Vybrať perfektný záhradný nábytok nie je žiadna veda. Poradíme vám, ako na to

Kde začať - výber ideálneho záhradného nábytku krok za krokom

Aby ste si v záhrade či na terase vytvorili harmonický priestor, kde budete radi čerpať silu a oddychovať po náročných, hektických dňoch, musíte si ujasniť, aké riešenie vám bude najlepšie vyhovovať.

Pre aký materiál sa rozhodnúť?

Začnime materiálom. Ten je dôležitý nielen z hľadiska štýlu, ale má vplyv aj na to, koľko vám nábytok vydrží. Je preto rozumné zamyslieť sa, aké máte podmienky, či a kde budete záhradný nábytok mimo sezóny skladovať a čo od neho očakávate.

Najčastejšie máte tieto možnosti:

Ratan je populárnou voľbou, pretože má mnoho výhod - nie je náročný na údržbu, zvládne aj drsnejšie podmienky a je cenovo dostupný. Samozrejme, má aj mínusy, najmä nižšiu životnosť a ak je dlhodobo vystavený slnečnému žiareniu, zvykne vyblednúť. K dispozícii je nielen prírodná varianta, ale aj čoraz populárnejší umelý ratan.

Drevo je prírodný materiál s krásnou štruktúrou a nádychom luxusu. Má vysokú nosnosť, je odolné, na výber máte pestrú škálu odtieňov, zvyčajne ho neprevráti ani silnejší vietor a ak ho správne ošetrujete, vydrží vám dlhé roky. Ak ho však nebudete dostatočne a správne ošetrovať ochranným náterom, hrozí, že vyschne a popraská, alebo naopak napučí, pretože reaguje na vlhkosť a teplotu. Na zimu musíte drevený záhradný nábytok vhodne uskladniť a zabaliť do ochranných obalov.

Kov má tú výhodu, že je veľmi pevný, vydrží aj náročnejšie podmienky a vďaka ochrannému náteru len tak nezhrdzavie. Nie je ani náročný na údržbu - záhradný nábytok kovový treba raz za čas očistiť vodou a saponátom. Jeho mínusom je vysoká tepelná vodivosť - počas horúčav na to netreba zabúdať, aby ste sa nepopálili a v zime bude chladnejší ako drevo alebo ratan.

Plast je populárnou voľbou, pretože je ľahký, bez problémov ho prenesiete, kam potrebujete, je k dispozícii v množstve farebných prevedení od klasiky ako biela, čierna či hnedá, až po odvážnejšie farby ako červená, modrá, zelená, fialová a ružová. Jeho ďalšou výhodou je veľmi výhodná cena a nenáročná údržba. Nevadí mu, ani keď zmokne. Chýba mu však taká stabilita, akou sa môžu pýšiť pevnejšie materiály, nezvláda väčšiu záťaž a nie je veľmi ekologický nielen z hľadiska výdrže, ale aj ďalších faktorov. Ani na vzhľad nepôsobí tak luxusne ako drevo či kov, no netreba si pod pojmom plastový záhradný nábytok automaticky vybaviť len jednoduchú bielu plastovú stoličku.

Zdroj: Unsplash.com

Hotový set alebo kombinácia stoličiek, stola a ďalšieho zariadenia?

Ak chcete mať istotu, že bude všetko k sebe dokonale ladiť, poobzerajte sa po záhradných setoch - pohovka, kreslá a stôl sú základnou výbavou, bez ktorej to jednoducho nebude ono. Kompletné záhradné sety vašu terasu alebo záhradu okamžite premenia na útulné miesto, kde budete s radosťou tráviť voľný čas a nemusíte sa starať o to, či k sebe nábytok ladí alebo nie. Rozhodnúť sa treba už len pre farebné prevedenie a veľkosť setu.

Zdroj: Unsplash.com

Náš tip: Ratanová súprava je aktuálne hitom nielen vďaka svojmu elegantnému vzhľadu, ale aj kvôli univerzálnosti a dostupnej cene. S pohodlnými vankúšikmi a podsedákmi každú terasu, pergolu či záhradné posedenie pozdvihne na novú úroveň.

Ste tvorivá duša a chcete sa kreatívne prejaviť? Skúste si jednotlivé kusy záhradného nábytku nakombinovať podľa vášho vkusu. Môžete vychádzať zo záhradného setu, ktorý doplníte ďalšími prvkami, alebo vyzdobiť svoj exteriér úplne originálnym spôsobom a zaobstarať si každý kúsok zvlášť. Tí odvážnejší môžu smelo kombinovať rôzne štýly - industriálne a moderné prvky, vintage a rokmi overená klasika. Niekedy spolu najlepšie fungujú tie najmenej očakávané kombinácie.

