Záhradné hojdačky vytvoria čarovnú a pohodovú atmosféru

Ako si predstavujete dokonalý relax na záhrade? Pre mnohých z nás je to práve oddych v súkromí v spoločnosti rodiny, priateľov alebo napríklad čítanie dobrej knihy v príjemnom prostredí. Pohodlná záhradná hojdačka v týchto predstavách samozrejme nemôže chýbať, veď čo je lepšie ako môcť sa vystrieť na čerstvom vzduchu a vychutnávať si jemný hojdavý pohyb? V tomto článku vám poradíme, ako si nájdete ideálnu hojdačku, ktorá najlepšie splní vaše požiadavky.

Ako vybrať záhradnú hojdačku, v ktorej si užijete dokonalý relax?

Výber záhradnej hojdačky by ste mali podriadiť viacerým faktorom. Mnohí z nás sa rozhodujú najmä podľa estetickej stránky, aby záhradná hojdačka vytvorila harmonický celok k ostatnému záhradnému nábytku či zariadeniu terasy. Vôbec nepochybujeme o tom, že dizajn je veľmi dôležitý, no rozhodovanie ovplyvňujú aj ďalšie veľmi dôležité parametre, najmä to, koľko osôb sa na hojdačke bude hojdať, aký materiál najlepšie splní vaše nároky, kam hojdačku umiestnite a do hry vstupuje aj otázka bezpečnosti, najmä ak máte malé deti.

Samozrejme, nevylučuje sa skombinovať napríklad závesné hojdacie kreslo a rodinnú záhradnú hojdačku, všetko závisí od vášho rozpočtu, predstáv o nerušenom relaxe a individuálnych požiadaviek. Riešenie, pri ktorom skombinujete viaceré možnosti, je obľúbené najmä pri početnejšej rodine, kedy si blahodárne účinky hojdavého pohybu chce dopriať viac ľudí naraz.

Tú svoju si môžete vybrať tu: https://www.prehozynapostel.sk/zahradny-nabytok-1

Druhy záhradných hojdačiek

Hojdačka na záhradu môže mať viacero podôb, práve preto aj druhov hojdačiek existuje rovno niekoľko a aby sme mohli delenie hojdačiek rozobrať podrobnejšie, musíme si stanoviť základné kritériá, na základe ktorých hojdačky zaradíme do príslušnej kategórie. Najčastejšie sa na záhradné hojdačky pozeráme podľa veľkosti, materiálu, z ktorého sú vyrobené, podľa typu konštrukcie, nosnosti a často sa tieto parametre zlievajú. 

Hojdačky podľa veľkosti a nosnosti

Na výber máte hojdačky určené pre jednu osobu, ale aj modely, v ktorých sa pohodlne pohojdajú dve a viac osôb. Záhradné hojdačky pre deti sú prispôsobené nižším hmotnostiam a tie pre najmenších by mali byť vybavené aj bezpečnostným pásom, aby nehrozil pád či škaredé zranenie.

Záhradné hojdačky určené pre viac ako jednu osobu by mali mať nosnosť aspoň 250 kg a sedadlo by malo mať plochu aspoň 150 až 170 cm, aby sa všetkým pohodlne sedelo. Nosnosť hojdačky je z hľadiska bezpečnosti dôležitý parameter, ktorý neodporúčame prekračovať, aby nehrozil úraz.

Hojdačky podľa materiálu

Najčastejšie možnosti pri nákupe záhradných hojdačiek sú kovové, drevené alebo ratanové záhradné hojdačky, no niektoré modely sú i textilné, prípadne kombinujú viacero materiálov. Prvou voľbou do exteriéru by mal byť model, ktorý bude schopný statočne odolávať vplyvu poveternostných podmienok, predsa len, umiestnenie v záhrade na nekrytej ploche kladie na hojdačku vyššie nároky ako v prípade umiestnenia hojdačky do interiéru, krytej zimnej záhrady a podobných priestorov, kde nehrozí dážď či dlhodobé vystavenie prudkému slnečnému žiareniu.

Zdroj: Unsplash.com

Každý materiál má svoje plusy aj mínusy a rozhodovanie by vám mal uľahčiť aj nábytok, ktorý už na záhrade máte, aby hojdačka k nemu ladila, alebo naopak vytvorila zaujímavý kontrast. Vyberte si taký model, ktorý vám bude spoľahlivo robiť radosť niekoľko rokov.

Kovové záhradné hojdačky patria k najpredávanejším modelom. Obľúbené sú aj vďaka svojej cenovej dostupnosti, pevnej konštrukcii, nenáročnej údržbe a pestrým dizajnovým možnostiam.

Ratanové záhradné hojdačky majú nielen zaujímavý dizajn, ale sú aj relatívne nenáročné na údržbu, najmä tie z umelého ratanu. Ich prírodný, no štýlový a moderný vzhľad a to, že ich nemusíte skrývať ani v daždi, sú zárukou narastajúcej popularity.

