Ako si vybrať tú správnu deku

Na trhu existuje niekoľko typov diek vyrobených z rôznych materiálov. Rovnako aj v našom eshope ponúkame široký výber diek z ktorých si naši zákazníci môžu vybrať. Na rozdiel však od kamenného obchodu si deku nemôžu chytiť, prípadne inak vyskúšať. Častokrát tak od naších zákazníkov dostávame otázku, ktorý typ deky by sme im odporúčali a či je možné ju použiť aj ako prehoz na sedačku, gauč prípadne posteľ.

Zobrali sme preto kus z každého typu deky, ktorý máme aktuálne v ponuke a rozdali ich niekoľkým “pokusným králikom” aby každú deku čo najlepšie vystihli a našli pre ňu čo najvhodnejšie využitie. Prípadne povedali, na čo sa nehodí vôbec. Výsledkom je rozdelenie diek do štyroch základných kategórií podľa použitého materiálu a prípadného využitia.

Kvalitné deky Korálová deka

Deky z mikrovlákna

Mikrovlákno vzniká tak, že jednotlivé, nekonečne dlhé vlákna alebo nite sú ďalej spracovávané do jemnej priadze. Pri prvom dotyku vás môžu zaraziť dve veci. Po prvé, deka je extrémne ľahká a po druhé, pri skúšaní hrúbky až “strašidelne” tenká. Z týchto dôvodov môžete nadobudnuť obavy, že látka nebude bohviečo. Opak je však pravdou. Je enormne odolná a priedušná.

Vyskúšali sme pod ňou spať niekoľko nocí v izbe s rôznou teplotou. Ak ste osoba, ktorá neobľubuje príliš horúco, alebo to také typické zakrúcanie sa do deky, tak je pre vás správnou voľbou práve táto deka. Ak je v izbe normálna teplota, spať sa pod ňou bude veľmi dobre. Rovnako aj pri horúcich nociach. Pri tých chladnejších by ste mali zvoliť skôr niečo iné, napríklad akrylovú deku. Ak však radšej spíte v izbe s trošku nižšou teplotou, táto deka je pre vás ako stvorená.

Ak sa chcete do deky zakrútiť, zvoľte jeden z nasledujúcich druhov, pretože pre veľmi nízku hmotnosť deky by ste si to zakrútenie veľmi neužili, keďže jej váhu je na vás cítiť len veľmi veľmi slabo. Parádne sa však hodí na večerné leňošenie pri dobrej knihe alebo seriály niekde na gauči s plápolajúcim kozubom neďaleko.

Biela deka Deka z mikrovlákna

Chlpatá deka

Pre mnohých je tento typ deky novinka, nájdete ju vo viacerých farebných prevedeniach. Chlpatá deka je podľa nás najuniverzálnejšia zo všetkých, ktoré momentálne nájdete v ponuke.

1. Je veľmi príjemná a teplá, takže sa pod ňou veľmi dobre spí.

2. Je ťažšia ako mikrovláknová, takže keď sa do nej zakrútite, tak to aj cítite.

3. S dlhými vláknami vyzerá naozaj parádne a preto nie je problém použiť ju aj ako prikrývku na gauč, či posteľ.

Malou nevýhodou môže byť len zvýšena citlivosť na šteklenie nosa  a áno, keď sa do nej zababušíte tak, že vám trčí len hlava, tak vyzeráte (hlavne v bielej farbe) ako také kurča.

Žltá chlpatá deka Hnedá chlpatá deka

Deky z akrylu

Akrylové deky sú azda najrozšírenejšie a najviac predávané deky na trhu. Vyrábajú sa v rôznych vzoroch, takže každý si nájde to svoje, čo sa mu do izby najviac hodí. Akrylové deky sú na prvý pohľad na nerozoznanie od mikrovláknových. Rozdiel však spoznáte hneď pri prvom dotyku. Akrylové deky sú hrubšie a ťažšie. A vôbec nie sú šmykľavé. Pre vyššiu váhu sú uprednostňované aj ako prikrývky na noc, keďže na vás “dobre držia” a dobre zachovávajú teplo. V našom teste sme zašli tak ďaleko, že sme jednu deku dali miesto plachty na posteľ, jednou sme sa prikryli a ráno sa nám absolútne nechcelo vyliezť z postele.

Deka v bordovej farbe Deka zebra

Bavlnená deka

Na záver tu máme čerešničku na torte v podobe kvalitnej bavlenej deky. Hlavný rozdiel oproti ostatným druhom diek je pocit a váha. Ostatné deky majú rôznu mieru hladkosti ale majú spoločné to, že sú hladké. Táto je drsnejšia. Je to však bavlna a nová deka. Ďalším používaním by drsnosť mala miznúť. Táto deka sa nám najviac osvedčila pri večernom čítaní a najviac ako dekoračný poťah gauča, či kresla. Na ňom vyzerá naozaj parádne. Dúfame, že sme vám s výberom vašej novej deky aspoň trochu poradili. Ak máte nejaké doplňujúce otázky, určite sa nám ozvite mailom, alebo na facebooku, kde vám radi odpovieme.

Bavlnená deka Biela bavlnená deka