Ako udržiavať bazén čistý? S týmito radami to zvládnete!

Čo môže byť v horúcom lete príjemnejšie ako možnosť schladiť sa vo vlastnom bazéne v súkromí svojej záhrady… Postaviť na dvore bazén je ľahké, no starať sa oň tak, aby ste mali vždy krišťáľovo čistú vodu, musíte vedieť, aby ste predchádzali problémom so špinavou vodou. V tomto článku sa pozrieme na užitočné tipy, ako sa správne starať o vodu v bazéne, aby bolo kúpanie v ňom vždy príjemným zážitkom.

Čo treba urobiť ešte predtým, ako sa v bazéne budete môcť bezpečne okúpať?

Ak ešte nie ste hrdí majitelia bazéna, na začiatok sa treba rozhodnúť, aký bazén si vybrať. Medzi najjednoduchšie a cenovo prijateľné možnosti patria nadzemné bazény veľmi populárne nafukovacie alebo plastové s kovovou konštrukciou a filtráciou sú naozaj dostupné a nenáročné riešenia.

Všetko potrebné bazénové príslušenstvo a bazény do vašej záhrady si vyberiete tu: https://www.prehozynapostel.sk/bazeny

Máte bazén? Určite miesto, kam rodinný bazén postavíte a odstráňte ostré trsy trávy, ktoré by ho mohli prepichnúť. Vybaľte a vyčistite bazén, skontrolujte jeho konštrukciu a príslušenstvo, či nie sú niekde nejaké poškodenia. Ak je všetko v poriadku, môžete ho postaviť na bazénovú podložku, dobre ho vyčistiť, pripojiť príslušenstvo a začať napúšťať vodu. Nasleduje nepretržité filtrovanie vody po dobu 24 hodín a následná kontrola a úprava pH vody. Pravdepodobne bude nutné ju pomocou bazénovej chémie upraviť na hodnoty v rozmedzí 6,8 7,2. Po jednom až dvoch dňoch sa už môžete vrhnúť do vody.

Najideálnejším riešením je napustiť bazén pitnou vodou, ktorá je už ošetrená a zbavená rôznych mikroorganizmov. Ak budete napúšťať bazén vodou zo studne alebo potoka, týchto mikroorganizmov sa budete musieť zbaviť, čo býva často dosť nákladné.

Sezóna je v plnom prúde ako udržiavať vodu čistú?

Bazénová chémia vám pomôže udržiavať vodu v optimálnom stave. Ľahká údržba vody v bazéne sa bohužiaľ bez chémie nezaobíde. Tá si totiž musí poradiť s rôznymi mikroorganizmami, najmä riasami, vírusmi a baktériami. Aby mohla bazénová chémia spoľahlivo fungovať, v bazéne musíte udržiavať optimálne hodnoty pH vody.

Zdroj: Unsplash.com

Filter v plnom nasadení

Priezračná voda v bazéne bez akýchkoľvek mechanických nečistôt, to je zase úloha filtrácie. Správne fungujúca piesková filtrácia spolu s bazénovou chémiou sa postarajú o to, aby počas celej sezóny bola zdravotne neškodná voda v bazéne, vždy pripravená na schladenie v horúcich dňoch. Aby filtrácia fungovala tak, ako má, odporúča sa ju v pravidelných intervaloch, približne raz za 10 až 14 dní, prečistiť a asi raz za 2 alebo 3 roky, v závislosti od intenzity využívania bazéna, ju úplne vymeniť.

Dôležité je, aby ste mali správny filter pre vašu veľkosť bazéna. Tu sa šetriť vôbec neoplatí. Menšie bazény si vystačia s lacnejším, kartušovým filtrom, no väčšie, rodinné bazény už budú potrebovať pieskovú filtráciu a filtračné čerpadlo. Aby spoľahlivo slúžilo, pravidelne ho preplachujte a vymieňajte kremičitý piesok, aby dobre zachytával nečistoty.

Sledujte hodnotu pH vody

Meranie hodnoty pH vody sa vykonáva pomocou testerov a odporúča sa vykonávať aspoň dvakrát do týždňa. Na výber máte tabletové, papierové alebo elektronické. Základom bezproblémovej starostlivosti o nadzemný bazén je udržiavanie hodnoty pH v optimálnych hodnotách.

Ak máte vodu s pH vyšším ako 7,4, hrozia mliečne zákaly. Voda s pH nižším ako 7,0 prispieva k rýchlejšiemu blednutiu farieb súčastí bazéna a korózii kovových častí. Nesprávne pH však nepoškodzuje len bazén, ale nemá dobrý vplyv ani na človeka, pretože vám môže podráždiť pokožku alebo oči.

Tvrdosť vody je tiež dôležitá

Tvrdosť vody v bazéne treba tiež kontrolovať, aspoň raz za mesiac a veľmi tvrdú vodu je potrebné zmäkčiť na to určenými prípravkami.

Ako čistiť bazén, keď sa objavia problémy?

