Ako si vybrať správny záves

Každý interiérový dizajnér vám povie, že závesy jednoducho robia izbu. Samozrejme, platí to len vtedy ak je zvolený ten správny typ závesu. Dekoračné závesy dokážu rýchlo a jednoducho oživiť vašu izbu na nepoznanie. Rozjasnia celú izbu farbami a vytvoria tak pohodovú atmosféru vďaka ktorej sa budete cítiť príjemne. Závesy sú zároveň aj dôležitým funkčným textilom, ktorý zatieni a pomôže zaistiť lepšiu akustiku v miestnosti najmä vtedy ak siahnete po hrubých zatemňovacích závesoch zo zamatovej látky.

Pokiaľ ide o výber dekoračných závesov, vždy je to o kvalitnej látke, pestrých farbách a motívoch, no nesmieme zabudnúť aj na správne zvolené rozmery závesu. Vybrať naozaj dobrý záves sa môže zdať celkom zložité, poďme si preto prejsť zopár rád, ktoré vám tento výber uľahčia.

Biele hotové závesy Škandinávske závesy

Stavte na kvalitný materiál

Látka je najdôležitejšia časť pri výbere závesov. Pretože práve od materiálu závisí, ako budú spĺňať svoj účel, akú budú mať životnosť a podobne. Ak je látka príliš ťažká, naskladané vlny nemusia pôsobiť dobre hlavne vo vyšších častiach, pretože ich samotná váha naťahuje smerom nadol a vyrovnáva. Pozor však aj na príliš ľahké závesy! Nemusia “padať” tak, ako by mali, látka nebude rovná, môže sa zdať dokonca pokrčená a závesy budú lietať pri každom, aj najmenšom prievane.

Najvhodnejšie látky na závesy sú hodváb (aj umelý) a zamat. Tie majú tendenciu visieť najlepšie. Najodolnejší z nich je umelý hodváb, ktorý sa navyše hodí do obzvlášť svetlých miestností, pretože svetlo mu vadí oveľa menej ako prírodnému hodvábu.

Závesy s 3D potlačou Kvetinové závesy

Farba závesu

Poznáte to, keď si kúpite krásne žiariace auto a po pár rokoch je jeho farba akási vyblednutá a už nemá ten lesk, čo kedysi? Rovnako je to aj s farbou látok. Za všetko môže slnko, ktoré farbu po čase vyťahá. Farbu závesu teda vyberajte aj podľa toho, na akom okne záves budete mať. Ak je to na mieste, kde slnko svieti väčšinu dňa, nemali by ste príliš siahať po jasných a žiariacich farbách, pretože tie sú na “vyťahanie” náchylnejšie, ako neutrálnejšie farby. Ak však radi meníte závesy častejšie (teda nie po rokoch), nemusíte blednutie brať pri výbere do úvahy.

Ružové závesy Tyrkysové závesy

Dĺžka závesu

Ešte predtým, ako vezmete do rúk meter, rozhodnite sa, ako vysoko nad okno sa záves hodí najlepšie. Ak zavesíte záves vyššie nad okno (napr. pokojne aj 10 – 12 cm), dajú vašej izbe oveľa vyšší optický vzhľad, ako to naozaj je. Ak už závesy používate a teda máte garniž, alebo koľajnice, potom nie je nad čím rozmýšľať a rovno môžete merať. Ak používate garniž s okami, dĺžku závesu meriate od spodnej časti oka. Ak koľajnice, tak priamo od nich. Nezabudnite tiež pripočítať dĺžku, ktorú potrebujete na prehnutie (ak si takto záves chcete dať).

Dĺžku pre istotu zmerajte aspoň na 2 – 3 miestach. Občas sa totiž stane, že niečo je krivo (koľajnice, oká,…) , alebo posunuté a potom záves nemusí sedieť podľa vašich predstáv. Dĺžku meriate až po podlahu. Ak chcete, aby záves visel, odpočítajte od nameranej dĺžky 1-2 cm. Ak chcete skôr tradičnú dekoráciu a chcete mať záves jemne “položený” na podlahe, pripočítajte ešte 5-6 cm.

Hotové závesy Moderné závesy

Šírka závesu

Pri meraní šírky pridajte k nameranému počtu centimetrov ďalších 10 až 20 (aby ste prekryli kraje okien) a celú sumu zdvojnásobte. Aby ste ich mohli pekne nariasiť.