Ako si doma vytvoriť rozprávkovú vianočnú atmosféru? 8 tipov na výzdobu interiéru

8 tipov na výzdobu interiéru

Milujete Vianoce? Vytvorte si dychberúcu sviatočnú atmosféru ako z rozprávky. Nech už máte malý bytík alebo veľký dom, preferujete klasickú výzdobu alebo ste skôr za modernejšie dekorácie, poradíme vám, ako premeniť vaše obydlie na kúzelný útulný priestor, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani pani Santa Clausová.

Inšpirujte sa našimi tipmi a praktickými radami a naaranžujte si obývačku, spálňu, kuchyňu či chodbu podľa niektorých (alebo pokojne i všetkých) z našich nápadov:

1. Vianočný stromček ako symbol Vianoc

Asi žiadna vianočná výzdoba by nebola kompletná, ak by ju nekorunoval krásny vianočný stromček. Ten sa okamžite stane dominantou miestnosti a pri jeho výzdobe si celá rodina môže užiť radostné chvíle. To, či si vyberiete živý alebo umelý vianočný stromček, je len na vás, rovnako aj preferovaná farebná kombinácia a jeho veľkosť. Ak vám priestorové možnosti nedovoľujú tešiť sa z klasického stromčeka, môžete zapojiť fantáziu a vytvoriť si netradičný model.

Stromček má miesto v našich domácnostiach už od 17. storočia, hoci sa na scéne objavil už okolo roku 1570 v nemeckých Brémach. Odtiaľ sa tento zvyk postupne rozšíril do celého sveta a dnes má toľko podôb, že si každý príde na svoje.

2. Výzdoba vianočného stola

Prestrite si na štedrovečernú večeru slávnostne a vychutnajte si atmosféru, akú zažijete len jedenkrát v roku.

Zdroj: unsplash.com

Na stole 24. decembra nesmú chýbať vianočné štóly alebo obrusy, ale aj dekorácie a živé kvety s čečinou, ktoré skrášlia jedáleň a dodajú stolovaniu punc vážnosti a výnimočnosti. Predsa len, pri stole sa zíde celá rodina, aby si konečne oddýchla po dňoch či týždňoch príprav, takže je pochopiteľné pokúsiť sa tieto chvíle prežiť čo najpríjemnejšie v oku lahodiacom prostredí.

Sviatočnú tabuľu môžu okrem vianočnej ruže alebo iných živých ozdôb skrášľovať aj adventné sviečky v svietniku. Ak zvolíte pestré vianočné dekorácie na aranžovanie stola, prestieranie by malo byť skôr decentnejšie, jednofarebné, prípadne len s jemným vzorom, aby všetko krásne vyniklo. Pri výbere materiálov a farieb vianočných dekorácií sa riaďte vaším vkusom, ostatnou výzdobou v dome a nebojte sa ani výraznejších farieb, ktoré navodia exkluzívny dojem. Populárna je najmä sýta červená, zlatá a strieborná, no v poslednej dobe sa do popredia opäť dostávajú aj prírodné materiály, textílie v neutrálnych odtieňoch doplnené o sušené pomaranče, šišky, škoricu a voňavé vetvičky ihličnanu. Hoci počas bežných dní si na obrusy málokto z nás potrpí, štedrovečerná tabuľa si vianočné obrusy alebo behúne doslova pýta.

3. Vianočné obliečky, vankúše a textílie

Ak chcete za minimum peňazí dosiahnuť čo najvýraznejšiu zmenu v domácnosti, spoľahnite sa na silu textílií. Interiér pretvoríte na nepoznanie, ak vymeníte už len takú drobnosť, ako sú závesy. Klasické, čo zdobia izby počas bežného roku, na Vianoce odložte a do izieb zaveste sviatočné vianočné závesy. Tie okamžite vykúzlia špeciálnu atmosféru. Nechajte ju rozliať po celom dome a vymeňte aj posteľné obliečky za vianočné obliečky s typickými motívmi. 

Zdroj: pixabay.com

Vianočné vankúšiky s typickými motívmi imela, sobov, zasneženej krajiny, ozdobeným stromčekom, darčekmi, nápismi alebo ďalšími grafickými prvkami evokujúcimi Vianoce sa budú hodiť aj na gauč, obľúbené kreslo alebo pohovku. Trendy sú aj huňaté vianočné vankúše, ktoré sú samy o sebe stelesnením pohody a výborne doplnia aj výraznejšie dekorácie.

