Feng shui #4 – Zariadenie kuchyne

Prvou zásadnou vecou je presvetlenie miestnosti. Tak, ako vždy, najvhodnejšie je prirodzené svetlo. Kuchyňa by preto mala mať veľké okná, aby sa svetla do nej dostalo čo najviac. V kuchyni a hlavne v časti, kde sa najviac pracuje na príprave jedla (doska na krájanie, sporák) by malo byť svetlo čo najjasnejšie (tzv. jang svetlo).

Vo zvyšnej časti a to predovšetkým v kuchyni, ktorá je spojená s jedálňou by malo byť svetlo tlmenejšie (jin svetlo) pričom tieto dve svetlá by mali celý priestor jasne oddeľovať na pracovnú časť (kuchyňa) a na relaxačnú časť (jedáleň). Dôležitý je aj pekný výhľad z kuchyne. Viac zrelaxujete pri pohľade na vašu záhradu, ako na hlavnú cestu s autami.

Kvetinové závesy Kvetinový kuchynský obrus

Pozor na mŕtvu energiu

Už minule sme si povedali, že kuchyňa je srdcom domova. Preto musíte dávať veľký pozor na mŕtvu energiu. Tú nájdete v suchých kvetoch, špine a v akomkoľvek neporiadku. Mŕtva energia sa môže odzrkadliť na vašom zdraví a tiež schopnosti prosperovať. Tým pádom prichádzate o šťastie a radosť, ktoré sú v harmonickej domácnosti veľmi potrebné. Preto majte kuchyňu stále upratanú a zbavte sa všetkého mŕtveho.Tiež by ste v kuchyni nemali vystavovať nože. Energia z nich rodí konflikty. Nože patria na skryté miesto napríklad do zásuviek alebo skrinky. Mŕtvu energiu nahraďte živou. Umiestnite na voľné miesta živé rastliny v kvetináčoch, či kyticu čerstvých kvetov do vázy. Na stôl s pekným obrusom môžte umiestniť čerstvé ovocie, na okná zase dekoračné závesy s motívom kvetov. Odpad vynášajte čo najčastejšie, pretože s fyzickým odpadom sa v dome ruka v ruke hromadí aj psychický odpad. A zatiaľ čo ten prvý nemusí mať na každého až tak výrazný vplyv, tomu druhému však už neujde nikto.

Podlaha

Podlahu vyberajte stále podľa toho, v akej časti máte kuchyňu umiestnenú. od severu cez východ až po južnú stranu sa hodí na podlahu drevo alebo jeho imitácie. Od juhu na sever smerom cez západnú stranu je vhodnejší kameň. Vyhnúť by ste sa mali ale farbám, ktoré sa pripisujú vode (od odtieňov modrej smerom do tmavšej časti farebnej palety), pretože voda disponuje nestabilnou energiou, ktorá v srdci domácnosti nemá čo hľadať. Ak už ale také farby máte a nemôžete ich zmeniť (či už s finančných alebo iných dôvodov), riešením môže byť aj moderný koberec. Ku kuchynskej linke zas môžete umiestniť pestrofarebný kuchynský behúň.

Farebný behúň Koberec do kuchyne

Kuchynský stôl

Snažte sa zvoliť čo najväčší kuchynský stôl aký môžete vzhľadom na rozmery vašej kuchyne. Dôležité je aby sa k nemu zmestili všetci členovia rodiny. Nezabudnite aj na pohodlné kuchynské stoličky. Stôl môžete jednoducho vyzdobiť farebným obrusom alebo ozdobným behúňom.

Spotrebiče v kuchyni

V prvom rade všetky spotrebiče, ktoré v kuchyni máte musia byť plne funkčné. A to do najmenších detailov. Vodovodný kohútik zase nesmie kvapkať. S odtekajúcou vodou by pomaly odtiekla aj vaša finančná stabilita a prosperita. V kuchyni sa stretávajú dva prvky, dva základné energie, ktoré sú ale v neustálom konflikte medzi sebou. No a práve pre zabezpečenie funkčnosti kuchyne sa tomuto konfliktu nedá vyhnúť. Ide o oheň (všetky spotrebiče, ktorých primárnou funkciou je tvorba tepla) a vodu (tu patrí napríklad umývadlo, umývačka riadu, ale aj chladnička). Tieto “ohnivé a vodné spotrebiče” by nemali byť navzájom pokope, ale mali by mať dostatočný odstup. Ak to nie je možné (čo sa pri menšej kuchyni môže stať), pokúste sa ich oddeliť pevnou priehradou, najlepšie z dreveného materiálu. Ak si kuchyňu ešte len plánujete a máte na to priestor, umiestnite tieto prvky čo najďalej od seba. Vtedy bude mať energia priestor na zdravé prúdenie.

biely kuchynský stôl Kuchynské stoličky

Chladnička

Chladnička je miestom a symbolom hojnosti. Plná zásob symbolizuje pokoj, pohodu, pripravenosť a šťastie. V mnohých domácnostiach sú potraviny, ktoré by mali byť skryté naopak vystavované. Ide o všelijaké sušené rastliny, ktoré slúžia aj ako dekorácia. Rôzne zväzky sušených bylín, kvetov, zväzky cibule či kukurice. Takéto veci by mali mať svoje miesto mimo pohľad ľudských očí. Súvisí to s mŕtvou energiou, ktorú sme spomínali vyššie. 

A na záver to najdôležitejšie – sporák

Ten predstavuje bohatstvo a energiu, takzvaný oheň domácnosti. Práve z tohto dôvodu by ste mali vždy uprednostniť plynový sporák pred elektrickým, pretože živý oheň nenahradia žiadne jeho imitácie. Ako sme už spomínali, dôležitý je výber správneho svetla. Pri sporáku použite vždy silnejšie svetlo. Úplne najvhodnejšie umiestnenie je na “ostrovčeku” v strede kuchyne. Práve vtedy ste aj počas varenia v centre diania spolu s rodinou, neotáčate sa im chrbtom a podobne. Ak už sporák musí byť pri stene, rozhodne má byť pri plnej stene bez dverí a okien a z opačnej strany steny sa nesmie nachádzať napríklad wc, či kúpeľňa. Ak je sporák umiestnený pri okne, dochádza tu ku konfliktu pri prúdení energií. Tiež ho neumiestňujte do jednej línie medzi umývadlo a chladničku. Táto konštalácia evokuje smútok. Sporák – ako oheň v srdci domácnosti využívajte čo najčastejšie. Ak horí v srdci oheň, aj “telo” je potom zdravé a šťastné.

Spotrebiče v kuchyni kuchynské hodiny