Čím sa riadiť pri výbere kobercov do spálne?

Koberce sú jedným z najobľúbenejších doplnkov v byte. Umiestňujeme ich takmer do každej miestnosti, od spálne až po kúpeľňu alebo schodisko. Správne zvolený koberec pomáha zvýrazniť miestnosť a dať jej jedinečný charakter. Použitie kobercov v spálni je skvelý spôsob, ako doplniť farbu, textúru alebo vzor do jednotvárneho priestoru.

NAJPRV SA POZRIME NA ZOPÁR DÔVODOV, PREČO VÔBEC KOBEREC DO SPÁLNE UMIESTNIŤ:

  • Veľkým benefitom je izolácia podlahy od chladu (hlavne, ak bývate na prízemí).
  • Po mäkkom koberci sa chodí veľmi príjemne. Podlaha v spálni je to posledné, čo nohami cítime, keď ideme v noci do postele a zároveň to prvé, keď z nej ráno vstávame. Preto by koberec na nej mal byť príjemný, teplý a komfortný.
  • Tlmenie zvuku.  
  • Pohlcujú prach, ktorý by sa inak voľne víril v spálni, takže chráni naše pľúca.
  • Pohybom a chôdzou po ňom šetrí naše kĺby a svaly.
  • Nevšedné koberce sú nápaditým a originálnym bytovým doplnkom.

 

Výber nových kobercov môže byť dosť zdĺhavý a nejasný. Pre mnohých ľudí je určenie správnej veľkosti  najviac mätúcou záležitosťou - potrebujete koberec 150x200 cm alebo možno viac, až 200x300 cm? Mal by byť koberec pod posteľou? Je malý koberec dobrou voľbou? Našťastie, vďaka základným tipom a odporúčaniam, ktoré Vám predstavíme, nie sú odpovede na tieto otázky ťažké.

VŠEOBECNÉ PRAVIDLÁ PRI VÝBERE VEĽKOSTI KOBERCA:

Jednou z najbežnejších chýb je výber koberca, ktorý je pre miestnosť príliš malý. Ak chcete získať ten najlepší vzhľad, mali by ste dodržať niekoľko základných pravidiel:

  • Koberce by sa nemali dotýkať stien miestnosti. Ak je priestor veľký, nechajte aspoň 12 cm medzi stenou a okrajom koberca.
  • Koberce netlačte na okraj nábytku. Ak je príliš veľký, môžete ho schovať pod nábytok a ak je malý, tak nechajte voľný priestor široký aspoň 5 až 7 cm.
  • Ak je spálňa malá, tak to neznamená, že potrebujete použiť rovnako malý koberec. Namiesto toho môžete zaplniť celý priestor s dodržaním zásady ponechania niekoľkých voľných centimetrov od steny.
  • Keď Vám koberec bráni pri otváraní skrine alebo dverí, stojí za to skontrolovať, či je spodný okraj dverí dostatočne veľký. Ak nie, je lepšie koberec posunúť mimo dosah nábytku, ktorý potrebujete pri jeho užívaní otvárať.

 plysove_koberce

KAM UMIESTNIŤ KOBERCE V SPÁLNI?

Je Vaša spálňa veľká a vyniká priestorom? V takom prípade sa môžete vyhrať s výberom miesta pre koberec. Ak je spálňa pokrytá podlahou, tak vhodné miesto je vedľa postele, takže budete mať postarané o pohodlné a mäkké každodenné vstávanie. Niektoré koberce hrajú úlohu krásneho bytového doplnku, čím získavajú patričnú pozornosť. Vtedy si priam pýtajú mať svoje miesto v strede miestnosti. Zvyčajne sa koberce v spálni kladú pod posteľ, ale odporúčame Vám pred výberom veľkosti premyslieť, kam ho chcete umiestniť.

Pri zvažovaní nákupu koberca stojí za to v spálni venovať pozornosť ešte jednej veci. Ak má miestnosť tvrdé podlahy, tak koberec pomôže utlmiť zvuky počas chôdze a stabilizuje teplotu. Navyše použitie napr. plyšového koberca s vysokým vlasom spôsobí, že sa každé ráno stane príjemnejším.

1. Pod posteľou

Existujú dve možnosti umiestnenia koberca. Buď je posteľ (spolu s nočnými stolíkmi) úplne na koberci alebo dve tretiny postele sú položené na koberci, pričom vrchol postele a nočné stolíky sú na podlahe. V obidvoch prípadoch musí koberec vyčnievať najmenej 30 cm od strán a spodného okraja postele.

2. Vedľa postele

Ak máte krásnu podlahu, ktorú je škoda celú zakryť, tak v takom prípade je vhodné použiť koberec alebo behúň, ktorý bude umiestnený pozdĺž postele po jej bokoch a spodnej strane. Tak sa vyhnete studenému dotyku nôh s podlahou.

