Prečo by vám nemali chýbať doma závesy ?

Závesy dlhé roky patria k jedným z najčastejších a najpoužívanejších spôsobov, akými prekrývame okná v miestnostiach. Vyrábajú sa v množstve farieb, látok, vzorov a textúr, aby mohli naplniť estetické nároky milovníkov akéhokoľvek štýlu. Svoje miesto majú v našich domácnostiach, ale aj v kanceláriách a majú oveľa väčší význam, ako len skrášľovanie našich domovov. 

V tomto článku sme sa zamerali na argumenty, ktoré jednoznačne potvrdzujú, že závesy sú stále aktuálne, majú miesto v každej domácnosti a pomôžeme vám aj s výberom najvhodnejšieho modelu pre vás.

Dôvody, prečo by ste mali mať doma závesy

Nie vždy je to len o estetike, závesy plnia aj množstvo praktických funkcií, vďaka ktorým sú pre váš domov skutočným prínosom. Zhrnuli sme pre vás tie najpodstatnejšie:

1. Závesy sa postarajú o dokonalé súkromie

Ak nebývate na samote, je dosť pravdepodobné, že máte susedov. Určite nám dáte za pravdu, že niektorí občas zvyknú byť zvedaví, z času na čas im ujde očko a pohľad zablúdi aj do vašich okien. Vaše súkromie a bezpečnosť však nemusí nik narúšať, vďaka závesom si môžete naplno užívať svoj priestor bez toho, aby ste mali divákov alebo lákali zlodejov, najmä ak bývate na prízemí. Bariéru medzi vašim domovom a vonkajším priestorom môžete regulovať hrúbkou materiálu: tmavšie farby a hrubšie látky sú perfektné ako závesy do spálne. Naopak v miestnostiach, kde nepotrebujete toľko súkromia, no občas sa hodí mať možnosť zatiahnuť sa pred svetom, využitejte skôr tenšie, priesvitnejšie a svetlejšie dekoračné závesy.

2. Chcete sa lepšie vyspať ? Zatemnite si okná !

Domácnosti s bábätkami ale aj všetci, čo majú problém so zaspávaním, ocenia možnosť zatemniť si spálňu závesmi a vytvoriť si ideálne, ničím nerušené podmienky na spánok. Regulovať množstvo svetla a obmedziť ho na minimum vám pomôžu závesy do spálne, a rovnako aj závesy do detskej izby pre vaše ratolesti. Podporíte tak lepší nočný spánok celej rodiny a vytvoríte si pokojné, útulné prostredie, v ktorom sa budete cítiť príjemne a bude radosť v ňom relaxovať a načerpať energiu do ďalšieho dňa. Závesmi jednoducho vytvoríte intímnu atmosféru, stačí si zvoliť správne farby, ktoré nebudú príliš kričať.

spálňa

3. Nepustia do miestnosti prach

Ďalšou užitočnou funkciou, ktorou si vás závesy bez pochýb získajú, je že do izieb neprepustia prach z vonku, keď vetráte alebo máte otvorené okná. Dôležité je ale pravidelne závesy a záclony vysávať, čistiť zbavovať ich nahromadených prachových častíc a nečistôt, najmä ak máte doma alergikov.

4. Postarajú sa o úsporu energie

O úniku tepla cez okná ste už určite niečo počuli. Dlhé závesy vám pomôžu tieto zbytočné tepelné straty významne znížiť, pretože dokážu udržať v miestnosti teplo počas chladných a sychravých dní a vy ušetríte za kúrenie. V lete, keď zase vás trápia horúčavy a klimatizácia beží naplno, sú opäť užitočné, pretože zabránia úniku chladného vzduchu oknom. Okrem toho, priame slnečné svetlo prichádzajúce cez okná v lete dokáže poriadne vyhriať miestnosti, takže zatiahnuté závesy v spálni vedia znížiť účty za elektrinu, pretože klimatizácia nebude musieť chladiť o dušu a spotrebuje tak menej energie. Vaša peňaženka sa vám poďakuje.

5. Šikovné riešenie na rozdelenie miestnosti

Máme pre vás praktický tip: závesy môžete využiť aj na rozdelenie miestností bez toho, aby ste museli zmenšovať priestor alebo aby boli nutné stavebné úpravy. Navyše vám poskytujú možnosť prispôsobiť si zatiahnutím podľa potreby, takže vždy, keď dostanete chuť vytvoriť v miestnosti bariéru, stačí zatiahnuť záves a ak vám práve vyhovuje mať k dispozícii celý, nerozdelený priestor, len odhrniete záves a je vybavené.

