Feng shui #1 – Umiestnenie spálne

Uhádnete, v ktorej miestnosti vášho domu, či bytu trávite až tretinu svojho života? Pravdepodobne poviete, že v spálni. A samozrejme, máte pravdu. No a práve preto, že v spálni trávime toľko času, mala by byť maximálne pohodlná, komfortná a mala by vám dávať pocit istoty a bezpečia. Práve vhodnému umiestneniu nielen jednotlivých vecí v spálni, ale aj samotnej spálne sa venuje filozofia Feng Shui.

Bez zbytočných rečí poďme rovno spoločne zistiť, kde najlepšie umiestniť svoju spálňu. Toto sa ľahšie povie, ako urobí, hlavne, ak si dom práve nenavrhujete od základou, ale máte ho už postavený. Napriek tomu, vymeniť si izby nemusí byť niekedy komplikovaný problém.

Spálňa by mala byť čo najďalej od vchodu

Spálňa by vôbec nemala byť priamo oproti vchodovým dverám, lebo vchod je miesto, kde do domu vstupuje energia. Tá by chodbou prúdila priamo bez prekážok do spálne. A na kvalitný spánok a harmóniu potrebujete pravý opak.

Spálňa

Spálňu neumiestňujte nad alebo pod garáž

V našich konceptoch domov sa spálňa asi často pod garážou nenachádza, no nad ňu si ju umiestňuje dosť ľudí. Nie je to veľmi dobrý nápad. Keď spíte nad garážou, môžete mať pocit, že spíte na streche nejakého skladu a cez strop garáže sa k vám môžu dostávať negatívne vibrácie z ulice. Tie narúšajú harmóniu, ktorá je pre spálňu dôležitejšia, ako v akejkoľvek inej izbe vášho domu. Navyše je pod vami veľký prázdny priestor, ktorý vo vás môže evokovať pocit, že sa nachádzate nad priepasťou. Obzvlášť vtedy, ak máte podlahu, ktorá v kombinácii s prázdnom pod ňou vydáva dunivé zvuky. Našťastie, tie ľahko odstránite tým, že na celú podlahu rozprestriete pohodlný koberec. Ten odstráni nepríjemné dunivé zvuky a čiastočne odfiltruje aj vibrácie.

Zabudnite na podkrovie

Spálňa v podkroví u niektorých ľudí evokuje útulnosť, podľa feng shui je to ale často aj úzkosť. Ak už takú spálňu máte, porozmýšľajte nad vhodným umiestnením nábytku a bytových doplnkov, priestory udržiavajte dostatočne osvetlené. Síce v spálni by malo byť svetla menej, ale v tomto prípade práve presvetlením odstránite pocit úzkosti.

Feng shui

Orientovanie na juhozápad

Podľa Feng shui sú týmto smerom ovplyvňované manželské a partnerské vzťahy. Pre deti je zase vhodnejší severovýchod. Ten prispieva k úspechom napríklad v škole.

Zvoľte najpokojnejšie, tmavé miesto

Spálňa by mala byť miestom pre vás, resp. pre partnerov, preto by ste mali zachovávať jej intimitu a nepúšťať do nej nepovolaných ľudí a dokonca ani deti. Je to miestom pre vás a tak to má byť za každých okolností. Vyhnete sa tak prílevu energií, ktoré nie sú v súlade s vašou harmóniou. Vyhnúť by ste sa mali aj prílišnému presvetleniu. Tiež nepoužívajte veľa rôznych svetiel. Svetlo vytvára nadbytočnú energiu, ktorú v spálni nepotrebujete. Radšej siahnite po niečom tlmenom. Vašu spálňu taktiež dokonale doplnia luxusné prehozy na posteľ, ktoré sú zároveň aj skvelým pomocníkom pri ustlaní vašej postele.

Feng shui spálňa Spálňa feng shui

V ďalšej časti si povieme, ako (ne)umiestniť v spálni posteľ. Aby ste sa cítili bezpečne a mohli si dopriať kvalitný a ničím nerušený spánok.