Feng shui #2 – Posteľ v spálni

V prvej časti nášho seriálu o Feng shui sme sa venovali ideálnemu umiestneniu spálne vo vašom dome. Dnes, keď už máme zvolenú vhodnú miestnosť pre spálňu, si povieme niečo o vhodnej polohe postele, o veciach ktoré by v spálni nemali chýbať, no hlavne o veciach, ktoré by ste od nej mali dať čo najďalej.

Posteľ neumiestňujte priamo medzi okno a dvere. V takomto priestore je tok čchi zrýchlený a toto zrýchlenie nevplýva príliš dobre na vaše biopole. Ak si to chcete názorne predstaviť, predstavte si, že okno a dvere sú otvorené. Vtedy vzniká prievan a vaša posteľ je uprostred neho. Spomínaný tok je vlastne obdobou prievanu na úrovni energie. Ideálna poloha na umiestnenie postele je tak v uhlopriečke oproti dverám.

Za posteľou má byť stena

Určite by ste nemali posteľ umiestňovať zadnou stranou k oknu. Keďže okno nieje stabilná, pevná a nepriehľadná vec teda ak nepoužívate dekoračné závesy, nemáte vnútornú istotu, že cez neho do postele nič neprejde. Nemusí to byť konkrétna vec, môžu to byť napríklad aj pohľady susedov, či okoloidúcich, ak máte spálňu situovanú do ulice. Posteľ teda rozhodne umiestnite k stene.

Feng shui

Smerovanie nôh

Jedným zo základných pravidiel je nemať nohy počas spánku kolmo oproti dverám. Je to preto, lebo táto poloha sa označuje ako poloha smrti. V takejto polohe sa pochovávali mŕtvi v starovekej Číne. A určite nechcete spať práve v takej polohe.

Nad posteľou neumiestňujte nič ťažké

Nad posteľ neumiestňujte nič ťažké. To znamená veľké lustre, dekoračné obrazy s hrubými rámmi, široké police plné dekoračných doplnkov a pod. Rozhodne vám to nedpridá na pocitu pohody pri každodennom zaspávaní, pretože vám nad hlavou bude neustále visieť potencionálne nebezpečenstvo. Samozrejme, políčku alebo obraz môžete upevniť tak, že sa ani nepohne, no nepríjemného pocitu sa ani takto nezbavíte.

Tyrkysový prehoz

Elektronika v spálni

Určite sa jej vyhnite čo najviac. Nielenže zaberá priestor a zmenšuje vám priestor v spálni, nepriaznivý účinok na váš spánok môžu mať aj elektromagnetické vlny, ktoré tieto spotrebiče vysielajú. Ak ich tam z nejakých dôvodov mať musíte, snažte sa ich umiestniť čo najďalej od postele.

Ďalšie veci, ktoré tam nepatria

Do spálne neumiestňujte kvety. Aj z biologického hľadiska, kvety potrebujú dýchať. A tak, ako my ľudia, aj kvety dýchajú kyslík. A tak ho ostane menej pre vás. Kvety produkujú kyslík len v kombinácii so slnečným svetlom, teda určite nie v noci. Podľa Feng shui filozofie do spálne nepatria ani iné živé veci ako zvieratká či rybičky. Pretože spálňa by mala patriť len vám. Nepatria sem ani fontánky, či obrazy, na ktorých je voda. Rovnako sa vyhnite aj mŕtvej energií, ktorá je prítomná v suchých rastlinách. Ďalej sa odporúčame vyhnúť:

Liekom, ktoré sú obrazom choroby a vaša spálňa má byť zdravým miestom. Starým šatám, spálňa má byť miestom obnovy a oživenia. Odpadkovým košom na to snáď ani žiadny dôvod uvádzať netreba. A určite by ste sa mali vyhnúť všetkým pracovným artefaktom ako sú stohy papierov, rôzne spisy či notebooky. Spálňa je miestom oddychu aj keď máte prácu, ktorá je vašim koníčkom.

Žltý prehoz na posteľ Bordový prehoz na posteľ

Vaša posteľ

Aj keď momentálne nemáte partnera, v spálni by ste mali mať vždy manželskú posteľ. Pripravujete sa tak na príchod nového spoločníka do vášho života. Používajte prírodné materiály ako bavlna, či hodváb. Vyberajte si také obliečky a posteľné prádlo, ktoré vám je príjemné. Pamätajte, trávite tu tretinu svojho života.

Dekoračné zrkadlá

Tie by si zaslúžili aj samostatnú tému, no skúsime ju popísať aspoň stručne. Zrkadlá sú z filozofického hľadiska nebezpečné, pretože podľa príslovia na zdravie číha mnoho chorôb, ak sa na vás na posteli díva zrkadlo, bráni vám počas spánku zbavovať sa starých a nepríjemných emócií. Veľa ľudí má šatníky v spálňach a práve na šatník si veľa ľudí umiestňuje zrkadlá. Ak takto uvažujete aj vy, skúste ho umiestniť do vnútra šatníka. Veľa šatníkov sa však predáva so zrkadlom vonku. Ak sa tomu neviete vyhnúť, je dobré na noc zrkadlá zakrývať. Napríklad plachtou. Prípadne skúste natočiť šatník tak, aby zrkadlo nebolo natočené smerom k vašej posteli.

Spánok Dekoračné zrkadlá