3. Umiestnenie koberca v priestrannej spálni

Veľká plocha spálne umožňuje v nej vytvárať ďalšie miesta na oddych a odpočinok. Do priestoru priestrannej spálne sa zmestí komfortné kreslo so stolom a lampou na čítanie knihy alebo toaletný stolík so zrkadlom. V takom prípade je najlepšie zvoliť dostatočne veľký koberec na to, aby ste ho vedeli umiestniť až k tomuto nábytku.

UDRŽANIE KOBERCA NA SVOJOM MIESTE

Správne vybratý koberec môže spálni dodať obrovskú dávku štýlu a farby. Problém však vzniká, keď sa koberec po podlahe kĺže alebo sa počas chôdze ľahko pohybuje. Riziko nehody je veľké, hlavne ak ide o detský koberec a hrajú sa na ňom naši najmenší. Posun je najpravdepodobnejší, ak je koberec položený na tvrdej drevenej alebo laminátovej podlahe. Našťastie sa tento problém dá ľahko vyriešiť. Väčšina kobercov dostupná na trhu má nalepenú gumovú rohož, ktorá je umiestnená pod kobercom alebo zo spodnej strany je na koberci pripevnený protišmykový systém.

koberce_behune

AKÁ FARBA KOBERCA SA NAJVIAC HODÍ DO SPÁLNE?

Pri výbere správneho koberca do spálne je okrem rozmerov dôležité zohľadniť aj doplnky, celkový dizajn a farby izby. Ale výber a jednotlivé preferencie pri voľbe koberca závisia v konečnom dôsledku od osoby, ktorá bude v miestnosti spať. Ak sa cítite pohodlne v prítomnosti super mäkkých plyšových kobercov s dlhým vlasom v ružovej farbe, tak prečo nie?

PREDSA VÁM VŠAK DÁME ZOPÁR ODPORÚČANÍ, KTORÝCH SA MÔŽETE DRŽAŤ:

  • Ak do spálne kupujete sadu kobercov, tak nezabúdajte, že všetky by mali byť typovo, vzorovo a materiálovo rovnaké.
  • Ak je izba málo presvetlená a nemá dostatok priameho slnečného svetla, tak ju môžete oživiť žltou, teplou béžovou alebo marhuľovou farbou.
  • Naopak, izby, ktoré majú príliš veľa okien a sú presvetlené, viete stlmiť chladnými farbami ako zelená alebo modrá.
  • Svetlé odtiene priestor spálne opticky rozšíria, no tmavé zútulnia a zmenšia.
  • Ak v spálni prevláda masívny tmavý nábytok, tak priestor odľahčíte svetlejšími odtieňmi.
  • Viacfarebné koberce sú najlepšie v maskovaní každodennej nečistoty.
  • Jednofarebné koberce sú momentálnym hitom pri zariaďovaní a zjemňujú interiér.

AK CHCEME, ABY NÁM KOBEREC VYDRŽAL ČO NAJDLHŠIE ...

Jedno, čomu sa určite nevyhnete, sú prach a nečistoty, ktoré číhajú aj na koberce. Preto je dôležité vedieť, ako sa o ne správne starať. Načo by ste nemali zabúdať?

Čerstvý vzduch

Vetranie je veľmi dôležité. Nie je to len prevencia proti plesniam. Vietor, slnko a mráz vytvárajú neprekonateľné spojenectvo v boji proti baktériam a roztočom. Najlepšie je koberec nechať prevetrať na čerstvom vzduchu na dvore, ale ak ho nemáte, tak pomôže aj balkón alebo v krajnom prípade aj poriadne otvorené okno po vysávaní.

Vysávanie

Aby sa špina v koberci nedostala príliš hlboko, tak by sme vysávač mali používať pravidelne. Netreba to však preháňať s intenzitou, ale skôr je vhodné zvoliť hladké násady, ktoré zbytočne vlákna koberca neničia. Pre efektívnejšie vysávanie zvoľte techniku vysávania v protismere vlasu koberca.

Manuálne čistenie

Ak sa Vám podarilo na koberec vyliať tekutinu alebo vytvoriť inú škvrnu, tak by ste nemali čakať, kým sa špina zažerie hlbšie do vláken koberca, ale hneď ju pomocou kuchynskej špongie a prostriedku na odstránenie škvŕn vyčistiť.

Tepovanie

Ak máte vhodnú technickú výbavu, tak sa do tepovania môžete pustiť aj samy. Správne vykonané tepovanie koberec nezničí, ale jeho životnosť predĺži. Pri čistení použite chemikálie, ktoré sú na to určené, aby sa špina na nich naviazala a potom bola následne povysávaná. Po tepovaní nechajte koberec poriadne prevetrať a vysušiť.

Pranie

Nie všetky koberce je možné prať (či už kvôli svojej veľkosti alebo kvôli materiálu). Overiť si to môžete na štítku od výrobcu, takisto aj maximálnu teplotu prania. Do práčky môžete dať len niektoré druhy kobercov vyrobených zo syntetických materiálov alebo bavlny. Do prania odporúčame pridať aj 2 dcl octu, ktorý okrem dezinfekčných vlastností aj rozžiari a zachová farbu koberca.  

sive_koberce