Drevené záhradné hojdačky sú voľbou číslo jeden pre všetkých milovníkov prírodných materiálov, pretože z estetického hľadiska sa do záhrady ideálne hodí a dokáže vykúzliť idylickú atmosféru. Drevená konštrukcia musí byť ošetrená vhodným náterom, aby odolávala dažďu, slnečnému žiareniu a vydržala všetky výkyvy počasia, preto si vyžaduje, aby ste náter obnovovali. Drevené hojdačky sú cenovo drahšie oproti hojdačkám z iných materiálov, no túto nevýhodu vyvažuje príjemný vzhľad, vyššia nosnosť a dizajn.

Zdroj: Pixabay.com

Textilné záhradné hojdačky sú najčastejšie určené pre jednu osobu, majú závesnú konštrukciu a veľmi efektný výplet. Nevyžadujú si veľa miesta a veľmi priaznivá cena z nich robí naozaj dostupnú možnosť pre každého.

Hojdačky podľa typu konštrukcie

Do záhrady môžete umiestniť hojdačku najčastejšie s pevnou kovovou alebo drevenou konštrukciou, ktorá môže slúžiť naraz viacerým osobám, alebo sa môžete poobzerať po závesnej konštrukcii a hojdačku zavesiť na pevný konár, trám na terase a podobne. Obľúbené sú aj hojdacie kreslá v tvare vajíčok s konštrukciou, ktorú ľahko prenesiete, kam potrebujete.

Aby ste si mohli užívať pokojné chvíle na čerstvom vzduchu, konštrukcia by mala byť dostatočne stabilná, mať odolný rám navrhnutý tak, aby boli nohy konštrukcie dostatočne hrubé a vo vhodnom rozostupe, ale aj aby sedadlo vydržalo udávané zaťaženie. 

Nielen typ konštrukcie, ale aj sedadlo je veľmi dôležité z hľadiska pohodlia. V závislosti od materiálu môže byť sedadlo drevené, alebo napríklad vystužené textilnou tkaninou, no aby ste sedeli ako v obláčiku, odporúča sa poobzerať sa po mäkkých vankúšoch, ktoré level pohodlia posunú na vyššiu úroveň. Pri nákupe sa vždy uistite, čo všetko je súčasťou balenia. 

Polohovateľná záhradná hojdačka vám zabezpečí vyšší level komfortu ako modely, ktoré nemôžete nastaviť podľa potreby, no ani tie netreba zatracovať. Dôležité je, aby sa vám v hojdačke pohodlne sedelo nielen na chvíľku, ale aby vás nič netlačilo počas dlhšej doby.

Konštrukcia hojdačky môže byť často obohatená o praktickú striešku, ktorá plní funkciu slnečníka, no dokáže poskytnúť aj základnú ochranu proti nečakanému dažďu. Rodinné záhradné sedačky s kovovou konštrukciou sú takmer vždy látkovou strieškou vybavené, pri drevených alebo závesných je strieška zriedkavá.

Kam umiestniť záhradnú hojdačku

Záhradná hojdačka môže skrášľovať nielen vašu záhradu, ale aj balkón, terasu, niektoré závesné modely dokonca aj obývačku či detskú izbu alebo iné interiérové priestory. Všetko závisí nielen od rozmerov samotnej hojdačky, ale aj od vašich preferencií. Veľká záhrada vám otvára široké spektrum možností, kam hojdačku umiestniť. Vždy treba zohľadniť, čo bude v jej okolí, aby nezavadzala a hojdanie nebránilo používať ostatný záhradný nábytok, ale všímať si treba aj to, či je dobre chránená pred silným vetrom, ktorý by ju mohol prevrátiť.

Zdroj: Pixabay.com

Exeriérové záhradné hojdačky na tráve

Veľké rodinné záhradné hojdačky určené do exteriéru, na ktoré sa môže usadiť viac osôb, sa okrem väčších rozmerov vyznačujú i ťažšou hmotnosťou, takže myslite na to, aby podklad, kam ich umiestnite, bol dostatočne pevný. Rozhodne nespravíte chybu, ak hojdačku postavíte na stabilný povrch, či už betónový, alebo na zámkovú dlažbu či štrkom spevnený podklad. Pri menších a ľahších hojdačkách toto riešiť nemusíte, tie nemajú problém stáť na rovnej ploche trávniku, závesné modely zase môžete upevniť aj na dostatočne pevný konár stromu, konštrukciu terasy a podobne.

Hojdačka na terase alebo na balkóne

Pohodlná záhradná hojdačka môže byť tiež súčasťou záhradného sedenia na terase alebo môže ozdobiť odľahlý kút, ktorý zostáva nevyužitý a takto ho dokážete šikovne oživiť a nájsť mu nové využitie. Ak zvažujete hojdačku na balkón, dobre si pomerajte priestor, kam ju chcete umiestniť a nezabudnite pripočítať nejaké centimetre navyše, aby ste sa mohli na nej hojdať bez toho, aby ste narážali do steny či iného nábytku.

Hojdačky v interiéri

Záhradná hojdačka pre deti predstavuje zdroj nekonečnej zábavy, takže ak im ju chcete dopriať aj v detskej izbe, keď počasie neumožňuje pobyt v záhrade, závesná hojdačka v makramé štýle bude skvelým dizajnovým prvkom, ktorý osvieži akýkoľvek interiér a určite sa okamžite stane obľúbeným miestom pri trávení voľného času.