Závesy na okná - doplnok ktorý oživí Váš interiér

Často krát pri plánovaní dizajnu nášho interiéru zabúdame na veľmi dôležitý prvok, ktorým sú okná. Koľko krát do dňa stojíte pri okne a sledujete počasie alebo si len tak vychutnávate Vašu kávu? Práve pre to tento článok venujeme oknám, presnejšie sa zameriame na záclony a závesy, ktoré ich zdobia.

Pri výbere závesov na okná by ste mali brať do úvahy štýl, v akom je zariadená izba, jej účel, teda to či je to miestnosť na odpočinok, na trávenie času s rodinou či na prácu. Dôležitá je aj veľkosť okna a jeho umiestnenie. Ponúkame Vám pár univerzálnych tipov pre výber tých správnych závesov.

V izbách ako je obývačka či jedáleň, v ktorej vítate hostí alebo trávite čas s rodinou by mali závesy pôsobiť reprezentatívne a zároveň útulne. Môžete sa rozhodnúť pre transparentné ľahšie látky v neutrálnych farbách, ktoré skôr pasujú do menších priestorov. Alebo hrubšie a objemnejšie tkaniny vo farbách, ktoré budú ladiť k celkovému dizajnu, tie sú ideálne pre klasické interiéry. Závesy do obývačky by teda mali vystihovať dušu Vášho domu.

Ak plánujete dať závesy do spálne, treba myslieť na to, že v tejto miestnosti oddychujete alebo spíte. Preto by mali plniť aj tlmiacu funkciu, aby nás ochránili pred okolitým hlukom či zvedavými pohľadmi. Ak nie ste ranné vtáča a chcete si dlhšie pospať, jednoducho závesy zatiahnete a môžete ďalej oddychovať. Pre deti by ste mali zvoliť závesy plné farieb s krásnymi rozprávkovými motívmi či vzormi.