Lehátka – najobľúbenejší doplnok záhrady či terasy

Využite svoju záhradu alebo terasu naplno a užívajte si bezstarostné chvíle na pohodlnom lehátku. Poradíme vám, na čo sa pri kúpe zamerať a ktoré záhradné lehátka sa tešia najväčšej obľube. Inšpirujte sa a vytvorte si aj vy relaxačný kútik, kde si vychutnáte dobrú knihu, vypijete kávičku alebo sa len tak budete opaľovať.

Dokonalé pohodlie na záhrade či chate presne podľa seba

Každý z nás má inú predstavu o tom, ako by mal vyzerať perfektný relax. Záhradné ležadlá sa vyrábajú v rôznych dizajnoch, niektoré dokonca s naozaj premyslenými praktickými vychytávkami, ktoré sa starajú o dokonalý komfort po všetkých stránkach, takže si každý príde na svoje.

Záhradné lehátko by však malo byť nielen odolné voči poveternostným vplyvom, ak bude umiestnené v exteriéri, tiež pohodlné, ale malo by aj pôsobiť esteticky a ladiť s ostatným záhradným nábytkom. Ak ho nekupujete ako súčasť sady, dobrým riešením je orientovať sa na neutrálne farby, ktoré sa ľahko kombinujú k ostatnému vybaveniu a hodia sa do modernej aj do klasicky ladenej záhrady.

Náš tip: praktický a štýlový záhradný nábytok nájdete tu: https://www.prehozynapostel.sk/zahradny-nabytok-1

Aké sú najobľúbenejšie druhy záhradných lehátok?

Požiadavky na lehátka sú rôzne, preto si môžete vyberať z mnohých typov lehátok pre jednu osobu, ale nájdete i záhradné lehátka pre dve osoby. Okrem toho sa môžete rozhodnúť pre záhradné lehátko polohovateľné, vďaka ktorému nebudete mať problém si prispôsobiť polohu ležadla ako potrebujete, alebo pevný model. Podstatné je, aby bolo ležanie ergonomické.

Niektoré modely sú vybavené tienidlom, strieškou alebo slnečníkom, iné sú bez neho. Závisí len od vašich preferencií a vybavenia, ktoré už máte, ktoré bude lepším riešením do vašej záhrady. Ak potrebujete lehátko často prenášať na rôzne miesta, napríklad aj vziať so sebou na dovolenku, ľahký skladací model je to pravé pre vás. Prípadne môžete zvážiť model na kolieskach, uľahčujúcich prenášanie.

Pre náročnejších, ktorí od lehátka čakajú viac, je riešením záhradné ležadlo s hojdacou funkciou, na ktorom sa môžete počas ležania pohojdávať, alebo rozkladacie záhradné lehátko so stolíkom v modernom dizajne, ktoré plní funkciu sedačky, má ochranu pred slnkom a zároveň stolík v rovnakom dizajne, na ktorý si môžete odložiť drink.

Praktické rady pri výbere pohodlného záhradného lehátka

V prvom rade sa zamerajte na nosnosť. Vyberajte si taký model, ktorý bez problémov unesie najťažšieho člena rodiny. Štandardne bývajú lehátka prispôsobené na 120 kg, no menšie, ľahšie a prenosné modely môžu byť vhodné skôr pre ľahšie a menšie osoby, preto je tento údaj veľmi podstatný. Okrem toho treba dbať na to, aby materiál lehátka bol dostatočne odolný voči dažďu, slnku, ale aj voči naťahovaniu, žmolkovaniu, aby poťah na slnku hneď nevybledol a nedeformoval sa pod hmotnosťou ležiacej osoby.

Ako sa starať o záhradné lehátka

Tak ako každý záhradný nábytok, aj záhradné lehátka potrebujú vašu pozornosť, aby vám dlho slúžili. Údržba sa odvíja najmä od toho, z akého materiálu je záhradné lehátko vyrobené. Drevenú konštrukciu treba pravidelne olejovať, aby sa drevo nevysúšalo. Kovové záhradné ležadlá treba kontrolovať v spojoch. Obyčajne sú natreté antikoróznym náterom, aby boli dostatočne odolné, takže si nevyžadujú zložitú údržbu. Rovnako nenáročné sú aj ratanové modely, tie stačí v prípade zaprášenia či znečistenia len utrieť mokrou mikrovláknovou utierkou a vankúše a poťahy oprať.

Po sezóne sa odporúča lehátka odložiť do záhradného domčeka či garáže, aby neboli zbytočne vystavené chladu, mrazu a nepriaznivému počasiu.