Ako sa zbaviť rôznorodých škvŕn na dekách, obliečkach či kobercoch?

Je veľmi veľa druhov fľakov ktoré sa dajú vyčistiť jednoduchým použitím pracieho prášku alebo čistidla. Ale čo na škvrny ktoré bežným spôsobom dole nepôjdu?

Škvrny od kozmetiky

Každá žena pozná ten pocit keď sa s rukou ktorou ste si nanášali mejkap dotknete napríklad závesu či obliečky na vankúšik. Behom chvíľky je na svete škvrna, ktorá sa nedá len tak ľahko vyprať. Ďalšou nepríjemnú škvrnu môže spôsobiť napríklad lak na nechty ktorý sa vylial na Váš obľúbený koberec. A čo tak otlačky od krásneho červeného rúžu? Na všetky tieto škvrny však existuje riešenie.

Farebné laky - Hneď ako sa Vám stane nehoda s lakom treba vrstvu laku ktorá je ešte tekutá a nevpila sa do vlákna odstrániť suchou handričkou. Následne na škvrnu použite trocha odlakovača na nechty prípadne riedidla. Mali by ste ho nanášať handričkou ktorá dobre pije a nenecháva vlákna. Po vyčistení škvrny vypláchnite dané miesto mydlovou vodou.

Mejkap - škvrny od mejkapu sú veľmi odolné. Ak sa ich pokúsite klasicky vyprať, môžete očakávať že na danom mieste budú stopy stále viditeľné hlavne na tmavej látke. V tomto prípade Vám pomôže niečo čo má doma asi každý. Klasická okena a papierová vreckovka. Navlhčite škvrnu prípravkom na umývanie okien a jemným krúživým pohybom odstránite mejkap z látky. 

Rúž - odtlačky rúžu sú bežné hlavne na oblečení. Avšak ak sa Vám rúž zlomí a spadne na koberec či gauč vzniknutiu tejto škvrny nezabránite. V takomto prípade Vám však veľmi dobre poslúži šampón na vlasy. Stačí si vytvoriť zmes vody a šampónu a touto zmesou prejsť dané miesto. Škvrna bude rýchlo preč.

Makeup

Škvrny od jedla

Určite sa aj Vám neraz podarí niečo vyliať či vysypať. Pokvapkané obrusy, zamazané deky, či obliečky na vankúšiky na Vašom gauči. Každú škvrnu sa snažíme čím skôr odstrániť. Nehovoriac o tom ak máte v domácnosti deti. Odtlačky od čokolády, rozliate kakao či rozpučené ovocie. Pri deťoch sa stretnete so všetkým. Tak ako na tieto škvrny?

Čokoláda - Škvrnu treba čím skôr opláchnuť vlažnou mydlovou vodou. Ak je už trocha prischnutá, naneste na ňu citrónovú šťavu, nechajte pôsobiť a následne znova opláchnite.

Kakao - ak sa kakao rozleje napríklad na posteľné obliečky v prípade detí, treba ich čím skôr namočiť do slanej vody, hlavne ak ide o obliečky svetlej farby. Solená voda vytiahne kakao z vlákien a zanechá ich žiarivo čisté.

Káva - Pri rannom zhone sa Vám káva vyliala na obrus? Nevadí, tu platí rovnaké pravidlo ako pri kakau, stačí obrus namočiť do slanej vody a škvrna je hneď preč.

Rôzne druhy tukov - tuky sú veľmi odolné a preto škvrny z nich ostávajú dlho mastné. Ak sa Vám škvrna vytvorila napríklad na obruse, stačí ho posypať jedlou sódou a vykefovať. Na bavlnené textílie zaberá minerálna voda zmiešaná zo zubnou pastou. Túto hmotu nechajte zaschnúť na škvrne a následne zoškrabte.

Červené víno - škvrnu od vína je potrebné poriadne zasypať soľou, následne si odkrojte polovicu citróna a s touto polovicou vydrhnite škvrnu. Potom stačí len opláchnuť.

Ovocie - rôzne druhy ovocia vedia zanechať veľmi odolné škvrny. Jahody, čučoriedky či maliny, behom chvíle zafarbia textil na červeno. Na takéto škvrny účinkuje zmes vody, octu a citrónovej šťavy.

Žuvačka - žuvačku je najlepšie zamraziť a následne odlepiť. Ak je žuvačka prilepená napríklad na obliečke od vankúšika môžete ju celú vložiť do mrazničky a následne žuvačku odstrániť. Ak je však prilepená napríklad na závesoch, postačí Vám aj kocka ľadu. Priložte kocku k látke až kým žuvačka nestvrdne a nebude sa dať odlepiť.

Kava

Iné bežné škvrny

Fixka - Veľmi dobre pomáha zmes octu a liehu v pomere 1:1. Druhou možnosťou je horúca citrónová šťava, ktorú treba naniesť na škvrnu a následne opláchnuť.

Guličkové pero - skúste škvrnu od pera nastriekať lakom na vlasy, nechajte trocha pôsobiť a opláchnite.  

Krv - na krvavé škvrny vždy platí pravidlo, že sa umývajú len studenou vodou. V prípade ak škvrna už zaschla namočte látku do slanej vody a následne umyte mydlom.

Vosk - vložte textil do tašky a zamrazte. Čo sa bude dať odlepte. Zvyšné časti vosku odstránite papierovou utierkou a žehličkou.

Asfalt - na topánkach si ho môžete preniesť napríklad na koberček. V tomto prípade je škvrnu potrebné potrieť maslom a poriadne umyť.

Leštidlo na topánky - Čistíte si v kúpeľni topánky a leštidlo Vám kvapne na koberček? Žiadny problém použite klasický kuchynský olej a škvrna bude hneď preč.

Koberec

 Ak sa v konečnom dôsledku nebudete vedieť škvŕn zbaviť, jednoducho si kúpite nový koberec či posteľné obliečky.