Detaily, ktoré zútulnia váš byt – kreslá ušiaky

Kde sa vzali kreslá ušiaky? Rýchly pohľad do histórie týchto obľúbených kusov nábytku

Kreslá ušiaky so svojím charakteristickým dizajnom majú za sebou poriadne dlhú históriu. Na scéne sa zjavili okolo roku 1600, avšak meno osvieteného stolára, ktorý prvé kreslo ušiak vyrobil, sa bohužiaľ nezachovalo. Popularita kresiel výrazne vzrástla až koncom 20. rokov 18. storočia. Ich pôvodným účelom bolo zabezpečiť pohodlné sedenie, ktoré malo spoľahlivo ochrániť vrchnú časť tela pred prievanom, ale aj prudkým teplom veľkých otvorených kozubov, ktoré boli v tých dobách veľmi obľúbené. V 17. storočí totiž obydlia neboli bohvieako izolované a ak ste nechceli pri dlhom sedení riskovať stuhnutie svalov z prievanu, bolo treba hľadať riešenie.

V začiatkoch ale mali ušiaky s pohodlím pramálo spoločného. Pôvodne boli totiž vyrobené z dreva a tvrdé, vyčnievajúce krídla či uši sa starali okrem ochrany pred prievanom aj o to, aby ste pred krbom nezaspali. Keď vám totiž hlava v spánku klesla a narazila na tvrdé krídlo, okamžite ste sa zobudili. To by však neboli ľudia, keby tento vynález nedotiahli do dokonalosti a nevypchali kreslo tak, aby bolo omnoho pohodlnejšie a útulnejšie. Netrvalo teda dlho a svetlo sveta uzrela čalúnená verzia kresla ušiak. Výplň tvoril konský vlas a najčastejšie boli ušiaky potiahnuté zamatom a výšivkou.

V 18. storočí sa začali vyvíjať rôzne štýly, objavujú sa modely so zníženým sedadlom, ktorých autorom je George Hepplewhite, ale aj kreslá s nadmerne veľkými bočnými krídlami a zrolovanými opierkami na ruky – tie zase predstavil Chippendale. Vo Francúzsku sa nazývali ušiaky aj Bergère à oreille, teda v preklade pastierka s uchom. Nech už bolo akokoľvek, základné charakteristické črty si kreslá zachovali.

Zdroj: Stockvault.net

Nástupom industrializácie sa ceny ušiakov stlačili dolu, vyrábali sa priemyselne a v univerzálnej veľkosti, takže opäť mierne utrpel komfort, najmä ak ste mali atypickú postavu. Ak ste pohodlie obetovať na konci 19. a začiatkom 20. storočia nechceli, mohli ste si dať vyrobiť kreslo ušiak na mieru u stolára, no nebola to najlacnejšia záležitosť.

V 21. storočí sa kreslá ušiaky opäť dostávajú na výslnie a kombinujú rozumné ceny s pohodlím, a ani dizajn nezaostáva.

Ako dnes vyzerá kreslo ušiak?

Dnes je kreslo ušiak stále unikátne tvarované ako jeho predchodcovia v minulosti a je dostupné v mnohých prevedeniach. Svojou konštrukciou je kreslo prispôsobené na dlhodobé sedenie v maximálnom pohodlí. O to sa stará výrazne polstrované operadlo a sedadlo a bočné uši. Najčastejšie sa vyrába z dreva, kovu alebo plastu a poťah býva z odolných materiálov nenáchylných na rýchle opotrebovanie, najmä z pravej alebo umelej kože, látky, často s hydrofóbnou úpravou, alebo vinylu. Čo sa týka farebného prevedenia, okrem neutrálnych odtieňov môžete natrafiť na extravagantnejšie odtiene, či dokonca vzorovaný poťah.

Zdroj: Unsplash.com

Pre zabezpečenie dokonalého pohodlia si môžete kúpiť rovno ušiak s podnožkou, aby ste si dopriali naozaj komfortnú polohu.

Výhody ušiakov, vďaka ktorým si ich zamiluje každý

Ak patríte k vášnivým čitateľom, pohodlné kreslo na čítanie, v ktorom sa môžete nechať unášať fantáziou a ponoriť sa do príbehu, nepochybne oceníte. Rovnako to platí aj pre milovníkov televízie alebo popoludňajších šlofíkov.