Znečistená voda nie je len estetický problém. Ak nie je voda čistá, treba ju začať hneď dávať do pôvodného stavu, aby sa jej stav nevymkol spod kontroly a nebolo nutné celý bazén vypustiť. Dôležité je vždy odstraňovať aj mechanické znečistenie a nečakať, kým spôsobí zakalenie.

Zdroj: Unsplash.com

Zelená voda v bazéne - takto sa jej zbavíte

Zelená voda vám najčastejšie signalizuje prítomnosť rias, o čom svedčí aj fakt, že na dne a stenách bazéna sa tvorí sliz. Je veľmi pravdepodobné, že za výskyt rias môže nesprávna hodnota pH vody. Odmerajte ju, takisto skontrolujte koncentráciu chlóru a peroxidu. Aby ste dosiahli optimálne hodnoty, budete musieť pridať algicídny prípravok proti tvorbe rias, šokový prípravok proti riasam a vločkovač. Nezabudnite kefou vyčistiť dno a steny bazéna od rias a filtrovať vodu.

Hnedá voda - čo ju spôsobuje?

Najčastejšou príčinou do hneda sfarbenej vody v bazéne je väčší obsah železa, ako je potrebný. Testerom skontrolujte pH vody a optimalizujte ju na ideálnu hodnotu. Nadmerný výskyt železa je obyčajne spôsobený nesprávnym šokovaním bazéna chlórom. Vo vode tak ostáva nadbytok voľného chlóru a vytvára sa chemická nerovnováha. Vodu budete musieť poriadne prefiltrovať, pridať prípravok na zníženie minerálov a po 24 hodinách aj vločkovač.

Hnedú vodu môžu tiež spôsobovať aj hnedé druhy rias, vtedy je postup podobný ako pri zelenej vode.

Zakalená voda v bazéne - príčiny a čo s tým

Zakalená voda môže mať viacero príčin a aby ste sa jej zbavili, budete musieť prísť veci na koreň.

Ak sa vám začínajú v bazéne tvoriť riasy, v počiatočnom štádiu o tom svedčí biela kalná voda. Treba sa však uistiť, že je to naozaj tak, preto v noci urobte test na straty chlóru. Po západe slnka do bazéna pridajte chlór, odmerajte hodnoty a ak ráno po odmeraní nameráte pokles o viac ako o 1 ppm, máte do činenia s riasami. Postupujte ako pri zelenej vode.

Mútna, zakalená voda v bazéne môže mať príčinu v nesprávnom pH vody, neúčinnej filtrácii, chemickej nerovnováhe, nadbytku vápnika alebo kombinácii týchto faktorov. Opäť bude nutné zmerať hodnoty pH vody, pretože vplýva na chemickú rovnováhu v bazéne. V závislosti od nameraných hodnôt si na pomoc vezmite chémiu na zníženie alebo zvýšenie pH.

Ak vás trápi nadbytok vápnika, čo zistíte pomocou testovacích prúžkov, mali by ste použiť odstraňovač vápnika z bazénov. Ak však nepomôže, budete musieť vypustiť asi polovicu vody z bazéna a nahradiť ju novou.

Čo robiť s bazénom po konci letnej sezóny

Aby vám záhradný bazén dlho slúžil, nevyhnete sa jeho zazimovaniu. Predsa len, plast a mrazy nie sú úplne najlepší kamaráti. Po skončení kúpacej sezóny, najneskôr však keď sú teploty nižšie ako 10 stupňov, treba bazén zazimovať. Najlepším riešením je ho zbaliť a na pár mesiacov odložiť.

Prvým krokom je vypustenie vody a odmontovanie príslušenstva. Nasleduje čistenie vnútra bazéna čistou vodou, aby nikde nezostali zvyšky chemických prostriedkov a potom nechajte bazén dôkladne vyschnúť, aby ste ho mohli zrolovať a uložiť spolu s príslušenstvom na suché miesto, kde nemrzne. Aj filtráciu treba pred uskladnením vyčistiť.

Ak máte bazén s konštrukciou, kovové časti by ste mali rozobrať a po sezóne ošetriť proti korózii. Počas zimy môžete bazén občas preskladať, aby nevznikali lomy, prehyby a poškodenia.

Praktické rady na záver

Najjednoduchšou cestou, ako si zabezpečiť bazén s čistou vodou, je kúpiť si rovno celý set. Nebudete tak musieť riešiť, či máte všetko, čo vám ešte k dokonalej starostlivosti chýba, či ste si kúpili vhodný filter k veľkosti bazénu a podobne.

Zdroj: Unsplash.com

K starostlivosti o bazén sa vám bude hodiť aj plachta na prekrytie bazéna počas daždivých dní a trochu pomôže i s ohrevom vody. Hoci je pravda, že solárny ohrev nenahradí. Solárna plachta kombinuje výhody oboch.

Keďže po zazimovaní bazéna a dlhej prestávke, kým sa opäť sezóna prihlási k slovu, ubehne niekoľko mesiacov, nie je na škodu spísať si zoznam s jednotlivými krokmi, optimálnymi hodnotami a frekvenciou všetkých potrebných úkonov, aby voda vo vašom bazéne bola vždy priehľadná. Občas sa stane, že zabudnete a zbytočné chyby vám len prirobia starosti.