Koberec do každej izby

V minulosti boli koberce nenahraditeľnou súčasťou každej domácnosti. Neskôr ich zo svojej pozície vytlačili rôzne dlaždice, drevené či laminátové podlahy alebo parkety. Koberce sa tak stali len určitým doplnkom v domácnostiach. Nie je sa čomu čudovať. Veď určite by bola škoda krásnu drevenú podlahu zakryť kobercom od steny k stene. Kedy sú koberce naozaj nápomocné si môžete prečítať v dnešnom blogu.

Ak chcete vedieť ako vo svojej domácnosti využiť koberec ste na správnom mieste. V nasledujúcich riadkoch Vám predstavíme situácie, kedy je koberec nevyhnutný. V ďalšej časti tohto blogu si predstavíme jednotlivé materiály používané pri kobercoch.

Koberec ako ochrana pred chladom

V mnohých domoch ale aj bytoch je častokrát problém s chladnou podlahou. Určite ani Vy nemáte radi ten pocit chladnej podlahy na bosých chodidlách. Koberec je v tomto prípade skvelým riešením. Nikto nevraví že koberec musíte mať vo veľkosti celej izby, stačí zakryť priestor, kde sa najčastejšie pohybujete. Druhým prípadom kedy koberec tvorí vítanú izoláciu je, ak máte deti. Tie sa často krát radi hrajú na zemi a pre to by ste im mali vytvoriť dokonalé podmienky. V každej detskej izbe by mal byť koberec, ktorý ju nie len zútulní ale vytvorí aj skvelé miesto na hranie.

Zakryje všetky nedostatky

V každej domácnosti sa nájde miesto na podlahe, ktoré postupom času zmení svoju farbu prípadne tam ostanú odtlačky od nábytku. Veď si len predstavte koľko času strávite napríklad pri kuchynskej linke. Či už počas varenia, upratovania či umývania riadu. Pod Vašimi nohami tak podlaha či dlaždice začnú strácať farbu a začnú sa ničiť. V tomto prípade je skvelým riešením kuchynský behúň, ktorý zakryje nedostatky a Vašim nohám poskytne pohodlie. Skúste sa niekedy pozrieť pod nábytok, ktorý na svojom mieste stojí už dlhšiu dobu, alebo pod kancelárske kreslo, ktorého kolieska sa pohybujú stále po tom istom mieste, určite všade na týchto miestach nájdete malé nedostatky, ktoré koberec hravo zakryje.

Oživte každú miestnosť

Koberce môžu skvele slúžiť aj ako dekoratívny prvok. Častokrát prepája dizajn nábytku a doplnkov. Navyše, koberec má aj skvelú tlmiacu funkciu. Bude pohlcovať zvuky a tak sa v miestnosti eliminuje nepríjemná ozvena. Koberce zútulnia každú izbu a vďaka svojmu dizajnu ju dokážu behom sekundy zmeniť na nepoznanie. Pre konzervatívnejších sú vhodné koberce v zemitých jemných farbách, odvážlivci môžu zvoliť výrazné farby a vzory, ktoré na prvý pohľad upútajú každého návštevníka.

Viete rozlíšiť typy kobercov?

1 HEAT-SET

Typ priadze, ktorá je spracovaná tepelnou úpravou. Koberce s týmto vláknom majú väčšiu pevnosť a sú odolnejšie voči poškodeniu. Vďaka tejto úprave sú farby koberca výraznejšie a intenzívnejšie.

 

2 HEAT-SET FRIEZE

Toto vlákno je o niečo silnejšie v porovnaní s klasickým Heat-set. Hlavným dôvodom je jeho dĺžka a väčšia hustota jednotlivých vlákien. Tie sú na konci zatočené čo dodáva kobercu príjemný povrch a moderný vzhľad.

3 HEAT-SET CARVING

Tento spôsob úpravy dáva kobercom väčší objem a stabilitu vlákien. Vlákno je následne zakúrtené a na určitých miestach zrezané. Od toho je prívlastok carving. Touto úpravou získava koberec luxusný vzhľad a predlžuje sa jeho životnosť.

3 SHAGGY

Tieto vlákna sú charakteristické svojim zakrúteným vzhľadom. Vďaka tomu majú koberce svoj strapatý a huňatý vzhľad. Koberce majú husté a dlhé vlákna a zaručujú trvácnosť a stálosť farieb.

4 VELÚR

Koberce z tohto materiálu majú hladký, jemný a jednoliaty povrch. Vlas tohto koberca je krátky, pretože sa v konečnom štádiu výroby zastrihávajú. Sú vysoko odolné a majú bezproblémovú údržbu.

5 VLNA

Vlna má výborné úžitkové vlastnosti. Izoluje teplo, hluk a statickú energiu. Okrem toho koberce z vlny odolávajú mechanickému poškodeniu, vďaka pružnosti vlákien sa pri záťaži vrátia do svojho pôvodného stavu.

6 POLYPROPYLÉN

Toto vlákno je menj pružné,čo znamená menšiu stálosť a riziko deformácie povrchu. Na druhej strane sú tieto koberce veľmi odolné voči rôznym látkam či vlhkosti. Skvele sa tak hodia napríklad do kuchyne alebo jedálne.

7 POLYESTER

Má podobné vlastnosti ako polypropylén ale v kvalitnejšom prevedení. Je veľmi pevný a odoláva poškodeniu alebo vyblednutiu farieb. Vyznačuje sa aj výrzanou mäkkosťou pripomínajúcou vlnu.

8 AKRYL

Tieto vlákna pripomínajú svojim vzhľadom vlnu. A nie len vzhľadom, podobné sú aj na dotyk. Oproti vlne sú však oveľa lacnejšie, čo zvyšuje ich atraktivitu. V kobercoch sa používajú samostatne alebo ako prímes iného materiálu.