Aj vy si môžete dopriať kreslo ušiak a relaxovať v ňom bez obáv o zdravie. Vďaka svojej premyslenej konštrukcii sú ušiaky vhodné na viachodinové sedenie. Všetci si uvedomujeme riziká dlhodobého sedenia v nevhodnej polohe, kde trpí krčná chrbtica a sedacie svaly. V ušiaku sa môžete spoľahnúť na podporu týchto častí tela a nestane sa vám, že sa zobudíte dolámaný, ak si v ňom neplánovane zdriemnete. V súčasnosti sú kreslá ušiaky zvyčajne plne čalúnené, majú masívne drevené nohy a môžu sa pochváliť dlhou životnosťou. Investícia do nich sa teda rozhodne oplatí, pretože vám poskytnú nespočetné množstvo chvíľ na relax a budú dlho skrášľovať miestnosť, kam ich umiestnite. Nadčasový dizajn z nich robí naozaj štýlový kus nábytku.

Do akých interiérov sa hodí ušiak kreslo a kam ho umiestniť?

Už sme viackrát naznačili, že kreslo na čítanie ušiak je zaujímavým dizajnovým prvkom a veľmi praktickou dekoráciou do obývačky, detskej izby či spálne, no nestratí sa ani v kancelárii alebo pracovni. Skvelé je aj to, že ušiak zapadne do akéhokoľvek interiéru, no treba si vybrať prevedenie, tvar a farbu, aby vytvoril harmóniu s ostatným nábytkom a charakterom miestnosti.

Polstrované kreslo ušiak sa najviac hodí do klasických a rustikálne zariadených interiérov s vintage či retro nádychom. Veľa samozrejme spraví aj materiál, z ktorého je vyrobené, no vyžaruje z neho útulnosť a komfort. Bojíte sa, že v moderných interiéroch by toto kreslo nepôsobilo pekne? Ak si zvolíte čo najminimalistickejšie prevedenie a neutrálne farby, nemáte čo pokaziť. Ak ste kreatívna duša a milujete hravé interiéry, môžete dokonca zaexperimentovať a vyskúšať ušiak kreslo bordové, horčicovo žlté alebo inú kontrastnú farbu, ktorou naň upútate pozornosť. Alebo si trúfnete na vzory?

Zdroj: Unsplash.com

Kreslo ušiak s taburetom alebo aj bez neho je výrazným interiérovým doplnkom, preto si treba dobre premyslieť, kde sa bude najlepšie vynímať. Závisí aj od toho, či sa odvážite hrať s farbami, alebo sa rozhodnete pre decentnejší model. Ak máte dostatok priestoru, môžete si zaobstarať ušiaky dva - umiestnite ich oproti sebe a vytvoríte ideálne zátišie pre dôverné rozhovory.

Rovnako dôležité je aj to, kde chcete kreslo využívať a na čo všetko má slúžiť. Iné požiadavky sa kladú na ušiak, ktorý bude určený na relaxovanie, no ak má plniť inú funkciu, napríklad ak potrebujete kreslo na kŕmenie do detskej izby, vhod prídu pokročilé funkcie ako podnožka, možnosť polohovať operadlo alebo hojdanie.

Zdroj: Pixabay.com

Rady na záver

Do interiérov ladených v škandinávskom a boho štýle sú zvyčajne perfektné ušiaky v svetlých prírodných odtieňoch s efektným prešívaním. Ako doplnok, ktorý zjednotí vzhľad miestnosti, môžete použiť dekoračný vankúš, ktorý umiestnite na ušiak. Ak máte interiér zladený do glamour štýlu, tým pravým bude kreslo ušiak s ozdobným lemovaním, zlatým či strieborným, prípadne strapcami či kryštálmi. Rustikálne priestory si pýtajú kožené prevedenie, vidiecky štýl vám dovolí aj vzorovaný poťah s florálnym motívom, ktorý zdôrazní rodinný charakter miestnosti. Pastelové farby sú ako stvorené pre retro štýl.

Náš tip: škandinávske kreslo s taburetkou tmavošedej farby sa bude vďaka neutrálnej farbe vynímať vo väčšine interiérov a doladiť ho môžete vhodnými doplnkami ako vankúše, deka a podobne. Môžete si ho zaobstarať tu: https://www.prehozynapostel.sk/p/skandinavske-kreslo-s-taburetkou-tmavosedej-farby