6. Závesy sa postarajú o želanú atmosféru

Presne tak, aj estetickej funkcii treba venovať náležitú pozornosť, veď kto by netúžil žiť v útulnom prostredí. Každú miestnosť dokážete pomocou záclon a závesov pretvoriť na nepoznanie, nie je nutné ani kupovať nový nábytok, ak chcete zmeniť jej charakter. Luxusné závesy z prémiových materiálov vyžarujú eleganciu, pôsobia slávnostne, sú výrazným prvkom interiérového dizajnu a určite urobia na vašich hostí dojem. Hotové závesy žlté prežiaria miestnosť a postarajú sa o príjemnú, optimistickú náladu. Vďaka záclonám môžete doslova kúzliť a miestnosť prispôsobiť ročnému obdobiu, príležitosti alebo nálade. Je to len na vás!

farebné závesy

Ako si vybrať ideálne závesy na okná ?

Teraz, keď už viete, že hotové závesy na okná do domácnosti bez debaty potrebujete, poradíme vám, ako si vybrať správne, aby ste sa z nich mohli tešiť.

Materiál má veľký vplyv na výsledný dojem

Podľa toho, aký chcete dosiahnuť efekt, si vyberajte materiál záclon. Zamatové závesy, typické svojou štruktúrou a charakteristickým leskom, zabezpečia nádych elegancie a klasického štýlu. Nielen druh, ale aj hrúbka materiálu je podstatná. Hrubší materiál ako napríklad vlna či spomínaný zamat, prepustí dnu menej svetla. Ľanová látka má zase veľmi peknú prirodzenú štruktúru, ktorá dodá izbe prírodný charakter.

Pohrajte sa s farbami a ozdobnými detailmi

Výber farieb do miestnosti je niekedy hotová veda, najmä ak si potrpíte na to, aby všetko na sto percent ladilo. Neutrálnymi farbami nikdy nič nepokazíte, pretože sa jednoducho kombinujú a pôsobia príjemným dojmom. Vôbec sa nemusíte báť, že sú nudné. Štýlovo pôsobí napríklad béžový záves zdobený striebornou niťou. Ak je vašim cieľom skôr upútať pozornosť na závesy, vyberajte si žiarivé odtiene. Jednofarebné závesy sú stávkou na istotu, ak si netrúfate kombinovať vzory a potlač. Predstavujú naozaj nadčasovú voľbu, s ktorou nespravíte za žiadnych okolností chybu. Tmavšie farby majú tendenciu miestnosti zmenšovať, pôsobia slávnostnejším dojmom. Svetlé, ľahké ľanové závesy v jemnejších alebo pastelových odtieňoch opticky zväčšia priestory a vytvoria ilúziu vzdušnosti, priestrannosti.

Vhodná dĺžka závesov

Ešte predtým, ako sa rozhodnete nejaké závesy kúpiť, určite si dôkladne pomerajte okná a rozhodnite sa pre dĺžku, ktorá vám bude najlepšie vyhovovať. Závesy až po zem vyzerajú naozaj elegantne a bohémsky, no táto dĺžka nie je veľmi praktická v domácnostiach s malými deťmi a zvieratami, ani vo frekventovaných miestnostiach, kde sa okolo okien často pohybujete a hrozí, že sa o nariasenú látku na zemi potknete.

Aký spôsob uchytenia preferujete ?

Hotové závesy s krúžkami, ktoré sú pripevnené k látke, bez problémov prevlečiete cez kovovú alebo drevenú tyč. Je to jedna z najbežnejších možností, ktorej konkurujú napríklad závesy upevnené háčikmi na koľajnice, alebo upevnenie pomocou štipcov. Uchytenie závesov má vplyv na to, ako ľahko sa odhŕňajú, takže tam, kde existuje predpoklad, že budete so závesmi manipulovať častejšie, sa oplatí vybrať si spôsob, ktorý ide hladko.

Účel závesov

Iné zvolíte hotové závesy do kuchyne, ktoré by určite mali do miestnosti pustiť viac svetla ako do spálne, kde je zase zatemnenie žiaduce, a iné budete chcieť závesy do obývačky. Jednofarebný záves v neutrálnych farbách na seba nebude pútať toľko pozornosti ako nápadný, vzorovaný. Práve preto je dobré sa pred nákupom zamyslieť, kam plánujete závesy umiestniť a čo všetko by mali spĺňať.

zavesy

Zlaďte závesy do štýlu

Jednofarebné závesy vám ľahko pomôžu prispôsobiť vzhľad okien podľa preferovaného štýlu. Máte interiér zariadený v modernom, škandinávskom štýle? Závesy v prírodných odtieňoch do neho skvelo zapadnú! Preferujete skôr klasický štýl? U nás si takisto prídete na svoje. Prezrite si našu ponuku jednofarebných hotových závesov a zútulnite si domov. Aj fádne pôsobiace interiéry môžu obohatiť starostlivo zvolené závesy, pretože pomôžu zvýrazniť priestor alebo dodať mu zaujímavý šmrnc.