4. Vianočné osvetlenie a sviečky

Nič nevykúzli takú útulnú atmosféru, ako jemne sa mihotajúce plamienky sviečok v krásnom svietniku. Ak ste milovníkom svetielok, vianočný záves s LED diódami bude to pravé napríklad do spálne. Spomaľte pri plamienku adventnej sviečky, nebojte sa kombinovať viac druhov vianočného osvetlenia, svietnikov a sviečok a vychutnajte si večery s rodinou pri romantickom osvetlení naplno.

Zdroj: pixabay.com

5. Vôňa ihličia a škorice

S akou vôňou sa vám spájajú vianočné sviatky? S medovníkmi, škoricou, ihličím alebo pomarančmi? Čuch je jedným zo zmyslov, ktorým vnímame okolie, takže aróma prinášajúca pohodu, pocit uvoľnenia a potešenia by vám nemala počas sviatkov chýbať, aby ste si ňou prevoňali domov. 

Ak nemáte živý stromček ani vetvičku či veniec z čečiny, nakvapkajte zopár kvapiek esenciálneho oleja s vôňou ihličia alebo vianočnej zmesi vôní do aromalampy. Ďalšou z možností je rozmiestniť si po miestnostiach vonné sviečky. Šikovnejší z nás si môžu dokonca vianočné sviečky s vôňou podľa predstáv vyrobiť doma sami a obdarovať nimi aj blízkych. 

Vyrobiť si ich môžete zo sójového alebo včelieho vosku, ktorý rozpustíte vo vodnom kúpeli. Do sklenenej nádoby umiestnite knot namočený vo vosku, ktorý s dostatočnou rezervou necháte trčať z nádoby a zaschnúť. Do roztopeného vosku môžete pridať dobľúbené esenciálne oleje a na dno nádoby okrem pliešku na knot nasypať pre efekt napríklad klinčeky. Opatrne nalejte vosk a sviečku nechajte stuhúť. Nádobu môžete potom previazať špagátikom alebo inak ozdobiť a máte hotovo.

6. Veniec na dvere alebo okno

Zdroj: unsplash.com

Ku klasickým ozdobám, ktoré si neodmysliteľne spájame s Vianocami, patria vence. Malé decentné i veľké bohato zdobené, na dverách sa budú krásne vynímať, no umiestniť ich môžete aj na okná alebo voľnú plochu stene v akejkoľvek miestnosti. Aj v tomto prípade máte možnosť doniesť si domov živý veniec z čečiny alebo staviť na krásny umelý, ktorý vám poslúži mnoho rokov. A čo tak si vyrobiť vlastný a ozdobiť ho podľa ľubovôle? Akokoľvek sa rozhodnete, vencom chybu určite nespravíte!

7. Interiérové vianočné dekorácie

Aj malé drobnosti rozmiestnené po byte vedia posunúť vašu vianočnú výzdobu o úroveň vyššie. Svietniky, girlandy, vetvičky, betlehemy, ale aj vianočné postavičky, sošky anjelov, zvončeky, hviezdičky, vianočné gule naaranžované s ďalšími ozdobami napríklad na tácke či v priehľadnej sklenenej váze vám pripomenú, že práve prebieha najkrajšie obdobie v roku.

Zdroj: pixabay.com

8. Stavte na osvedčené sviatočné farebné kombinácie

Či už pri výzdobe vianočného stromčeka sledujete najnovšie trendy alebo nie, harmonické zladenie farieb pri vianočnej výzdobe je zárukou útulného prostredia, o ktoré sa všetci vo svojich príbytkoch počas sviatkov maximálne usilujeme. Nie každému z nás bolo nadelené výrazné estetické cítenie a dar naaranžovať čokoľvek tak, že to bude vyzerať ako z katalógu, no pri troche snahy a s pár šikovnými tipmi a odporúčaniami zvládne čarovnú atmosféru vykúzliť aj ten najväčší antitalent. 

Jednou z tradičných farebných kombinácií je červená, zelená a zlatá. Interiér zladený v týchto farbách pôsobí luxusne a kráľovsky. Rovnako honosne bude vyzerať obmena tejto palety s bordovou, tmavozelenou a zlatou. Milovníkov modernejších sviatočných kombinácií osloví zladenie strieborných, bielych a modrých prvkov, prípadne namiesto ľadovej modrej skúste fialovú.

Hitom posledných rokov je aj návrat k prírode a dôraz na neutrálne farby, ktoré môžeme nájsť v prírode. 

Ak si nie ste istí, nič nepokazíte ani ak si ako dominantnú zvolíte len jednu farbu. Najpopulárnejšia je zlatá, strieborné odtiene alebo pokojne aj snehobiela, prípadne k bielej kombinujte kráľovsky modrú, púdrovo ružovú alebo striebornú, medenú či zlatú. Výber farebnej palety podriaďte aj celkovému zariadeniu domácnosti.