Herné kreslá - stačí kancelárska stolička alebo sa oplatí investovať viac?

Počítačové hry sú fenomén a každý zanietený hráč si na svoju výbavu potrpí. Sedenie je pri hraní dôležitým aspektom a jeho výberu treba venovať náležitú pozornosť. Veď prečo by ste sa mali krčiť na obyčajnej kancelárskej stoličke, keď sú tu oveľa praktickejšie riešenia?

Herná stolička a kancelárska stolička nie je to isté

Hoci sú si v mnohom podobné a občas sa môžete stretnúť aj s pojmom herné kancelárske stoličky, čo možno pomýli, kreslá pre hráčov majú úplne inú ergonómiu ako klasické kancelárske stoličky. Moderné herné kreslá sú uspôsobené na dlhodobé sedenie, keď sa na dlhé hodiny ponoríte do sveta hier a nevnímate dianie okolo seba. Herné stoličky majú oproti kancelárskym množstvo funkcií navyše a viacero možností polohovania, aby ste si mohli zabezpečiť požadovaný pozorovací uhol a sklon, ale aj stabilitu vášho tela pri hraní, o ktorú sa postará najmä špeciálne tvarovanie kresla a rozmery operadla, či samotného sedadla.

Herné kreslá pre náročných majú rôzne vylepšenia - vankúše pre bedrovú chrbticu, hlavu alebo dokonca systém chladenia. Odlišnosti sú zrejmé aj v dizajne. Na rozdiel od kancelárskych stoličiek sa herné kreslá môžu pochváliť dynamickým, moderným a agresívnejším vzhľadom, často dotvoreným farebnými kombináciami a ozdobnými detailmi. Na atraktivite im rozhodne pridáva aj podsvietenie.

Ponuku herných kresiel si môžete pozrieť tu: https://www.prehozynapostel.sk/kancelarske-kresla-1

Prečo sa oplatí investovať do herného kresla

Áno, uznávame, herná výbava je často náročná na rozpočet, no chrbát máte len jeden, preto je rozumné postarať sa o čo najpohodlnejšie sedenie, aby vaše telo netrpelo. Avšak výnimočný komfort, ktorý poskytujú herné kreslá, si nemusia vychutnávať iba hráči počítačových hier. Ak pracujete z domu a pri počítači trávite veľa času, kvalitné kreslo s pokročilými možnosťami nastavenia, ktoré uľaví vášmu boľavému chrbtu, veru nie je na zahodenie.

Zdroj: Unsplash.com

Aký rozpočet si treba pripraviť?

Tak ako všetko, aj herné kreslá sa pohybujú v rôznych cenových hladinách. Cena sa odvíja od použitých materiálov, mohutnosti kresla a jeho nosnosti, špeciálnych technických vlastností a ďalších parametrov.

V cenovej hladine do sto eur kúpite detské herné kreslá alebo kreslá pre začiatočníkov. V prípade, že investujete do kresla približne do 300 eur, získate okrem vyššej nosnosti aj množstvo doplnkových funkcií, ktoré ocenia aj nároční hráči. Kreslá s cenovkou nad 300 eur sú už naozaj prešpikované technológiami, bývajú vybavené aj reproduktormi a podsvietením a aj tí najnáročnejší s nimi budú určite spokojní.

Vychytávky, ktoré by malo mať pohodlné herné kreslo

Najlepšie herné kreslá sa postarajú o dokonalý komfort počas dlhých hodín hrania obľúbených hier a sú zárukou toho, že od nich nebudete vstávať dolámaní. Profesionálni, ale aj vášniví amatérski hráči sa jednohlasne zhodujú, že ich vysnené hráčske kreslo by sa malo pýšiť najmä týmito charakteristikami:

Zdroj: Unsplash.com

  • ideálna hĺbka sedadla - niektoré modely majú možnosť nastaviť si požadovanú hĺbku sedadla, napríklad podľa výšky používateľa.
  • výškové nastavenie sedadla, najmä možnosť plynulého nastavenia výšky, je obrovské plus, pretože vás nelimituje a môžete si výšku kresla nastaviť presne podľa vašich preferencií.
  • operadlo by malo byť profilované a kopírovať anatomickú štruktúru vašej chrbtice.
  • možnosť nakloniť stoličku posunie herné sedenie na vyšší level, pretože znižuje riziko nepríjemných bolestí chrbtice.
  • opierka na ruky - podrúčky počas hry umožňujú ruky oprieť a znížiť napätie v ramenách, vďaka čomu je aj dlhší čas strávený v rovnakej polohe komfortný.
  • stabilná konštrukcia a spoľahlivá základňa s piatimi kolieskami zabezpečí, že so stoličkou sa bude dobre manipulovať
  • vankúšik pod hlavou a v bedrovej časti zvyšuje pohodlie.
  • priedušný materiál poťahu, v ktorom sa nebudete potiť.
  • tiché kolieska s plynulým chodom.

Herné stoličky majú oproti kancelárskym mnoho výhod a užijete si v nich dlhé chvíle pohody. Hoci je cena vyššia, za komfort to stojí.