Pri love na najlepší záhradný nábytok však nezabudnite zohľadniť to, na akej ploche bude záhradný nábytok stáť a skombinovať estetický aspekt s tým funkčným. Praktická stránka je veľmi dôležitá - tenké kovové nožičky stoličiek umiestnené na tráve nie sú najlepší nápad, pod váhou sediaceho sa zapichnú do zeme a sedenie sa stane nepohodlným. Na tieto detaily treba určite myslieť, aby ste neboli sklamaní.

Najobľúbenejšie druhy záhradného nábytku

Aké máte priestorové možnosti? Chcete v záhrade viac-menej stolovať, alebo skôr leňošiť? Alebo z každého rožku trošku? Nech je už odpoveď akákoľvek, rebríčkom obľúbenosti kraľujú okrem záhradných setov hlavne tieto druhy záhradného nábytku:

Zdroj: Unsplash.com

Oddýchnite si v záhradnej hojdačke

Každý potrebuje chvíľku pre seba. Vy si tú svoju môžete dopriať pohodlne uvelebení v záhradnej hojdačke. Jemne sa pohojdávať a užívať si nádherné slnečné počasie v hojdačke nikdy neomrzí. Z rozmanitej ponuky dizajnov a prevedení si určite nebudete mať problém vybrať takú, čo do bodky splní vaše predstavy o ideálnom relaxe a zapadne do záhrady. Záhradná hojdačka je favoritom nielen malých detí, ale aj dospelí si v nej vedia vychutnať obľúbený nápoj a zabudnúť na všetky starosti, či len na chvíľku si zdriemnuť.

Záhradný slnečník sa postará o tieň

Niekedy veru nezaškodí dať si od prudkých slnečných lúčov pauzu a mať v záhrade útočisko pred ostrým slnkom. Slnečník je na túto úlohu ako stvorený. Výhodné je, ak má možnosť nastaviť uhol sklonu a výšku podľa potreby. Pevná konštrukcia, ktorá spoľahlivo odolá vetru, ale aj vodeodolný povrch potiahnutý UV filtrom sú vyhľadávané vlastnosti, vďaka ktorým slnečník bude svoju misiu plniť na sto percent.

Zdroj: Unsplash.com

Náš tip: Štýlový záhradný slnečník so stojanom nájdete tu: https://www.prehozynapostel.sk/p/bezovy-slnecnik-na-zahradu-so-stojanom#100181

Romantická lavička - absolútna klasika

Máte peknú skalku alebo sa môžete popýšiť pestovaným kvetinovým záhonom ako z katalógu? Či dokonca vám môžeme závidieť prekrásny sad alebo aspoň zopár rozkvitnutých stromov? V tom prípade vám rozumieme, ak túžite po tom občas si sadnúť na lavičku a pokochať sa tou nádherou. Lavička je už roky rokúce súčasťou takmer každej záhrady.

Lehátko na opaľovanie

Nachytať bronz ako na exotickej dovolenke môžete aj doma, v záhrade. Stačí sa natrieť opaľovacím krémom, nasadiť slnečné okuliare a ľahnúť si na lehátko. Všetci milovníci slnenina ocenia možnosť polohovať vrchnú časť a nastaviť si operadlo tak, ako vám to práve vyhovuje. Ak nemá vaše záhradné lehátko tienidlo, poobzerajte sa po slnečníku. Maximálne pohodlie je zaručené!

Altánok

Dni v záhrade pod altánkom sú jednoducho kúzelné. Nezaskočia vás ani nečakané dažďové prehánky, problém nebude ani silné poludňajšie slnko. Ak máte v záhrade priestor na altánok, získate nielen veľmi moderný a esteticky vyzerajúci prvok, ale aj veľmi praktické vybavenie. Niektoré modely altánkov sú vybavené závesmi alebo markízami, ktoré použijete podľa počasia.

Či vás čaká len doplnenie zásob záhradného nábytku, alebo potrebujete kompletnú výbavu, veríme, že vám náš článok pomohol urobiť si predstavu o možnostiach, výhodách a nevýhodách jednotlivých druhov nábytku. Ak chcete dobre nakúpiť, snažte sa uprednostniť kvalitu. Lacný nábytok nemusí dlho vydržať a v konečnom dôsledku vás bude jeho výmena stáť viac, ako keby ste si hneď kúpili overenú možnosť.