Nájdite si čas na skrášľovacie rituály! Toaletné stolíky sú na ne ako stvorené

Z histórie toaletných stolíkov

To, že starať sa o seba je dôležité, vedeli už Egypťania. V ich hrobkách sa preto okrem iného vybavenia často našli rozmanité krabičky z dreva, kovu, keramiky alebo kostí, ktoré slúžili na odkladanie parfémov, mastičiek, olejov, zrkadiel alebo líčidiel. V starovekom Grécku a Ríme takisto nezaostávali, krabičky si dokonca zvykli zdobiť mytologickými motívmi. V Európe sa v 12. storočí objavujú aj malé skrinky so zrkadlom, niektoré v prenosnej verzii. Slúžili na odkladanie kozmetiky a šperkov a môžeme ich pokladať za akýchsi predchodcov toaletného stolíka. Ten sa však objavil až koncom 17. storočia vo Francúzsku. Mal sklápací vrch, tzv. poudrouse a bol súčasťou domácností vyššej spoločnosti.

Asi najviac sa o jeho slávu zaslúžila Madame de Pompadour, ktorá trávila celé hodiny skrášľovaním sa pri toaletnom stolíku. Keďže zvykla počas svojich kozmetických procedúr pri toaletnom stolíku prijímať i návštevy, stal sa miestom na debaty a stretávanie sa s priateľmi. Mária Antoinetta a Mária Terézia taktiež nedali na toaletné stolíky dopustiť. Každá vplyvná dáma túžila mať svoj.

Postupom času toaletné stolíky prenikali do domácností aj strednej vrstvy a rozširovali sa možnosti prevedenia. Dizajn stolíkov bol inšpirovaný gotikou, ale i renesanciou, empírom, rokokom a ďalšími smermi, inovácie nastali aj v použití rôznych materiálov od rôznych kovov cez sklo, mramor a ďalšie. Staršie toaletné stolíky boli vybavené i umývadlom, postupne ich vzhľad prechádzal zmenami a niektoré modely sa stali doslova ikonickými. Aj dnes si môžete objednať repliky inšpirované históriou. Nikomu určite netreba predstavovať typický hollywoodsky kozmetický stolík, ktorý sa často objavoval aj vo filmoch a spája sa s menami ako Marilyn Monroe alebo Audrey Hepburn.

Zdroj: unsplash

Výhody toaletných stolíkov - prečo o nich vôbec uvažovať?

Čo je na toaletných stolíkoch také výnimočné, že aj dnes si nájdu svoje miesto v mnohých domácnostiach? Okrem toho, že moderné toaletné stolíky sú zaujímavým doplnkom interiéru ponúkajú toho oveľa viac. Ich najvýznamnejšou funkciou je dokonalá organizácia kozmetiky, líčidiel a šperkov, ktoré vám nemusia zahlcovať skromný priestor v kúpeľni.

Toaletné stolíky so zrkadlom sú ideálnym miestom na nalíčenie, upravenie zovňajšku alebo aplikovanie masiek, krémov, sér a ďalších kozmetických prípravkov. Prispôsobte si ho tak, aby ste si vytvorili príjemnú oázu pokoja, len vaše osobné kráľovstvo, kde si oddýchnete a doprajete si zaslúženú chvíľku len pre seba - starostlivosť o pleť a zároveň psychohygienu napríklad po náročnom dni v práci.

Ako si vybrať ideálny toaletný stolík

V súčasnosti si môžete vyberať z širokej ponuky toaletných stolíkov, na trhu nájdete dokonca i detský toaletný stolík pre malé parádnice. Dôležité je najmä rozhodnúť sa pre správne rozmery v závislosti od miestnosti, kde bude stolík stáť, ale aj od toho, čo všetko doň chcete uložiť, čím plynulo prechádzame k potrebe dostatočného úložného priestoru.

Zdroj: unsplash

Je praktické, ak má stolík zásuvky alebo skrinky na všetky doplnky, pre mnohé ženy je absolútnou nevyhnutnosťou zrkadlo s osvetlením. Čo sa týka vzhľadu, je len na vás, či uprednostníte toaletný stolík Hollywood v štýle filmových hviezd, alebo dáte prednosť zaujímavému vintage kúsku či minimalistickému modelu. K stolíku budete potrebovať i pohodlnú stoličku, taburetku alebo kreslo. Dôležité je i to, aby bol vyrobený z kvalitného a odolného materiálu, aby vám mohol dlho a spoľahlivo slúžiť.

Prezrite si ponuku na https://www.prehozynapostel.sk/toaletne-stoliky-1 a vyberte si ten svoj.