aspoň raz za mesiac (optimálne 2x) vysávačom závesy a záclony prejdite. Vyhnete sa usádzaniu prachu na povrchu a aj vnútri medzi vláknami. Nezabudnite však aj na záhyby.

Kvetinové závesy Biele záclony

Pranie závesov a záclon

Zabudnite na pranie záclon pred Vianocami a Veľkou nocou. Treba pridať. Záclony a závesy by sa mali prať aspoň 3-4 krát do roka. Stále sledujte odporúčania výrobcu, no vo všeobecnosti sa odporúča prať pri teplote len 30-40 stupňov, pri zvolenom jemnom programe. A radšej neskúšajte odstreďovanie. Na to sú záclony príliš jemné. Do práčky treba vkladať záclony poskladané, nie len skrčené. Špeciálne na toto pranie existujú aj sieťky na záclony, ktoré ich udržia pokope, ochránia pred poškodením, no nezabránia ich vypraniu.

Dekoračné závesy Červená záclona

Sušenie závesov a záclon

Nepoužívajte sušičku, záclony by sa vám ľahko rozsušili a ich rozpadnutie by bolo potom už len otázkou času. Nehovoriac o ich výzore. Taktiež neodporúčame používať odstreďovanie. Záclonu to môže znehodnotiť. Najlepšie je nechať záclony odkvapkať v umývadle, alebo vo vani a ešte vlhké zavesiť na okno. A samozrejme nariasiť do tvaru, aký preferujete. Vlákna sa gravitáciou samé narovnajú, záclona vyschne prirodzene a bude si držať požadovaný tvar. A vyhnete sa žehleniu. Ak by ste ale záclonu, alebo záves potrebovali žehliť, robte to stále na najnižšej možnej teplote. A hneď potom záclonu zaveste. Tu vám pomôže aj samotná gravitácia a prirodzené narovnávanie vlákien.

Béžový záves Vzorovaná záclona